Gulltrompet og sølvstruper

Ole Edvard Antonsen og Didrik-Solli Tangen var konkurrentene som fant tonen på "71 grader nord". Nå forener de musikalske krefter i "Desemberstemninger".

Trompetsolisten har invitert den tidligere Melodi Grand Prix-vinneren med på konsertturné landet rundt. Da må det øves.

Julestemning

Tåken henger tykk nedover granleggene i novemberskumringen. Ut fra Ole Edvard Antonsens hjemmestudio i skogkanten på Voksenkollen klinger klare trompettoner og en varm tenorstemme. På sokkelesten finpusser sanger og musikere julesanger. Turneen begynner 1. desember på Røros og avsluttes i Asker kirke 21. desember.

— Sitter som ei kule! Der har vi'n! Detaljer faller på plass ettersom prøven skrider frem.

— Kan vi ta slutten, Ole Edvard?

Band og gjester

Trompetisten Ole Edvard Antonsen har tradisjon for å spille førjulskonserter med klassiske orkestre. I år bestemte han seg for en turné med band og gjester, der han kunne bruke materialet fra dobbelt-CD-en "Desemberstemninger" med både klassiske perler og julefavoritter.

Å Invitere med Didrik-Solli Tangen falt naturlig.

— Didrik og jeg var junior og senior i finalen på "71 grader nord", der han vant, noe som var helt ok. Vi går godt sammen både musikalsk og personlig, har veldig lik humor, og det er viktig når man skal reise så mye sammen. Han er en fantastisk sanger, utrolig fleksibel, sier Ole Edvard Antonsen.

Første juleturné

— Jeg har aldri vært på juleturné før, så dette gleder jeg meg veldig til, sier Didrik Solli-Tangen.

Ole Edvard Antonsen har samarbeidet med Sølvguttene i mange år, og blant annet vært gjest på deres TV-sending julaften.

Trompetist Ole Edvard Antonsen har invitert sangeren Didrik Solli-Tangen med på konsertturneen "Desemberstemninger" landet rundt. I Oslo spiller de i Ris kirke 18. desember.

— Hyggelig å ha koret som mine gjester etter at jeg har fått spille så mye sammen med dem. Sølvguttene er med på åtte av årets konserter. Derfor står guttekorets dirigent Fredrik Otterstad også i sokkelesten i Antonsens studio og illuderer 50 guttesopraner.- Fint hvis noen av guttene kunne komme inn der, foreslår Antonsen for Otterstad, mens Solli-Tangen synger Bachs vakre ”Jesu, Joy of Man’s Desiring”. På juleturneen synger han og Sølvguttene sammen i to av konsertene. Selv har han aldri sunget i kor.

— Jeg er fra Porsgrunn, så å synge i Sølvguttene var ikke noe tema for meg. Sangen kom også sent inn i livet mitt. Sølvguttene så jeg på TV på julaften, sier Didrik Solli-Tangen.

Kirkekonserter

Juleturneen foregår utelukkende i kirker.

— Vi ønsker å formidle tradisjonell julemusikk innen forskjellige sjangre, og da er det naturlig å opptre i kirker. Når jeg spiller i kulturhus, er det mer showpreget. Julen og kirken hører naturlig sammen, sier Antonsen.

- Vi vil skape stemning, så folk får en hyggelig stund. Julen er jo en tid som har sin helt egen musikk. Utfordringen er å velge bort. Det er så mye vi har lyst til å gjøre.

Dette året har han spilt en rekke konserter i inn- og utland.

— I fjor stoppet jeg opp og lurte på hva jeg ville bli når jeg ble voksen, sier Antonsen, som fylte 50 år i år.

— Jeg bestemte meg for å gjøre mer egne ting, både klassisk og samtidsmusikk. Dette året har jeg gjort flere urfremførelser og også egen musikk med bandet mitt. Nå reiser jeg til Jakarta for å spille konserter og kommer hjem bare et par dager før juleturneen. På nyåret skal jeg være solist med Oslo-Filharmonien.

Didrik Solli-Tangen er nettopp uteksaminert fra Barratt Due og har et travelt konsertprogram.

— Jeg føler jeg får utfolde meg mest innen klassisk musikk og tar det som det kommer, sier tenoren. Nå ser han frem til stemningsfull desembermåned med julekonserter i kirker landet rundt.

Ole Edvard Antonsen, Didrik Solli-Tangen og Sølvguttenes dirigent Fredrik Otterstad (høyre) øver med Eirik Berge ved tangentene. Kordirigenten må vite når 50 sølvgutter skal stemme i på julekonsertene.
Ole Edvard Antonsen, Didrik Solli-Tangen og Fredrik Otterstad øver før konsertturneen. Otterstad nynner stemmen til Sølvguttene.