Byliv

20 år i jazzens tegn

Det har vært en humpete tur, men i dag står Cosmopolite sterkere enn noen gang før. Denne måneden fyller jazzscenen 20 år.

Miloud Guiderk har holdt det gående med konsertscenen Cosmopolite i 20 år, og har blant annet blitt slått til ridder 1. klasse for sitt engasjement for jazz og etnisk musikk.
  • Anders R. Christensen

- Dersom Oslo var en litt større by, hadde alle konsertene våre vært utsolgt. Det er jeg ikke i tvil om, sier Miloud Guiderk.

I 1992 startet norsk-marokkaneren konsertscenen Cosmopolite. Målet var å skape et rom i Oslo for jazz, soul, blues og world music. 20 år, og mange konserter og et par bytter av lokaler senere, holder scenen det fremdeles gående. Denne måneden feirer de jubileum med en rekke spesialinviterte musikere.

- Jubileet skal speile hva Cosmopolite er. Vi har folk fra hele verden som kommer hit for å spille konserter den neste måneden: Mulatu Astatke fra Etiopia, Bill Frisell, Lee Fields og Marcus Miller fra USA, Arild Andersen trio fra Norge og Debashish Bhattacharya fra India, for å nevne noen.

Fikk slag av utkastelse

Terje Rypdal (t.v.) og Palle Mikkelborg på Cosmopolite i 1998.

Å drive en scene for mindre kommersiell musikk i lille Oslo i utkanten av Europa har ikke alltid vært lett. Likevel mener Guiderk at scenen nå er blant de bedre innen jazz og world music i Nord-Europa.

- Noe av det jeg er stoltest av er at Cosmopolite har fått et navn både i Norge og internasjonalt. Nivået på musikerne som kommer hit er veldig høyt, og vi har fått en høy stjerne på den europeiske jazzscenen, til tross for at vi har et handicap ved at vi ligger ute i periferien i Europa. Samtidig er Cosmopolite et rent osloprodukt. Vi har ikke kopiert noen andre, hverken i Norge eller andre steder, sier Guiderk.

- Hva har de største oppturene i løpet av disse 20 årene vært?

I februar 2005, to måneder etter at han ga ut sitt debutalbum, gjestet John Legend Cosmopolite. Albumet solgte totalt 2,1 millioner og gjorde John Legend til verdensstjerne.

- Det er de store navnene som vi har fått til Norge for første gang. Folk som Diana Krall, jazzgitarist Terry Kallier, som dessverre døde for noen få dager siden. Vi fikk salsamusiker Tito Puente hit, Gerry Mulligan... Alle disse holdt fantastiske konserter. I tillegg var det fint da vi endelig fikk offentlig støtte i 1999, etter mange magre år rent økonomisk. Og så var det selvfølgelig et høydepunkt da vi i 1998 kunne flytte inn i permanente lokaler på Soria Moria. Nå kommer det 30 prosent flere publikummere enn det gjorde før vi flyttet hit.

- Og nedturene?

Legenden Ali Farka Touré spilte på Cosmopolite i 2001.

- Det tok på da vi måtte flytte fra lokalene våre i Industrigata til Møllergata i 1999, og i 2008 fra Møllergata til Soria Moria, fordi vi ikke lenger hadde råd til å betale leien disse stedene. Da vi ble kastet ut fra Industrigata, gikk det så hardt for seg at jeg fikk slag.

20 år til — og litt til

I 2008 ble Miloud Guiderk slått til ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for sitt arbeid for å fremme jazz og etnisk musikk. Og selv om han nå er blitt 65 år, har han ikke planer om å pensjonere seg med det første.

- Jeg holder det gående så lenge jeg tikker. Jeg elsker og brenner for det jeg driver med. Denne jobben er som vitaminer for meg.

- Så du tror det vil bli 20 nye år med Cosmopolite?

- Ja, helt klart. Og selv om jeg en dag må gi meg, er det andre som står klare til å ta over. De jeg jobber med har et utrolig engasjement. Selv han som vasker gulvene her, ble lei seg da en konsert ble avlyst for litt siden. Så ja, jeg håper vi holder i 20 nye år. Og gjerne litt til, sier Guiderk.

Soulsanger Raphael Saadiq hold konsert på Cosmopolite i 2009