Byliv

Dyrk dine egne grønnsaker på balkongen: – Du kan få til ganske mye på liten plass

På balkongen er det lettere å ha kontroll over både varme og vind. Hanne Engebret fra «Drabantbybruket» på Søndre Nordstrand deler sine beste råd.

Hatten til Hanne Engebret er hjemmelaget. Ingrediensene? Geitrams, brennesle og humle.
  • Vilde Bratland Hansen
    Journalist

Du har lyst til å dyrke noe spiselig på balkongen, er nybegynner og vil starte . Hva bør du gå for?

– Gulrøtter i potte er veldig gøy. De kan tas opp i løpet av høsten. Eller du kan prøve deg på poteter eller urter, sier Hanne Engebret.

Hun driver «Drabantbybruket» på Søndre Nordstrand og holder dyrkekurs i regi av Oslo kommune.

For åtte år siden flyttet hun inn i et rekkehus med en liten hage, 20 meter fra markagrensen. Engebret måtte imidlertid bli ganske syk for å oppdage gleden ved å grave i jorden. I 2014 ble hun utbrent, og var deretter sykmeldt i to år. Hagen ble stedet for terapi og rekreasjon.

– Det sies at å holde på med jord, er som en naturlig antidepressiver. Det er jeg helt enig i. Å ta i jorden uten hansker er en helt spesiell følelse. Jeg er alltid mer fornøyd med tilværelsen etter at jeg har holdt på.

I tilfriskningsprosessen tok hun studier i økologisk landbruk. I 2018 startet hun sin egen bedrift med mål om å få Oslos befolkning til å dyrke egne grønnsaker, selv om de bor i by og lever et moderne, hektisk liv.

– Du kan faktisk få til ganske mye på liten plass. Og på balkongen er det lettere å ha kontroll over varme og vind.

Engebret har startet en felles parsellhage i borettslaget.

For Engebret handler dyrking om mestringsfølelse.

– For et par somre siden kjøpte vi ikke grønnsaker i butikken på flere måneder. Vi var på en måte selvforsynte og lagde mange nye retter for å spise de enorme mengdene vi hadde med squash, ler hun.

Se video av hvordan du kan dyrke dine egne urter lenger ned i saken.

Gulrøttene trenger mye næring, så du må jevnlig sjekke innom potten.

Slik dyrker du gulrøtter

Så hvordan går man i gang? For å dyrke gulrøtter trenger du frø, sandholdig og næringsrik jord og en 20 liters potte med hull i bunnen.

Engebret anbefaler å vanne jorden før du sår.

– Gulrøtter har en tendens til å tørke litt fortere i potte enn på friland. En må passe på at frøene ikke tørker ut.

Når potten nesten er fylt med jord, kan frøene sås. Uansett hvilken frøpose du kjøper, vil det alltid stå hvor dypt du skal så og hvor langt de skal være fra hverandre.

– På min pose står det planteavstand på fire centimeter og sådybde på én centimeter. Derfor legger jeg et lite lag med jord over frøene.

Gulrøtter kan bruke litt tid på å spire – opp mot tre uker. Idet spirene er cirka ti centimeter over jorden, kan det være lurt å spe på med litt gjødsel for å gi gulrøttene næring. Du bør fortsette å gjødsle jevnlig gjennom sommeren.

Hvor ofte du må vanne, avhenger av hvor vått det er ute.

– Du er nødt til å følge med. Men en tommelfingerregel er vanning hver andre eller tredje dag.

Dersom alt går som det skal, kan du spise din egendyrkede gulrot i august:

– Det gjør ingenting om de er små. Godt smaker de, uansett.

Disse plantene skal bli til tomat og mais.
I løpet av sommeren vil en stangselleri dukke opp i denne potten.
Og Engebrets middagsretter kan etterhvert smakstilsettes med chili og paprika.
Dyrke-eksperten er opptatt av å formidle at svært mange grønnsaker kan dyrkes i Norge. Her er hennes løkplanter.

Poteter: Hypping og groer

Å dyrke poteter i bøtte er også mulig å få til. De bør dyrkes i en murebøtte på 20 liter med hull i bunnen. Hullene kan borres frem med en drill og vil sikre at vannet ikke legger seg i bunnen. I tillegg blir det mulig å vanne potetene nedenfra.

Når du skal dyrke poteter, byttes frø ut med poteter som legges ned i jorden. En må kjøpe sertifiserte settepoteter som er sjekket for sykdommer. Ulempen er at de ofte selges i poser på 2,5 kilo. Derfor kan det være en idé å kjøpe posen sammen med andre.

I første omgang skal settepotetene legges til lysgroing. Etter hvert begynner små skudd, kalt groer, å stikke opp av dem. De skal etter hvert bli bladene til poteten.

Når skuddene kommer, kan du fylle en tredjedel av bøtten med jord. Så putter du potetene nedi.

– De skal et stykke ned i jorden, nesten helt til bunnen, forklarer Engebret.

Deretter settes bøtten til videre lysgroing i et vindu i fire uker. Når groene har vokst cirka ti cm over jorden, fyller du på med mer jord, slik at to tredjedeler av bøtten er full.

I tillegg må du «hyppe». Det betyr at du drar jorden opp mot groene. Dette for å unngå at potetene skal bli grønne.

Neste gang skuddene stikker litt opp fra jorden, kan du fylle hele bøtten med jord og hyppe enda en gang.

Engebret minner om at potetene trenger mye vann. Det gir dem mulighet til å strekke røttene lenger ned og finne fuktighet der. Poteter kan også dyrkes i en plastbøtte med hull i. De er som regel på ti liter, så da får du ikke plass til like mange poteter.

– I 20-litersbøtten kan du sette ned to–fire poteter. Halver mengden hvis du bruker en bøtte på ti.

– Når skal potetene høstes?

– Det avhenger av om du går for en tidlig- eller senpotet. Les mer på posen til settepotetene du har kjøpt.

Koriander, basilikum, oregano, timian kan også dyrkes på balkongen. Se videoen av hvordan det gjøres:

Prøving og feiling

Engebret har et annet viktig tips til nybegynnere: Merk alt du dyrker. Skriv ned når frøene ble sådd, hvilke krav grønnsaken har til næring og når den skal høstes:

– Det er utrolig lett å glemme, men er viktig for å lykkes.

Er du en person som ikke har tid til å dyrke på egen balkong? Da kan du oppsøke ugress og andre ting du finner i nærområdet:

– Jeg er for eksempel veldig glad i brennesle og har masse av det i hagen. De fleste ser på planten som ugress. Jeg spiser det, lager garn eller te av den.

Dyrkeeksperten er klar på at en må tørre å prøve og feile i jakten på sin første egendyrkede grønnsak:

– Jeg har tatt livet av mange planter og grønnsaker på min vei. Det er en del av prosessen.

Les også

  1. Hageeksperten: Få til trær i potte, klipp gresset riktig og lær deg å beskjære

  2. Ukens grønne tips: Slik gjør du hagearbeidet miljøvennlig

Les mer om

  1. Hage
  2. Grønnsak
  3. Oslo