«Captain America: Civil War» står til 5+

Den tredje «Captain America»-filmen er en følelsesmessig berg-og-dalbane-tur.

Vår vurdering:

5 av 6

Vi gjør oppmerksom på at denne anmeldelsen er spoilerfri. Den avslører ikke mer enn traileren.

Kule triks, overmenneskelige krefter, rå slåssing og spektakulær action er blitt ensbetydende med dagens superheltfilmer. Captain America: Civil War har alt som kreves av et strålende actioneventyr, men heldigvis er den så mye mer.

Handlingen i Civil War henger tett sammen med de to tidligere Captain America -filmene og Avengers -filmene. Du bør faktisk ha sett alle for å ha utbytte av denne.

Les også anmeldelsen av The Winter Soldier :

Les også

Den beste Marvel-filmen på lenge

Civil War starter med et halsbrekkende stunt hvor våre helter i The Avengers etterlater seg en rekke døde – skurker og uskyldige. For hver kamp de går seirende ut av, dør hundrevis av uskyldige. Resultatet er at de havner midt i skuddlinjen for internasjonal politikk.

Mer enn vittig dialog

Hawkeye (Jeremy Renner), Scarlet Witch(Elizabeth Olsen), Captain America (Chris Evans) og Winter Soldier (Sebastian Stan).

Heltene våre blir konfrontert med alle ødeleggelsene de har forårsaket og livene de har tatt i kampen for det gode. De er mektige, supersterke, og vi vanlig dødelige har ikke en sjanse mot dem. Men hvem skal til syvende sist bestemme over dem? FN? Veien videre er usikker.

Det er starten på en av de beste superheltfilmene siden The Dark Knight (2008). Den er ikke god fordi den har kule effekter og vittig dialog. Den er god fordi det i bunnen av historien ligger et godt moralsk dilemma.

Når går egentlig et overmenneske fra å være helt til å bli en som opererer utenfor lovens regler — eller rett og slett en skurk? Hvordan vet du egentlig at du slåss for den gode siden i krigens hete? Civil War visker ut skillene mellom det vi definerer som helter og skurker. Selv superheltenes verden blir komplisert, og det gjør vondt.

Også premiere denne uken:

Les også

«Lykkelig i 24 timer» er en fin voksenbarnefilm

Det har også Yann Arthus-Bertrand s

Les også

«Human» Hverdagsfilosofi fra grasrota

Publikum må tenke!

Steve Rogers, eller Captain America, er ofte fremstilt som en erketypiske amerikansk helt. Lojal, ærlig, moralsk og med en vilje til å slåss for frihet. Tony Stark, som skjuler seg bak Iron Man-drakten, er den rake motsetningen. Arrogant, eksentrisk og flåsete.

Når superhelter går til krig mot hverandre blir resultatet sjeldent vakkert: Tony Stark (Robert Downey Jr.,) og Steve Rogers (Chris Evans).

Fra det øyeblikket konflikten mellom de to hardner til, går begge karakterene fra å være kjente og kjære stereotyper til å få en dypere og mørkere side. Verden er ikke lenger svart og hvit. Det gir karakterene dybde, men det krever også at du som publikum faktisk må tenke over problematikken. Det er ikke hverdagskost fra Hollywood, hvor filmer vanligvis produseres kun for å tjene penger.

Det kan bli for mange superhelter:

Les også

- Dette er superhelt-porno

Når helter vi har sett kjempe side om side mot verdens verste fiender deler seg i to leire og slåss mot hverandre, skjer det noe. Kreftene går fra å være kule og morsomme til å bli skremmende og dødelige.

Civil War viser oss hvordan superkreftene deres fremstår for oss vanlige mennesker. Og ikke minst viser den hvor mye skade de kan gjøre hvis de ikke slåss på vår side.

5+

Nå skal det sies at Civil War har mer enn nok actionsekvenser til å underholde hvis man kun er interessert i det. En rekke spennende karakterer dukker opp underveis, og humoren ligger alltid på lur. Regissørduoen Anthony og Joe Russo, som også laget den solide The Winter Soldier , har bevist at en historie om superhelter kan by på mye mer enn enkle konflikter mellom det gode og det onde.

Tonen i filmen er ikke mørk, men den er alvorlig og voksen. Den bryter ikke genrens rammer, men Civil War er en moden og følelsesmessig sterk historie som kaster publikum fra den ene krisen til den andre. Filmen har nerve og en god historie. Dette er definitivt 5+!