Det lukter Norwegian Wood

Selv om Norwegian Wood bytter ut badevannet med kystkultur, lover Jørgen Roll og Bigbangs Øystein Greni en kveld tro mot festivalens ånd.

Jørgen Roll lukter på Bigbangs Øystein Grenis nye gitar og konstaterer at det lukter Norwegian Wood. Det var Roll som booket Bigbang til Norwegian Wood i 1999. På Sukkerbiten i 2016 gjør Norwegian Wood det igjen.

– I år var det skikkelig stang ut, sier forhenværende festivalsjef for Norwegian Wood, Jørgen Roll.

Roll har fortsatt en finger med i spillet og sitter i styret til festivalen, som har 25 års jubileum neste år. I år ble det dog trøbbel for en av landets eldste rockefestivaler, som ble redusert til en dag og flyttet fra Frognerbadet til Sukkerbiten.

– Headlinere sa ikke nei, de sa «this looks fine» og vi bekrefter neste uke, sier Roll.

– Hva skjedde?

– Når vi sitter og venter på å få bekreftet headlinere, må vi vente med å booke resten. Dagene skal ha en klar profil. Hvis Stevie Wonder kommer på torsdag, så kan vi ikke si ja til Kvelertak samme dag. Vi trodde vi skulle få sånn og sånn, men det blir 2. påskedag og du får ingen – for første gang på 25 år! Jeg har aldri sett makan, sukker han.

Les også

Guide til festivalsommeren i Oslo

- Det fine med Norwegian Wood er at vi kan ha festivalen i Namsos. Vi heter jo ikke Frognerbadet, sier Jørgen Roll som har fått med seg Bigbang på laget på Sukkerbiten.

– Hvorfor? Dere har da et godt renommé?

– Ja, Norwegian Woods ledelse jobber med de beste. Alle de økonomiske garantier var på plass. Problemet med mange av de amerikanske artistene er at de er mye større i hjemlandet. Kroneksemplet er Greatful Dead som kunne spilt to uker i Phoenix og tjent 10 ganger mer enn i Europa. Dollarkursen har fordyret ting. Jeg vet ikke om Bataclan kan ha hatt noe å si, men jeg tror egentlig ikke det, sier Roll.

Drømmebooking

– Du, skal dette her være en sånn trist sak, kommer det fra Øystein Greni i Bigbang som er et av bandene som skal spille på Sukkerbiten under Norwegian Wood.

– Nei da, men festivalen er jo kjent for sine store artister så jeg måtte jo høre hva som skjedde.

– Programmet for dagen er jo kanonbra. Det er jo en ren drømmebooking med band som står bra til hverandre, skryter Roll.

– Du vet, de har egentlig hatt altfor store headlinere til kapasiteten på festivalen. De har hatt for råflott booking. Nå booker de oss og det er akkurat passe kult, ler Greni mens han klimprer på gitaren spesiallagd av gitarmaker Øystein Husemoen på Lillehammer.

Selv om årets Norwegian Wood er redusert til en dag, lover både Greni og Roll en real festkveld.

En skikkelig fjær i hatten

Det var nemlig en opptreden på Norwegian Wood i 1999 som førte til at Bigband fikk sitt store gjennombrudd.

– Viste dere forresten at dere startet opp samme året?

– Hva? Startet Bigbang i 92, spør Roll.

– Ja, det gjorde vi faktisk. Jøss, det var jeg ikke klar over. Jeg ødela kneet i 92, så da var skateboardkarrieren over. Da ble det musikk, sier Greni

De gullkantede platekontraktene og konsertjobbene lot vente på seg. Til slutt måtte bandmedlemmene få seg ordentlige jobber. Bigbang var egentlig på vei til å legge opp da de gikk på scenen på By:Larm i 99.

– Det skulle være vår siste konsert! Jeg hadde solgt Vespaen min for å lage den siste platen, men ingen var interessert. Etter By:Larm fikk vi spillejobber, og den første ordentlige konserten var på Norwegian Wood. Det var en skikkelig fjær i hatten. Vi hadde drømt om å spille på den lille scenen, men så ble vi satt opp på den store. Det var sporty, og vi kan bare takke for tilliten, sier Greni.

– Da jeg hørte Bigbang tenkte jeg med engang at de hører til på hovedscenen, sier Roll.

Den dagen bilen tok fyr

– Jeg husker godt konsertdagen. Etter at mormoren min brakk lårhalsen og havnet på hjem ble hennes gamle Opel Corsa omgjort til bandbil. Den tok faktisk fyr på vei til konserten. Hun var begynt å bli litt senil, men mamma rullet mormor ut så hun fikk sett konserten. Hun satt i rullestolen sin og sa nei så flott at alle hadde kommet ut for å se på Øystein, mimrer Greni.

Et annet morsomt element er at Wilco, som også spiller på Sukkerbiten i år, spilte på Norwegian Wood i 99.

– Jeg tror ikke vi spilte på samme dag, men jeg lover at Wilco må være i god form for å klare å følge etter oss i år. Vi blir ikke et lett show å følge, sier Greni og lover både gjesteartister og overraskelser.

- Gitaren er laget av Øystein Husemoen, gitarmaker på Lillehammer. Vi har lagd fem prototyper av forskjellig norsk treverk. Det passer jo litt med Norwegian Wood, sier Greni.
Les også

Guide til festivalsommeren i Oslo

En eneste lang introvert jam

– Bigbang har hatt pause siden Oslo Bowl i 2013. Planlagt?

– Vi viste at vi kom til å ta en pause, men vi kommer aldri til å lage en sånn greie som sier "kom på Spektrum-konserten for nå er det siste gangen vi spiller". Vet du, jeg hater det. Det er så patetisk. Vi vet jo at vi kommer til å bli blakke og spille igjen. Du kan stille klokken din på at det kommer også andre til å gjøre bare de blir blakke nok, eller vil ha ny motorsykkel.

– Dette blir ikke en typisk greatest hits-konsert da?

– Nei, det blir nok en eneste lang introvert jam! Nei da, min erfaring er at det er off-lanserings konsertene som er de kuleste. Alle er så glad for å se hverandre igjen og er gira på å spille. Jeg tror publikum får oppleve et band som har et enormt overskudd. Det er det jeg håper, så får vi se hva det blir. Vips så har vi glemt både tekst og låt, ler Greni før han plukker opp gitaren og kjører av gårde i sin lyseblå pickup.