Byliv

Sommeraktiviteter i Marka

Sommer og sol gjør ofte at byens borgere trekker mot fjorden og overfylte strender. Men bak ryggen vår ligger Marka med uante muligheter, også når skisporene har smeltet.

Mange av Turistforeningens markahytter har kano til utlån.
  • Nicoline Haugsvær

Åpne markastuer

Vangen i Østmarka holder åpent i hele sommer, hverdager 11-15, helg 10–16.

Stua ligger i selve hjertet av Østmarka, en 3,5 km trilletur fra Bysetermosen. Her kan barn få møte dyr og kose seg med nystekte boller, og det er blant annet kano og kajakkutleie.

vangenskistue.no

Kikutstua er åpen for overnatting fra onsdag til søndag. Da er sengene oppredde, man kan få treretters hjemmelaget middag, frokost dagen etter og matpakke på hjemturen. Kafeen er åpen onsdag til søndag fra 11–16.

På Kikut kan man også leie kano og kajakk. Bestyrer Knut Arne Løyte forteller at det er fint å bade i Bjørnsjøen, samt gode fiskemuligheter. Han anbefaler også turer i området, blant annet til Kikuttoppen, der det er utsikt til sjøen.

Fra Sørkedalen er det 11 km å sykle eller gå, og fra Hammeren i Maridalen er det 14, 5 km til Kikutstua.

kikutstua.no

Andre sommeråpne stuer:

Ullevålseter: Tirsdag – søndag 9–17

Bjørnholdt: Fredag 13-18, lørdag og søndag 11–18.

Yoga

I flere år har Kikutstua samarbeidet med yogainstruktør Elizabeth Lyseng og arrangert tre og firedagers yogakurs. På kurset får man innføring i yoga på flere nivåer, og man får brukt kroppen i kombinasjon med Markas fred og ro. Blant annet inviteres det til morgenbad før første yogaklasse.

yogainordmarka.no

Sykkel

Skiforeningen har rundt 4000 km sykkelruter i sin turbase. Disse rutene strekker seg også utenfor Markas grenser.

Kommunikasjonssjef i Skiforeningen, Emilie Nordskar, anbefaler sykkeltur gjennom Maridalen til Øyungen, og rundt Nøklevann i Østmarka. Flere forslag og detaljerte beskrivelser finner man på skiforeningen.no

Har du ikke sykkel? Det finnes flere sykkelutleier i Oslo. Både på Voksenkollen stasjon (ski-guide.no) og på Tryvann (oslosommerpark.no) er det kort vei til Markas nett av sykkelstier.

Løp, jogg eller gå

Turistforeningen har rundt 1800 km med blåmerkede stier i Nordmarka. Men husk at man må følge de blå stiene om sommeren. Følger du vinterens røde skilt kan du fort ende opp i myr eller ved et vann, der turen om vinteren ville gått over isen.

Turistforeningen har rundt 1800 km med blåmerkede stier, altså sommerruter, i Nordmarka.Espen Moreite, turveileder i Turistforeningen, anbefaler alle som skal ut på tur å ta med kart og kompass, og understreker at man må føle de blåmerkede stiene. Følger du vinterens røde skilt kan du fort ende opp i myr eller ved et vann, der turen om vinteren ville gått over isen.

Turistforeningen arrangerer forskjellige guidede marka-turer i juli. For påmelding og informasjon kan man se dntoslo.no.

Ubetjente hytter

Turistforeningen har også 20 ubetjente hytter i Marka, og de har ofte god kapasitet i juli. Særlig populære er Katnosdammen, som ligger fint til og har kanoer til utlån, og Øvresaga og Bøvelstad som er lett tilgjengelig og barnevennlige. Alle hyttene i Østmarka har kanoer til utlån, og på Råbjørnhytta er det robåt. Hyttene må bookes på forhånd.

Se dntoslo.no.

— Det er utrolig flott i Marka på denne tiden. Den er full av badevann. Man kan for eksempel ta morgenbad i et tjern som holder 21 grader, sier Moreite.

Les også

Luftig besøksrekord på byens tak

I sommer kan du melde deg på yogacamp på Kikut.