Byliv

10 tips for helgen 14.–17. desember

Julen vrikkes, synges og spilles inn i konsertsaler og scener denne helgen, og Oslo domkirke åpner dørene for gratiskonsertene Desembertoner med toppartister.

 • Hilde Bjørhovde
  Journalist
 • Harald Fossberg
  Kulturjournalist og tegneserieanmelder

1. Ingen jul uten Kurt

Kurt Nilsen synger julen inn i Spektrum torsdag.

Kurt Nilsens julealbum Have Yourself A Merry Little Christmas kom i 2010 og regnes som en moderne klassiker. Siden hans første julekonsert i 2010 har han spilt for utsolgte hus over hele landet. Den folkekjære musikeren tar med seg noen av Norges beste musikere og har igjen med seg selveste Christel Alsos.

Hvor: Spektrum

Når: Torsdag kl. 19.30


2. Hvem er det som vrikker julen inn i år?

Fem ganger trespann på Rockefeller fra torsdag til lørdag: Jørn Hoel (fra venstre), Silje Nergaard og Jens Pikenes.

Penthouse Playboys feirer julen på Rockefeller for 23. gang, og i år kommer selveste Jørn Hoel og Silje Nergaard for å forgylle førjulstiden. Jazzpopdronningen og Norges heseste smørsanger skal flankere selveste Jens Pikenes og hans ensemble under fem elleville opptredener.

Hvor: Rockefeller

Når: Torsdag kl. 20, fredag og lørdag kl. 18 og 22


3. Trippel Gospel-jul

Oslo Gospel Choir holder tre konserter i Konserthuset søndag.

Ingen jul uten Oslo Gospel Choir. Gjennom snart tre tiår har koret skapt julestemning. Derfor har man like godt slått til med tre konserter på en og samme søndag, selveste tredje advent.

Hvor: Oslo Konserthus

Når: Søndag kl. 15.30, 18 og 20.30


4. Prøysen-jul for barna

Christel Blunck, Gunnar Dundas, Richard Olsen, Thali M. Liberman og Vilde Cecilia Ratvik er med i Prøysen-forestillingen Morosamt med jula på Edderkoppen

«Morosamt med jula» byr på koselig Prøysen-jul i en forestilling basert på sanger og tekster av Alf Prøysen. Det hele er bundet sammen gjennom historien om Mari og Lillebror som reiser på landet for å feire jul hos bestemor.

Fem skuespillere med dukker åpner døren til Prøysens rike for barna og byr på nostalgiske barndomsminner for de voksne. Forestillingen passer for barn fra fire år.

Hvor: Edderkoppens scene

Når: Lørdag kl 15, søndag kl 16


5. Desembertoner i Oslo domkirke

Et stjernelag av artister stiller opp på gratiskonsertene i Oslo domkirke fredag.

Desembertoner er Nordeas gratis julekonsert i Oslo domkirke med toppartister. Blant årets navn er Tomine Harket og Unge Ferrari, Secret Garden med Espen Grjotheim og Cathrine Iversen, Ingrid Bjørnov og Kari Slaatsveen, Nordic Tenors, Christel Alsos og Oslo Domkirkes Ungdomskor. Publikum får også møte unge talenter.

Dørene åpnes 45 minutter før konsertstart, så her gjelder det å stille seg i kø i god tid, for disse konsertene er svært populære blant publikum.

Konsertene blir sendt på TV2 før jul og i romjulen. Kunstnerisk leder er Atle Halstensen.

Hvor: Oslo domkirke

Når: Fredag kl. 17 og 20


6. Høytidstoner med Hilde Louise

Hilde Louise Asbjørnsen jazzer julen inn på Victoria søndag.

For femte år på rad skaper Hilde Louise Asbjørnsen skuldersenkende stemning midt i mørketiden. Her får vi høre amerikanske juleklassikere fremført med innlevelse og jazzpreg.

Hvor: Oslo Jazzscene Victoria

Når: Søndag kl. 20


7. Juleklassikeren over alle

James Stewart er langt nede i starten på «It’s a Wonderful Life»

It’s a wonderful life (1946) er den ultimate amerikanske klassikeren, og er en slags vri på Charles Dickens Scrooge–historie. Hovedpersonen er ingen gnien gammel gubbe, men en god og snill, men frustrert forretningsmann. En natt orker han ikke mer, og vil ta sitt eget liv. Han blir stoppet av en engel som viser ham hvordan livet i den lille byen hadde vært om han ikke hadde vært der. Ja, filmen er tåredryppende og sentimental som bare det, men det er få filmer som viser julens ikke – kommersielle budskap bedre enn denne perlen av en film.

Hvor: Cinemateket, Dronningensgate 16

Når: Søndag kl. 18.30


8. I badestampen

Vet du at ordet lørdag kommer fra det norrøne laugardagr og betyr vaskedag? Det var tradisjonelt dagen man slappet av og utførte rituelle vaskeseremonier. Denne tradisjonen blir nå gjeninnført midt i Oslo. Hver Lørdag fyres det opp i en av verdens største badstuer og du er inviterer til en seks timers badeopplevelse.

Hvor: SALT på Langkaia 1

Når: Lørdag kl. 15.00 - 21.00


9. Putti Plutti Pott inntar Spektrum

For mange barn er eventyrmusikalen om Putti Plutti Pott fast tradisjon i førjulstiden.

Du vet at det snart er jul når «nei vi ha’kke tid, for vi må finne skjegget» runger i Oslo Spektrum, og barna kan alle sangene.

Det er i år snart 50 år siden Per Asplin diktet og komponerte eventyret om den lille nissegutten Putti Plutti Pott og hans reise til Onkel Per, Petter og Caroline med Julenissens trylleskjegg.

Her er det sang, dans, sjarmerende smånisser og steppende reinsdyr til jazzete, glad musikk. Hei, hå, nå er det jul igjen!

Hvor: Oslo Spektrum

Når: Fredag, lørdag og søndag


Charlotte Frogner og Jan Grøn spiller i Snøkvit på Det Norske Teatret

10. Fargerik familiemusikal med alternativ Snøhvit

Mørk Snøkvit i fargerik ramme, skrev Aftenpostens anmelder Mona Levin om Det Norske Teatrets nye vri på eventyret om Snøhvit. Når mor er heks, blir livet både forvirrende og skummelt. Skjønnhetspresset er knusende, og i kloakken bryter anarkiet ut. Snøkvit synes plutselig at prinsessekronen er i veien og kjolebåndet for stramt. Hun vil gjøre noe helt annet på sin egen måte. Vil du oppleve denne popmusikalen, kan du ta deg en tur til Det Norske Teatret, der Snøkvit (Charlotte Frogner) og Jan Grøn (Hermann Sabado), spiller sterkt og med sjarm i familiemusikalen.

Hvor: Det Norske Teatret

Når: Lørdag og søndag kl 15

Klassisk

Nyhetsbrev Annenhver uke deler Maren Ørstavik anmeldelser, tips og nyheter fra den klassiske musikkens verden, både i inn- og utland.

Les mer om

 1. Konsert
 2. Jul
 3. Oslo
 4. Det Norske Teatret
 5. Det Norske
 6. Alf Prøysen
 7. Advent