Jokke snart i boks

Mandag 8. september ville Joachim «Jokke» Nielsen fylt 50. Det feires med konsert, utstilling, seminar – og en boks med ymse sjeldenheter.

Valentinerne samles for Jokke – igjen. Det siste året har Petter Pogo (fra venstre), May Irene Aasen og Håkon Torgersen jobbet med en boks, utstilling og konsert.
  • Harald Fossberg
Jokke med Tourettes i 1999, da deres siste album, <i>Billig Lykke</i>, kom. Årets etter døde Joachim. Fra venstre bassist Jørgen Wang, gitarist Petter Baarli, Joachim Nielsen og trommeslager Runar "Kula" Johannesen.
Joachim Nielsen, May Irene Aasen og Petter Pogo spilte sammen mellom 1991 og 1994, da bandet ble oppløst etter albumet <i>Alt kan repeteres</i>.
Sammen for Jokke. Nå lader Petter Pogo (fra venstre), Håkon Torgersen, Ivar Håkon Eikje ved Nasjonalbiblioteket, Børt Erik Skræi i plateselskapet JEPS (Jokkes Eget PlateSelskap) og May Irene Aasen opp til stor feiring mandag 8. september. Først på Nasjonalbiblioteket, deretter på Rockefeller.
Jokke &amp; Valentinerne var en detonasjon på scenen, og publikum var med på notene. Her i aksjon på Sardine's i Oslo i 1988. Bassist Håkon Torgersen bak til venstre.

Det blir stor konsert på Rockefeller med både Valentinerne og Valentourettes. Og de lover en splitter ny sang.

Det er en urfremførelse av en av Jokkes aller tidligste låter , som nesten ingen har hørt før, sier Petter Pogo.

Bassisten har spilt med i begge bandene og under oppsetningen av stykket Verdiløse Menn , som ble en stor suksess på Torshovteatret og Nationaltheatrets hovedscene.

— Den heter "Bygater" og er så fin! fortsetter Pogo og nynner noen strofer: - " Vi kjøper en brus ..."

Originalbassist i Valentinerne Håkon Torgersen og trommeslager May-Irene Aasen nikker.

Låten ble spilt inn i kjelleren på Nationaltheatret da Joachim var 14 år, altså lenge før kjøleskapet hjemme hadde øl ...

Full feiring

— 2014 skal være det store Jokke-året, sier Børt Erik Skræi i plateselskapet JEPS (Jokkes Eget PlateSelskap). - Det begynte med nye forestillinger av Verdiløse Menn i januar. Nå fortsetter det for fullt.

Ved siden av konserten åpner selve bursdagen mandag 8. september med seminar og utstillingsåpning på Nasjonalbiblioteket.

Ivar Håkon Eikje ved Nasjonalbiblioteket er veldig fornøyd med samarbeidet.

— Det blir fokus på tekstene og musikken i seminaret, som er gratis for alle. Utstillingen står i fire uker og inneholder blant annet objekter fra det innsamlede materialet og fotografier tatt av May Irene ...

— Blant annet fra fotoboken Gutta , som nå kommer på ny med ekstramateriale, supplerer May Irene Aasen.

Forskning og fordypning

— De har gjort en gedigen jobb med å samle inn materialet. Vi i Nasjonalbiblioteket har bidratt til digitalisering og bevaring. Dette er viktig dokumentasjon som kommer til å være til glede for forskning og fordypning i årene fremover. - Jeg noterer med glede at Jokkes tekstunivers allerede har dukket opp i enkelte universitetsprosjekt, og fremover vil det garantert komme mye mer.

Innsamlingen er blitt et rockarkeologisk prosjekt av dimensjoner, og har til sammen tatt seks-syv år.

— Vi fikk inn så voldsomt mye materiale at vi nesten ikke ante hvor vi skulle begynne, sier Børt Erik Skræi og Petter Pogo ... - Over 700 opptak ... Og det dukket opp stadig nytt stoff.

Boksen er finansiert ved kronerulling fra fansen og støtte fra Kulturrådet.

— Det har vært gull verd. Dermed har vi sluppet å ta snarveier i produksjonen av boksen, sier Børt Erik.

Vi har snudd hver stein, sier Petter Pogo og forteller om hvordan de plutselig kom over et sjeldent opptak . Som forelå på en såkalt portastudio-kassett, et relativt ukurant format i disse dager ...

Mangesidig artist

— Jeg la ut en forespørsel på Facebook om noen hadde et portastudio å låne bort, og fikk svar 20 minutter etter. Fra en som bodde rett borti gata!

Det ferdige resultatet kommer til å vise mange sider av artisten og mennesket Joachim.

- Det blir tre vinylplater med alt mulig av Jokkes produksjon, fra 1978 til 1999. Låtene følger også med på to CD-er for dem som ikke har platespiller , supplerer Petter.

— Vi har ikke laget noen kronologi på materialet, har vært opptatt at det skal være godt sammensatte album istedenfor. Du får en låt fra barndommen ved siden av en låt spilt inn i 1999, presiserer Håkon.

— Boksen blir ikke noe oppslagsverk. Vi overlater sorteringen til ham, ler May Irene og peker på Ivar. - Vi roter, du rydder.

Boksen inneholder også en DVD med musikkvideoer og konserter , blant annet et opptak gjort av Håkon Torgersen etter at han hadde sluttet og Petter Pogo hadde tatt over bassen i Valentinerne.

— Det er kjempekult, siden det viser publikum og scener med bandet i garderoben. Det var før man fikk sperringer, så folk myldrer opp på scenen for så å kaste seg ut i publikum igjen - stagediving. Rene vårsleppet, ler May Irene.

Et annet sjeldent opptak er fra slippfesten til Joachims eneste soloalbum, Nykter . Det var på Pigalle i 1996 med Backstreet Girls - eller Backing Girls, som de ble kalt den gangen.

Heftig, heftig

Av andre godbiter i boksen nevner de blant annet et 32-siders hefte med bilder av plakater, flyere, fotografier, håndskrevne tekster, anekdoter fra folk som enten kjente eller spilte med Jokke, tegnerier laget av broren Christopher ...

— Dikt, et usendt leserbrev som tilsvar etter en slakt av albumet Billig Lykke - og et brev til plateselskapet som dumpet ham, forteller May Irene. - Vi har også med skisser Joachim gjorde til senere omslag da jeg tok bildene. Han visste hvordan han ville ha det.

Selv om boksen låter til å være et kinderegg i særklasse, er utgivelsen bare toppen av isfjellet .

— Og knapt nok det, sier May Irene, Håkon, Petter og Børt Erik.

— En kulturhistorisk skatt, konstaterer Ivar Håkon Eikje, - og Nasjonalbiblioteket tar vare på absolutt alt – til evig tid.

Dermed blir det enda en Jokke-utstilling ved en senere anledning. Men når det blir, kan ingen svare på.

— Nå må vi komme oss ut av denne boksen først.

Broren til Joachim, Christopher Nielsen, har laget en egen logo til jubileet.