«Kaffe eller te? Vi er den Rullende Café!»
De triller gjennom byen med kafeen på slep, og samler inn penger til gode formål.
4. oktober arrangerer to unge idealister en rullende festival mellom Grønland og Sagene.
Midt i Oslo sentrum på Grønland, triller to unge menn en vogn mellom seg med kald limonade, kaffe og melon. Den rullende kafé er et idealistisk prosjekt hvor alle pengene går til veldedige formål.
De har donert penger til blant andre Regnskogfondet og Kreftforeningen. Senest 17. september donerte de 1800 norske kroner, 30 svenske kroner og 25 euro til Røde Kors.
- Sjekk når de ruller her: rullendecafe.blogspot.no
Men det hele startet med en idé om å skape en sosial møteplass i byens stille gater.
- Hvor mye vi samler inn når vi er ute og ruller varierer. Noen ganger kan det være et par hundrelapper, mens andre ganger kan det være over 1000 kroner, forteller sier Lars Petter Berg (26), en av ildsjelene bak kafeen.
- Hvorfor startet dere med dette?
Vi kan i alle fall avkrefte myten om at Oslofolk er så kalde og overlegne, det merker vi lite til, Lars Petter Berg, Den Rullende Café
- Ingen av oss er oppvokst i Oslo, men vi elsker byen. Den har mange fine byrom og pene gater, men mange av dem er stille. Et av målene var å skape mer liv og røre i gatebildet, for Oslo kan bli en enda bedre by å bo i, sier Berg videre.
- Dette her er faktisk noe av det hyggeligste jeg gjør. Vi treffer så mange spennende mennesker vi aldri ville møtt ellers, forteller Eilif Salemonsen (27) mens han rigger opp kafévognen rett nedenfor politistasjonen på Grønland.
Miriam Henriksen kommer forbi, og lar seg friste av en hjemmelagd limonade.
- Jeg har selv hatt behov for hjelp i perioder, så dette her synes jeg er veldig bra. Kafeen er jo så koselig også, så det er godt å kunne gi noe tilbake når jeg har muligheten til det, sier hun før hun haster videre nedover gaten.
Fra øst til vest
Prosjektet ble stablet på beina i fjor, og rullingen startet med en selvlagd vogn og et par donerte stoler.
Et par dager før vi møtte dem var det krise fordi vaktmesteren der de bor hadde vært litt for effektiv og slengt vognen på dynga. Kvelden før brukte de til å spikre sammen en ny, mens nye bord og stoler kom i form av donasjoner via Facebook.
- Vi kan i alle fall avkrefte myten om at Oslofolk er så kalde og overlegne, det merker vi lite til. Det er klart folk er skeptiske når de tror du skal selge dem noe, men når de hører at alt går til veldedighet, blir de stort sett positive. Vi har aldri opplevd å bli skjelt ut, så langt har det bare vært gode opplevelser, sier Berg.
Gjengen ruller over hele byen, fra Frogner til Tøyen, men de har ikke merket store forskjeller på det mye omtalte skillet mellom øst og vest.
- Har folk det travelt, går de forbi uansett om det er øst eller vest. Givergleden er der uansett, sier Salemonsen, og forteller at de har fått inn over 1700 kroner i løpet av en økt.
- Det viktigste er å få folk til å stoppe opp og ta en prat. Vi har ingen fasit på hva som fungerer, ingen av oss er selgerspirer, men vi liker å treffe alle mulige mennesker, fortsetter Berg før han får huket tak i to damer.
- Vi ble nysgjerrig og interessert da de sa at inntektene gikk til veldedighet. Det er fint at unge mennesker engasjerer seg for å hjelpe andre. Det støtter vi gjerne, for vi vet jo ikke hva fremtiden bringer. Plutselig en dag står vi der selv og trenger hjelp, sier Farah Khodadadi.
Ikke et offer
Limonaden går unna og Unni Madsen er helt enig i at saft og melon er midt i blinken.
- Å ja, det var godt! Dette initiativet skilte seg ut på en positiv måte. Jeg er ikke så glad i gateselgere, men dette her er flott. Det er jo så positivt at noen gidder å bruke tid til å hjelpe andre, de fleste av oss er skummelt opptatt av oss selv, sier Madsen.
Berg og Salemonsen ser ikke prosjektet som noe de må ofre tid på.
- Vi får tilbringe tid med gode venner, og møte mennesker. Det er engasjerende, spennende og morsomt. Nei, det er overhodet ikke et offer, mener begge.