Bannlyst bok ble fengende film

The Perks of Being a Wallflower med blant andre Harry Potter-stjernen Emma Watson får skryt av vår anmelder.

Endelig siste skoledag i <i>The Perks of Being a Wallflower </i>(Veggprydens frynsegoder).

Vår vurdering:

4 av 6

Sensuren finner snedige omveier i ytringsfrihetens høyborg USA. Ungdomsromanen The Perks of Being a Wallflower (1999) har flere år figurert på American Library Association's liste over bøker "under press", den er blant annet blitt bannlyst på flere skoler. Moralens voktere har likevel ikke klart å stagge bokens popularitet, og nå har forfatteren Stephen Chbosky selv laget film av den.

On the Road

Både boken og filmen fremstår som ganske uskyldige sammenlignet med en annen amerikansk ungdomsskildring som klinger med i handlingen, nemlig On the Road (1957) av Jack Kerouac.

Les også

En falmet julestjerne

Dette er en av favorittbøkene til hovedkarakteren Charles (Logan Lerman), og The Perks of Being a Wallflower har lignende innslag av utagerende festing, grenseløse personligheter og tvetydig sex. Men ungdommene er her i midten av tenårene, og handlingen er lagt til 1991.

Misifts

Filmen handler om en gruppe misfits, men har en tilforlatelig og fengende form. Stephen Chbosky gjør flittig bruk av klassiske high school-intriger og fartsfylte bilscener der jentene strekker armene i været.

Les også

«Tårer på slutten? You bet»

Ungdommene er engasjert i skoleteater og setter opp The Rocky Horror Show , noe som gir filmen en serie festpregede musikalscener. (Chbosky har tidligere laget filmversjon av musikalen Rent.) Ezra Miller gjør sin første store rolle etter gjennombruddet i Vi må snakke om Kevin, som gikk på norske kinoer i vår. Han har et obsternasig og sensuelt uttrykk som skaper stor dynamikk i vennegjengen. Logan Lerman spiller den skadeskutte Charles med stille glød. Både han og Emma Watson skal gi sine rollefigurer et hint av seksuelt misbruk. Det er en vanskelig oppgave, spesielt fordi filmens incestmotiv er vagt og ullent utformet.

Veggprydens frynsegoder

Amerikansk ungdomskultur har sine særtrekk, men mye i The Perks of Being a Wallflower minner om Mannen som elsket Yngve . Jeg tror imidlertid distributøren overvurderer vårt språklige fellesskap med USA når tittelen ikke er oversatt til norsk.