Ben Kingsley stjeler showet i «Iron Man 3»

Mer av det samme, men Ben Kingsley bidrar denne gang med sårt tiltrengt humor.

  • Erlend Loe
    Erlend Loe

Vår vurdering:

4 av 6

Hvis denne filmen skal få noenlunde riktig behandling, blir jeg nødt til å late som om jeg ikke begynner å bli godt forsynt med filmatiseringene av Marvels tegneserieunivers.

I starten var det tiltrekkende at spesialeffektene har kommet så langt at alt fra spektakulær arkitektur og urbane rom til fiender med fascinerende utseende nå lar seg gjenskape troverdig. Men nå, mange filmer senere, og spesielt etter The Avengers , skal det noe til å toppe det allerede sette.

Barnefilm

Nok en film bygget over samme lest står i fare for å føles som en reprise, og Iron Man 3 befinner seg omtrent der. Man skal være veldig glad i enten Marvel-universet, i Robert Downey jr. eller i begge for å føle lengsel ved tanken på denne tredje filmen.

Jeg er usikker på hvor uttalt det er blant de som står bak filmen, men den er, i likhet med mange av de andre Marvel-filmene, i bunn og grunn en barnefilm. Den har ingen sex og mye gladvold og dermed 11-årsgrense. Det er også alderen, pluss minus noen år, til dem som kommer til å elske den aller mest betingelsesløst.

Ben Kingsley stjeler showet i den tredje filmen i serien.

Lite overraskende

Historien er såpass lite overraskende at det er best ikke å vite mye på forhånd, men det som kan røpes er filmens eneste virkelig originale og fornøyelige vri, nemlig bruken av Ben Kingsley som en slags bad guy, bygget over Marvel-universets "The Mandarin". Her er han ikke kinesisk lenger, og diskusjonsgruppene diskuterer heftig om det er fordi det kinesiske markedet ikke skal forarges.

Ellers er alt som det pleier, hverken bedre eller dårligere, og det kommer det til å fortsette å være så lenge Downey jr. syns det er stas å tjene ytterligere et par hundre millioner.

Alt som det pleier i denne filmen.