Byliv

10 tips for helgen

Barokk, rock’n’roll eller samtidsmusikk? Sience fiction-film eller ramsalt revy fra nord? Eller kanskje noen flaue kjærlighetshistorier? Alt kan du oppleve i Oslo denne helgen!

Rolf Erik Nystrøm,Frode Haltli og Håkon Thelin utgjør trioen Poing, og i Konserthuset fremfører de splitter ny musikk torsdag.
  • May Synnøve Rogne
    Film- og TV-anmelder

1. Komponistforeningen i 100

Norsk Komponistforening fyller 100 år, og i den anledning har Oslo-Filharmonien hele tre urfremføringer i januar. Den første; Henning Sommerros fiolinkonsert ble spilt på nyttårskonserten 3. januar. Neste ut er Jan Erik Mikalsens Saan som urfremføres av OFO og trioen Poing, et av de internasjonalt ledende ensembler for ny musikk. Poing består av saxofonist Rolf-Erik Nystrøm, akkordionist Frode Haltli og kontrabassist Håkon Thelin. Verket er bl.a. inspirert av koreansk tradisjonell musikk. Dirigent er sørkoreanske Han-Na Chang, påtroppende sjefdirigent i Trondheim Symfoniorkester.

Publikum får også høre Modest Musorgskijs Bilder fra en utstilling. Månedens siste urfremføring er Erik Hegdals Fables of the Late Early Bird, som skal spilles på konsert 26. januar.

Hvor: Oslo Konserthus

Når: Torsdag kl. 19


2. Sykkelkonsert med Sølvguttene

Sølvguttene synger fransk musikk i Barnas Konserthusserie lørdag.

En ekte syklist tråkker en «Tour de musique» fra start til mål i Barnas Konserthusserie. Det blir garantert visuelt og musikalsk spennende for de yngste konsertgjengerne når konserthusorganist Gunnar Petersen-Øverleir spiller mektig fransk musikk i selskap med Sølvguttene, Tormod Åsgård på trompet og sopranen Katharina Kockum. Ferden går gjennom en rekke franske byer, og det oppstår spennende og humoristiske situasjoner underveis. Etter konserten er det mulig å komme ned på scenen og få en demonstrasjon av det store orgelet med hele 7000 piper.

Hvor: Oslo Konserthus

Når: Lørdag kl. 14


3. Fremtiden er nå

Dark City er vel verdt å få med seg

2017 står i science fiction-filmens tegn på Cinemateket. Teknologi og avanserte dippedupper styrer mer og mer av livene våre. Ting som før eksisterte kun i fantasiens verden, ser vi nå i virkeligheten. Alex Proyas Dark City (1998) er satt til en dystopisk fremtidsby hvor en mann våkner på et hotellrom uten å vite hvem han er. Filmen er visuelt fascinerende, og tematisk er den enda mer besnærende med sin labyrintiske fortelling om hva som er hva.

Hvor: Cinemateket

Når: Søndag kl. 21.00


4. Improvisert musikk i alle fasonger

Musikkentusiaster inviterer til den årlige All Ears-festivalen for improvisert musikk for 16. gang. Etter workshops tidligere i uken er det i helgen klart for konserter, workshops for barn, samtaler og eksperimentell film.

Er du nysgjerrig på hva dette er, prøv for eksempel fredagens konsert på Nasjonal Jazzscene, Victoria. Der kan du blant annet oppleve den norsk-svenske gruppen Muddersten, en lydbasert improvisasjonstrio. Trioen består av Henrik Olsson på diverse objekter, Martin Taxt på mikrotonal tuba og Håvard Volden på gitar og «tape-loop».

David Lim, støymusiker fra California, er også på plakaten.

Hvor: Nasjonal Jazzscene, Victoria
Når: Fredag kl. 19.30


5. Honningsvågrevyen inntar hovedstaden

Nordnorsk på kanten-humor når Honningsvågrevyen inntar Chat Noir.

Ja takk, edle deler bringer saftig nordnorsk humor til Oslo. Honningsvågrevyen besøkte Chat Noir i januar i fjor, og nå er de tilbake med lattergaranti og nordnorsk på kanten-humor. Showet byr på alt fra parodier til musikk, der tabubelagte kroppsdeler selvfølgelig blir nevnt. En karakter ved navn Kliff Arne dukker opp. Her blir det liv!

Hvor: Chat Noir

Når: Fredag kl. 19.30, lørdag kl. 20


6. Barokk med KORK og guttesopran

Aksel Rykkvin (13) har markert seg som en guttesopran av de sjeldne. Fredag er han solist med KORK i Store Studio.

Kringkastingsorkesteret (KORK) svinger seg i barokkmusikk under ledelse av en av verdens fremste barokktrompetister, engelske Mark Bennett. Guttesopranen Aksel Rykkvin (13) er solist i noen av barokkens perler. For ett år siden spilte han inn en plate med barokkmusikk med The Orchestra of the Age of Enlightenment i London. Han er også en hyppig brukt solist i Operaens Barnekor og Oslo domkor.

Konserten byr på musikk av Händel, Rameau, Lully med flere.

Hvor: NRK Store studio

Når: Fredag kl. 18.00


7. Abrahams barn tilbake på scenen

Svein Tindberg har gjennom de siste 20 årene arbeidet med teaterstykker med religiøs tematikk, og nå får publikum en ny mulighet til å se suksessen Abrahams barn.

Det Norske Teatret tar opp igjen forestillingen Abrahams barn med skuespiller Svein Tindberg i en tid.

Tindberg har gjennom dei siste 20 årene arbeidet med teaterstykker med religiøs tematikk, senest som regissør for Bjørn Eidsvågs Etterlyst: Jesus, som fortsatt går på Det Norske Teatret.

Så langt har 90 000 mennesker sett forestillingen Abrahams barn, der Tindberg fremhever de verdiene som forener og favner troende i de tre store verdensreligionene – jødedommen, islam og kristendommen.

Hvor: Det Norske Teatret

Når: Fredag kl. 19.30, lørdag kl. 17.30

Les også

«Abrahams barn» er Årets forestilling


8. TNT live på Rockefeller

Bassist Morty Black og resten av TNT er klare for Rockefeller.

Heavymetallbandet TNT kommer med nytt album, og i januar spiller de konserter landet rundt med den amerikanske gamlevokalisten Tony Harnell tilbake i storform.

I år er det 30-års jubileum for legendariske «Tell No Tales», noe som blir behørig feiret. Og selvfølgelig blir det hits som publikum alltid etterspør.

Hvor: Rockefeller

Når: Fredag kl. 20.


9. Norsk hiphop-historie

Cezinando ser og hører du på Rockefeller

Under fanen Norsk hiphop-historie live del 2 får du norske artister presentert som perler på den berømmelige snoren. Artistene på scenen representerer forskjellige epoker innenfor norsk hiphop, og arrangørene lover en festaften. På scenen står blant andre Cezinando, Kaveh, Pasha, Snow Boyz og Tommy Tee.

Hvor: Rockefeller

Når: Lørdag kl. 20.00


10. Sex og singelliv

Pinlige, rørende, morsomme og rare historier fra eget kjærlighetsliv blir brettet ut på scenen av improvisatorene i Det Andre Teatret. Her kan det bli mye kleint når skuespillerne snakker om, diskuterer og deler personlige historier fra nettopp eget kjærlighetsliv. På scenen er Veslemøy Mørkrid, Cathrine Frost Andersen, Ingvild Haugstad Gundersen og Helene Abrahamsen .

Hvor: Det Andre Teatret

Når: Fredag kl. 19.30

Les mer om

  1. Cinemateket