Byliv

«London has fallen:» Moralfilosofisk totalhavari

God action-thriller for dem som hater nyanser, plagsomt for alle andre

  • Erlend Loe
    Erlend Loe
    Filmanmelder og forfatter

Vår vurdering:

3 av 6

Jeg må innrømme at jeg var naiv nok til å tro at Olympus has fallen (2013) var et skrekkelig engangstilfelle, men naturligvis var den ikke det. Fordi vårt kinoforbruksmønster gjerne styres av dem som roper høyest og ikke av dem som hvisker og antyder, tjente produsentene penger.

Nå har de kommet tilbake for å plage oss ytterligere med dette virkelig ganske ekstreme, svart-hvite, vest-mot-sør, gode-kristne-mot-alle-andre-tankegodset forkledd som uskyldig moro.

Action-sekvensene er spennende nok, selv om de ligner på alle andre action-sekvensene fra tilsvarende filmer, så utenom å nevne at de er forutsigbare, og at volden holder samme brutale kniv-i-øyet-fulgt-av-en-kjekk-kommentar-standard som i den første filmen, orker jeg ikke å bruke tid på dem.

Les anmeldelsen av

Les også

«Historien om den sjenerte giganten:» Usentimentalt om det gode menneske

Skuespill, computergenererte effekter av et brennende London, lydspor (konstant illevarslende musikk – til tider komisk illevarslende) er som forventet og fungerer helt greit på sine premisser, så la meg heller gå i strupen med hvorfor dette er en dum og unødvendig film for alle andre enn de som tjener penger på den.

Dumme filmer er innbringende

Gerard Butler og Aaron Eckhart redder verden i dum og enkel actionfilm.

Vi lever i en verden som stadig står i brann. Akkurat nå brenner det for eksempel på ganske mange steder, og spesielt Midtøsten og Europa preges i stor grad av det. Dette kan det lages intelligente filmer om.

Men det er så klart enklere og mer innbringende å lage dumme filmer, filmer som bekrefter stereotypene, filmer som befester og sementerer fiendebildene og filmer som er så unyanserte i sin beskrivelse av ondt og godt at de blir plagsomme å se på.

På grunn av at Kina er et voldsomt kinomarked, har Hollywood dempet antallet slemme kinesere i filmene sine, men kinomarkedet i Midtøsten er det ingen som bryr seg om, så her sitter stereotypiene fortsatt løst.

Les anmeldelsen av

Les også

«Welcome to Norway:» Banal asyl- komedie

Implementerer Trumps verdenssyn

Filmen handler om at USA er den eneste handlekraftige staten. Europa er besudlet. Britene har ikke peiling på sikkerhet, og når den muslimske trusselen dukker opp i hjertet av London, er det bokstavelig talt kun presidentens livvakt som er i stand til å møte trusselen.

Den mest kvalmende scenen forekommer når presidenten (Aaron Eckhart) og livvakten (Gerard Butler) har et pustehull foran en peis mens de venter på neste angrepsbølge. Presidenten drar bibelsitatet om at det gjelder å gjøre mot andre som man vil at andre skal gjøre mot en selv, og gjør med det moralhavariet totalt.

Hollywood viser oss nok en gang at de har implementert Donald Trumps verdenssyn i god tid før han kommer til makten.

Les mer om

  1. Morgan Freeman
  2. Filmanmeldelse
  3. Film