Oslos beste: Disse er nominert til beste nabolagsrestaurant

To av dem har vært hjørnesteiner lenge. Tre har så vidt fått bygget seg opp. Alle fem er elsket av naboene.

Hva er en god nabolagsrestaurant? Lav terskel, ukomplisert og god mat, greie priser og hyggelig betjening. Samt en atmosfære som gjør at du kommer igjen og igjen. Til venstre: Serdal Gelir og Noelia Garcia-Rojo Casado som driver Albertine på St. Hanshaugen.

Her kan du stemme på det du mener er Oslos beste nabolagsrestaurant.

01. Punjab Tandoori

Besøksadresse: Grønland 24, Grønland

Begrunnelse: Siden 1991 er det blitt servert billig indisk mat etter hjemmelaget oppskrift på adressen Grønland 24. For å si det som i en av leserforslagene: «Få steder holder folka, koken og prisen som Punjab.»

– Kreden går fullt og helt til mamma og pappa. De har jobbet dag og natt her siden ’91. Mamma på kjøkkenet, pappa ved disken. Det er de som har gjort den så populær, sier Sukhbir Singh.

Han er nå daglig leder av den legendariske indiske restauranten midt på Grønland. Men det var far Harinder Singh og mor Kiran Jot som startet eventyret for 30 år siden. «Deres første barn», ifølge sønnen.

– Vi har egentlig ikke forandret noen ting på de 30 årene. Det er fortsatt mammas oppskrifter. Men nå har hun kokker til å lage maten, sier Singh.

Og er familieharmonien intakt etter 30 år i drift?

– Det har vært som å bestige et fjell, det blir både opp- og nedturer. Men utsikten er alltid fin, sier Singh.


02. Kampen Bistro

Besøksadresse: Bøgata 21, Kampen

Begrunnelse: Siden 2001 har Kampen Bistro laget uformell hverdagsgourmet til folket, med solrik uteservering, en liten kulturscene og ny meny hver uke. Beskrives enkelt og greit som både «ujålete» og «hjertet av Kampen».

I det ærverdige bydelshuset i Bøgata 21 har Kampen Bistro holdt til de siste 20 årene. I starten var ikke det så populært, ifølge daglig leder Kristian Tinnen.

– Vi var tre trønderkokker som tok over lokaler med sterk lokal forankring. Bydelshuset er eid av beboere på Kampen, med et styre som forvalter det. De likte ikke at vi kom og – i deres øyne – forfinet det til en restaurant, sier Tinnen.

Det tok imidlertid ikke lang tid før trønderkokkene gjorde som fotballaget fra samme region: Skaffet seg fans i hovedstaden.

– Nå er vi besøkt av alt fra familier til gamle «stammiser» som tar seg en halvliter, sier han.


03. Paviljongen av Haakon Tærud AS

Besøksadresse: Refstadveien 73, Bjerke

Begrunnelse: Paviljongen har gitt bydel Bjerke et naturlig møtested sentralt i Bjerkedalen park, der menyen endres etter årstid. Et serveringssted med sjel og stamgjester tar lang tid å skape – for de aller fleste. Familien Trærud klarte det i løpet av kort tid, skriver en leser.

– Utrolig gøy! Dette så vi ikke komme i det hele tatt, sier daglig leder og kjøkkensjef Martin Tærud.

Det var det nok mange andre som heller ikke gjorde da familieselskapet som har drevet siden 1926, plutselig åpnet restaurant i fjor.

Haakon Tærud A/S, oppkalt etter Martins oldefar, åpnet dørene til Paviljongen i april i fjor. Midt i den første koronanedstengingen.

– Å bygge opp Paviljongen har vært en laginnsats, sier Tærud.

Planen var å starte en rolig kafé ved siden av cateringen. Slik ble det ikke.

– Vi ble helt tatt på sengen. Lokalbefolkningen ville ha mer, så vi har gradvis utviklet oss til en fullverdig restaurant, sier Tærud.


04. Albertine spiseri

Besøksadresse: Hallings gate 3, St. Hanshaugen

Begrunnelse: Siden 1937 har ulike restauranter forsøkt seg i lokalet nedenfor selve St. Hanshaugen. Albertine spiseri prøver seg nå med en variert meze-meny, der små retter fra Tyrkia og Middelhavet deles ved bordet. Leserne peker på en hyggelig innehaver, variert og deilig mat og gode priser.

Det er generelt sett ikke så lett å åpne en levedyktig restaurant i Oslo. Enda verre blir det når du så vidt rekker å åpne dørene før du får en global pandemi i fleisen.

– Vi overtok i januar i fjor, og måtte pusse opp i en liten måned. Vi åpnet servering igjen i februar. Det ble en røff start, sier daglig leder Serdal Gelir.

Sammen med samboeren Noelia Garcia-Rojo Casado måtte han tenke nytt.

– Vi holdt åpent med takeaway gjennom året og klarte å skape et godt kundegrunnlag, sier Gelir.

Paret har ikke brukt én krone på markedsføring, men trodd på at god mat og god service ville gi suksess. Attpåtil med ansatte som stort sett bor rundt St. Hanshaugen.

– Nabolagsrestaurant stemmer veldig godt hos oss. Nå har vi et luksusproblem: Vi trenger flere ansatte!


05. Restaurant Kraft

Besøksadresse: Turbinveien 26, Kværnerbyen

Begrunnelse: Hvis Restaurant-Oslo var en matbutikk, ville Kraft ligget i ferskvaredisken. Restauranten har attpåtil slått seg ned i en ganske ny bydel. Her serverer de en variert meny med både middag og lunsj.

– Jeg tror folk blir litt overrasket over at vi ligger midt inni Kværnerbyen her. Det strømmer jo ikke folk forbi her, sier daglig leder Stian Hellestad.

Utfordringen til Kraft ble derfor å lage en restaurant for de mange som har slått seg ned i Kværnerbyen.

– I tillegg til fokus på maten, har vi prøvd å engasjere de som bor her og gi oss selv en personlighet. Her kjenner vi igjen folk, husker navnene deres. Det får folk til å føle seg ivaretatt, sier han.

Også Kraft åpnet midt i pandemien, for ett år siden.

– Det har vært et bratt år, men vi har vært heldige med at naboene har brukt oss. Og gitt uttrykk for at de vil ha oss her!