Oslo-guide: Ti ting du må få med deg i mars

Konserter, festivaler og nye steder. Her er noen av høydepunktene i Oslo i årets første vårmåned.

  • Siran Øzalp Yildirim

FESTIVAL

Arabiske filmdager

16.–20. mars

Fire dager, 20 filmer fra den arabiske verden. I år er det 12. gang Arabiske filmdager arrangeres i Oslo. Det er både dokumentarer og spillefilmer på programmet. Her er to filmer du bø få med deg:

  • «Captains of Zaatari» er en dokumentar fra Jordans største flyktningleir Zaatari. Her møter vi de syriske guttene Fawzi og Mahmoud som elsker fotball og drømmer om å bli profesjonelle fotballspillere.
  • «Honey cigar» handler om Selma på 17 år som utforske egen seksualitet i et samfunn der det er sterke forventninger til hvordan hun skal oppføre seg.

Filmdagene sparkes i gang med filmvisning og fest på Vippa 4. mars klokken 19.

I filmen «Honey cigar» møter vi 17 år gamle Selma.

Demokrati

Fra 21. mars–2. april inviterer Universitetet i Oslo til dypdykk i demokratiets røtter, mangfold og utfordringer. Byens Deichman-biblioteker huser paneldebatter, foredrag, byvandring, live-podkast og mye mer.

Oslo humorfest

En fem dager lang humorfestival på Salt 1.-5- mars med det nyeste av norsk humor. Det blir nesten 40 show, blant annet med Jonis Josef, Martin Beyer Olsen og Sofie frøysaa.

Jonis Josef opptrer på Salt i begynnelsen av mars

Havstrøm

Musikkfestival på Salt 11.–12 mars.

Det er en festival som tar sikte på å samle noe av de mest spennende utgivelsesklare artistene vi har i Oslo og øvrig. Foreløpig er blant andre Sløtface, Bård Berg, Jouska, Thea Wang, Tigerstate, Hedda Mae og Helven annonsert. Det blir 17 band og artister fordelt på to dager.


SPIS OG DRIKK

Ny bar

Misgina Ghebremeskel fra Angst bar åpner et nytt utested. Hammerhaibar åpner 1. mars ved Munch brygge. Duse rosafarger, vin, drinker og musikk. Da han annonserte åpningen av den nye baren skrev Ghebremeskel på sin Facebook-side at dette skulle være nabolagsbaren ved sjøen, for hele Oslo. Det ser lovende ut!

Middag på La Mayor

Timeout magazine kåret Oslo-restauranten La mayor til en av verdens beste nye restauranter. Den mexicanske restauranten ligger anonymt til i de gamle lokalene til Lille Saigon 1 i Bernt Ankers gate. Foreløpig har den fått lite oppmerksomhet her hjemme. Kanskje et sted man bør forte seg og teste før alle andre får øynene opp for det?

Ann S. Lee (t.v.) og Montserrat Garza åpnet La Mayor i fjor.

UTELIV

Sober rave

Start dagen med å danse. Morning beat arrangerer flere morgenfester i løpet av året. 8. mars kan du danse på utestedet Storgata 26 fra klokken 07:00. Her er det ikke alkohol i glassene, men smoothier og annet godt som hører til på morgenen. Rist løs før du går på jobb!


KONSERTER

Embla and the Karidottirs

Etter 13 år som trommis for de innflytelsesrike indieheltene i Razika kan Embla Karidotter omsider dyrke sin livslange kjærlighet til country og americana med sitt nye soloprosjekt.

3. mars tar hun med seg bandet og spiller på Blå.

Torgeir Waldemar på Operaen

Hva skjer når rocken møter kontemporær klassisk musikk og moderne dans? Det kan du finne ut på konserten Torgeir Waldemar holder på Operaen 20. mars.


TEATER

Are Kalvø står på scenen på Det Norske Teatret flere ganger denne måneden. Med forestillingen «Are Kalvø topper VG-lista» utforsker han om svarene på de store spørsmålene i livet er å finne i populærmusikken. Har Britney svaret?