Oslo Pix satser nok en gang på mye uteliv i tillegg til kinoliv

I starten av juni er det klart for andre utgave av filmfestivalen Oslo Pix.

«Ocean’s 8» får førpremière på Oslo Pix. Her planlegger Cate Blanchett, Helena Bonham Carter og Sandra Bullock det perfekte ranet.

I fjor ble filmfestivalen Oslo Pix arrangert for første gang. Oslo har mange nisjefestivaler, hvorav Film fra Sør er den største med rundt 25.000 besøkende, men ildsjelene bak Oslo Pix mente hovedstaden manglet en bredere festival.

– Hvordan gikk det i fjor?

– Oslo Pix fikk en solid start i fjor med nærmere 13.000 besøkende. Et tall vi er kjempefornøyde med. Vi var veldig spente på oppslutningen det aller første året, og ikke minst om Oslo var klare for en filmfest lagt til juni. Mye tyder på at de er nettopp det, og vi håper at Oslo Pix skal etablere seg som det stedet hvor oslofolk hvert år starter festivalsommeren, sier festivalsjef Susann Østigaard.

Les også

Lager ny festival: – Vi skal bli for film det Øya er for musikk

I tillegg til filmvisninger innførte festivalen en egen festivalgate mellom Saga og Klingenberg. Det ble godt mottatt og fortsetter i år.

– Vi er opptatt av et råsterkt program inne i kinosalene, men tidspunktet på året gir oss en fantastisk mulighet til også å flytte festivalopplevelsene ut i byrommet. Oslo Pix er en festival med et bankende hjerte for byen vi bor i, forteller Østigaard.

– Mer uteliv altså?

– Ja, vi har i år satset enda friskere med utendørsvisninger på spennende steder, arrangementer rundt om på Oslos kulturscener og ikke minst gjennom å invitere til gratis aktiviteter i vår festivalgate. Her byr vi på filmsamtaler, utekino med 80-talls klassikere, fester, musikk, mat- og drikkeservering og et eget helgeprogram for familier på dagtid, sier hun.

Les også

Norskprodusert film ble forbudt før Cannes-visning

Nytt konkurranseprogram

Festivalsjef Susann Østigaard sammen med programsjef Cato Fossum.

Filmfestival er stjerner, filmer og glamour, men det er også konkurranse.

– Nytt av året er to nordiske konkurranseprogrammer med det beste innen dokumentarer og spillefilmer fra våre naboland, fortsetter hun.

Festivalen ønsker å være et sted hvor det er mulig for alle å finne filmer de har lyst til å se. Fra førpremière på store Hollywood-filmer, som Oceans 8 med Sandra Bullock og Cate Blanchett, til smalere kunstfilmer som Grace Jones: Bloodlight and Bami i regi Sophie Fiennes.

Festivalens åpningsfilm er norske Vann over ild, som beskrives som en eventyr-western. Hestene er byttet ut med mopeder, kasjotten er en campingvogn, og innbyggerne er blitt så rike at de ikke gidder å jobbe.

– Vi har også nye seksjoner for amerikansk indiefilm og for film om andre kunstformer som teater, litteratur og dans. Vi ønsker å underholde, begeistre og overraske med filmene våre, avslutter festivalsjefen.