Den første rene barnebokfestivalen i Oslo er i gang

Alle arrangementer er gratis, og alt handler om barnebøker.

Tor Åge Bringsværd og Anne Holt står bak de populære barnebøkene om Karsten og Petra, som også er kjent fra filmene.
Linn Skåber kommer på barneshowet lørdag og leser fra Mimbo Jimbo.

Tegneshow og skrivekurs, høytlesning og barneshow, pluss massevis av forfattermøter er blant aktivitetene under barnebokfestivalen som åpner torsdag.

Festivalen startet torsdag, og går over tre dager. Dermed kan du benytte fredag og lørdag til å ta del i festivalen. Festivalen gir barn og unge rik anledning til å møte sine favorittforfattere. Over 1500 skoleelever er invitert, og det blir program for barn i alle aldere, fra ett år til 20, ivrer leder i styringsgruppen, Ellen Hognes i Cappelen Damm.

Hun forteller at målet med festivalen er å vise spennet i norsk barne— og ungdomslitteratur gjennom 61 arrangementer med over 100 barne- og ungdomsbokforfattere fra hele Norge.

— Den norske barne- og ungdomslitteraturen lever i beste velgående, men det er færre arenaer å vise frem de nye bøkene på, og det er noe av grunnen til at festivalen er kommet igang. Vi er ildsjeler og forlagsansatte som ønsker å skape en arena for den nye norske litteraturen for barn og ungdom, sier Hognes.

-Hva kjennetegner denne litteraturen?

— Barne- og ungdomslitteraturen er mangfoldig og veldig variert. Med dette programmet klarer vi å vise spennet, sier Hognes.

Fredag er det dagtidsprogram på de fleste arenaene og opplegg for barnehager og elever fra 1. klasse til 3. videregående. Lørdag er den store familiedagen. Alle arrangementer er åpne for alle.

Se hele programmet her

Ildsjeler i bokbransjen står bak

Festivalen foregår i lokalene til Aschehoug, CappelenDamm, Gyldendal, NBU, Grafill og Filmens Hus, og arrangørene av barnebokfestivalen er ildsjeler i forlagsbransjen som brenner for barne- og ungdomslitteraturen. Så å si alle forlag som utgir barnelitteratur er med.

— Dette er dugnadsarbeid, og 17 forlag er i sving, seks forlag er med i styringsgruppen, sier Hognes.

Jørn Lier Horst skriver krimbøker

Hele gullrekken av barne— og ungdomsbokforfattere stiller opp. Blant kjente navn er Ingunn Aamodt, Jørn Lier Horst, Tom Egeland, Hilde Hagerup, Arne Svingen, Helene Uri, Heidi Linde, Bjørn Sortland og Gry Moursund.

Gry Moursund har illustrert Bukkene Bruse på badeland og stiller på festivalen.

Festivalen omfatter alt fra debatter til trollkurs og aktivitetsverksteder, der man må melde seg på for å være med.

Interesserte kan gå på paneldebatt fredag kl. 17 i Halvbroren med tema Skvises barnelitteraturen av kommersialiseringen i bokbransjen.

Barn ingen adgang-gjengen fra NRK Super kommer på festivalen lørdag.

Alexander Rybak debuterer som barnebokforfatter

Alexander Rybak.

Det gjør også Alexander Rybak, som debuterer med sin første barnebok Trolle og den magiske fela og stiller opp i barneshowet lørdag, der publikum også møterBård Tufte Johansen og Linn Skåber. Nærkontakt blir det også med barnebokfigurer som Ludde, Tambar og Karsten og Petra.

Under posten Fakta og eksperimenter for barn i NBUs lokaler i Rådhusgaten forteller Marion Ravn hvordan man kan bli popstjerne

De litt større barna kan høre forfatterne Vera Micaelsen, A. Audhild Solberg, Heidi Linde og Vera Voss diskutere Tøffe jenter eller bitcher? Hvem er hvem lørdag kl. 12 i Hamsunsalen.

For de aller minste er fortellerstunden på Ashcehoug lørdag et fint lavterskeltilbud. Der er det ny programpost hver halve time med puter på gulvet.

Stian Hole er prisbelønnet illustratør og barnebokforfatter. Lørdag er han på bokfestivalen.