Byliv

Hun har byens beste kontor

Laura Marie Rueslåtten Olseng mener hun har byens beste jobb. Vi mener hun har byens beste kontor.

KONTOR MED UTSIKT. Laura Marie Rueslåtten Olseng spilte sin første konsert i Oslo Rådhus allerede i 2003, men overtok som fast klokkenist etter Vegard Sandholt i fjor. Stakkars oss fikk bli med henne opp i tårnet en kveld i sommer.
  • Aftenposten Redaksjon
ØVELSE. Det er på klokkenistens andre kontor musikken skapes. Ved å slå og trampe på et klaviatur, skaper hun tonene som fyller byen. Her inne har hun også et øvingsklaviatur som ikke er koblet til klokkene.
TO TÅRNVestre tårn og Østre tårn er henholdsvis 63 og 66 meter høye, og på toppen av Østre tårn finner du Nordens største klokkespill med 49 klokker på til sammen nesten 20 tonn.
SKIVEKUNSTMatkunstblogger Ida Skivenes, bedre kjent som @idafrosk, er ikke 100 prosent fornøyd med sin frokostvariant av Rådhuset, men den litt lange versjonen er da temmelig sjarmerende likevel, er den ikke?
SKATTKAMMERRådhuset er jo bare et kjedelig kontorbygg for byens byråkrater, tenker du kanskje? Da bør du åpne dørene og besøke festsalen. Wow!

Frilansjournalistene Aina Kristiansen og Hanna Norberg er nyforelsket i Oslo. De fikk stadig høre at Oslo var en stygg og sjarmløs by, men fant hele tiden eksempler på det motsatte. Det endte i fotobloggen Stakkarsoss.no. I bloggen viser jentene, ofte med ironisk snert, hvorfor Oslo er et vakkert sted. De tar bilder selv og legger også ut bilder leserne sender inn til bloggen.

Stakkars Oss deler noen av sine bilder her på Osloby.no. Så får vi se om de får oss til å synes synd på oss selv som Oslo-borgere, eller om forelskelsen jentene har til byen smitter.


Navnet lyder kanskje ikke kjent, men du har garantert hørt konsertene hennes.

Hver søndag spiller Rådhusets faste klokkenist konsert for hele byen, og hun inspireres av alt fra stemninger og hendelser til lukter og smaker. Og været. Ritornellene, de 18 melodiene du hører hver hele time mellom klokken 7 og midnatt, har hun spilt inn på forhånd. I sommer var temaet grunnlovsjubileet, og du har kanskje fått med deg Griegs «Morgenstemning» eller Løvland og Bobbysocks’ «La det swinge»?

KONTOR MED UTSIKTLaura Marie Rueslåtten Olseng spilte sin første konsert i Oslo Rådhus allerede i 2003, men overtok som fast klokkenist etter Vegard Sandholt i fjor. Stakkars oss fikk bli med henne opp i tårnet en kveld i sommer.

Rueslåtten Olseng har ikke høydeskrekk. Heldigvis!Et av kontorene hennes ligger nemlig helt øverst i det 63 meter høye Østre tårn. Her finner du hverken stiftemaskin eller datamus, men Nordens største klokkespill.

Nesten 20 tonn med klokkebronse, en blanding av 78 prosent kobber og 22 prosent tinn, fordelt på 49 klokker i fem plan — da snakker vi storslagent kontor.

47 av klokkene har knapt rukket å bli tenåringer. De var en gave til Oslo og Rådhuset i forbindelse med byens 1000-årsjubileum og Rådhusets 50-årsjubileum i 2000, ifølge Rådhusets forvaltningstjeneste.

To av dem - en 4000 kilo tung klokke med tone A, som også er den største, og en 1600 kilo tung klokke med tone D - er igjen fra det originale klokkespillet.

Det eksisterer faktisk en femtiende klokke, men den står på ordførerens kontor og er bare til pynt. Klokkenisten får altså spille på alle de 49 klokkene, mens ordføreren bare får pynte kontoret med sin ene.

Ingen tvil om hvem som vinner kampen om byens beste kontor, med andre ord.

Aina Kristiansen, Stakkarsoss.no

Les også

  1. Utenfor turistløypa

  2. Fakta(aktig) om Oslo

  3. Huff, så mange hudfarger!

  4. «Hvem liker egentlig jul?»

  5. Ikke pent nok