Byliv

Fem ting som er verdt å merke seg ved årets Oslo Pride

Ja, det blir et fargerikt Oslo sentrum den kommende uken. Det skjer også mye mer i regnbueflaggets navn i dagene som kommer.

Slik så det ut under fjorårets Pride-parade. Da gikk 40.000 mennesker i paraden og 200.000 så på. I år kan det bli enda flere.
 • Anders Veberg
  Anders Veberg
  Journalist

– Pride blir aldri mindre viktig. Det handler om at mennesker skal aksepteres for den de er. Vi vet at det er en vei å gå, også her hjemme, sier festivalsjef Fredrik Dreyer.

Han er på aller siste etappe av planleggingen av Oslo Pride. Neste uke dedikeres til kjærligheten og rettighetene til lesbiske, homobile, bifile, transpersoner, skeive (queer) og intersex-personer.

1. I år fylles Youngtorget av regnbuer

Pride-området utvides ganske kraftig. Neste uke fylles Youngstorget med kunst, debatter og regnbueflagg. Der kommer nye Pride House og Pride Art, som slår sammen kunstutstillingen og debattarenaen som tidligere har vært andre steder i byen.

– Det blir en alkoholfri og inkluderende arena. Det er vi glad for, sier festivalsjef Fredrik Dreyer.

I Pride House arrangeres 82 små og store hendelser i uken som kommer. I tillegg er Pride Park i Spikersuppa utvidet mot Nationaltheatret. 800 mennesker til får plass.

 • Slik så det ut i fjor: Minst 30.000 mennesker gikk fra Grønland til Spikersuppa i fjor
Spikersuppa blir til Pride Park en uke i året. Denne sommeren dedikeres også Youngstorget til Oslo Pride.

2. Timingen er avgjørende

I år arrangeres Pride samtidig som fotball-VM i Russland. Der er holdningene mot homofile mye verre enn de er her hjemme.

– VM i Russland preger den skeive verden, og den skeive verden preger VM i Russland. Det vi merker best, er idrettsorganisasjonenes interesse i Pride, forteller Fredrik Dreyer.

Blant annet blir det arrangert en egen fotballdebatt. Der stiller de spørsmål rundt hvorfor det fortsatt ikke er noen som har kommet ut av skapet i norsk toppfotball.

At Oslo Pride arrangeres samtidig som det er VM i fotball i Russland, setter sitt preg på feiringen.

3. Kunsten som pryder Pride

Pride er mer enn et tog med fest og regnbuer. Flere steder i byen dukker det også opp nye kunstutstillinger. LHBTQI-rettigheter er i fokus.

På Historisk Museum kommer utstillingen «Kjær Leik / Secret Love». Den åpnes 22. juni. Her er det en rekke samtidskunstnere fra Norden og Kina som vises frem.

Det blir mer kunst: Pride Art får også plass på Youngstorget. Utstillingen heter «Shameless» og består av over 500 kunstverk på 400 m². Her vises over 100 skeive kunstnere frem. Utstillingen markeres også med sceneshow fredag 22. juni og fredag 29. juni.

4. En enda større parade

Paraden går, som alltid, fra Grønland til Spikersuppa. Datoen er lørdag 30. juni. Da er det blitt tradisjon at Oslo sentrum er fullstappet av mennesker. I fjor gikk 40.000 i toget og 200.000 så på. I år kan tallet bli enda høyere.

I fjor fikk brannvesenet og bøndene litt ekstra oppmerksomhet. For første gang stilte de opp med egne ledd i paraden. Pride-sjefen forteller at det kommer noen nye fjes i år også.

120 organisasjoner, lag og vennegjenger var påmeldt i fjor. I skrivende stund er tallet 139.

– Fristen er ikke ute, så vi regner med at tallet vil stige enda mer, sier Fredrik Dreyer.

Tidligere i sommer ble det oppstandelse da olje- og energiminister Terje Søviknes skulle gå i paraden. Blant annet signerte 73 Pride-deltagere signerte et debattinnlegg hos Aftenposten. De ba ministeren om å ikke delta i paraden.

Etter protestene bestemte Søviknes seg for å ikke gå likevel.

5. Debatter om fotball, familie og surrogati

Med et dobbelt så stort program som i fjor, er det vanskelig å orientere seg. Her er noen høydepunkter:

 • Hvordan familien utvikler seg, og om politikerne følger med, er åpningsdebatten. Det skjer lørdag 23. juni.
 • At ingen har kommet ut av skapet i norsk toppfotball, skal diskuteres tirsdag 26. juni.
 • Spørsmålet om surrogati er splittende, også i LHBTQI-miljøet. Det skal diskuteres torsdag 28. juni.
 • Hvilke stemmer som slipper til i diskusjonen om skeivt sexarbeid blir debattert tirsdag 26. juni.

Les mer om

 1. Pride
 2. LHBT
 3. Oslo
 4. Homofili