«Gå hjem til mora di!»

Eldorado kino er historie. Der er det nå blitt bokeldorado. I en menneskealder eller to herjet banditter og helter på lerretet der.

Eldorado hadde en stor og god kinosal der det også var mange plasser på galleriet. Se flere bilder ved å trykke til høyre i bildekarusellen her.
  • Bjørn Brøymer
Eldorado i Torggata en oktoberkveld 1965. Spenning bak markant inngang.
Teppet går opp for teknisk prøve på gangstere og banditter.
Slik så fasaden ut i året 1895. Et sted for Kristianias underholdningstilbud.
Skuespillerparet Alma og Johan Fahlstrøm foreviget i 1935. Deres eneste sønn omkom under "Titanic"s forlis.
"Nattasylet" av Maksim Gorki på Fahlstrøms Theater.
Sik så Eldorados varietéteater ut før Alma og Johan Fahlstrøm skapte sitt teater der.

Osloby har i samarbeid med Oslo Museum fått tilgang til flere unike historiske fotografier som viser livet i det gamle Oslo. Vi vil presentere dem gjennom flere kommende bildeserier.

Se bildene i bildekarusellen over!

Har du noen historiske Oslo-bilder du vil dele? Har du forslag til gallerier vi kan lage? Send oss en e-post


— Hvor gammel er du a?

Spurte kontrolløren i sin gildeste uniform.

— 16 år, svarte jeg.

- Den må du lenger inn i skauen med, gå hjem til mora di og forsøk deg ikke på falsk skolebevis her i gården..

Kinokontrolløren utfoldet et surt liv. Det autoritære uvesen danset i hans gråbleke ansikt. Bare én gang i livet er jeg blitt nektet adgang til en kommunal kinematograf. Det var på Eldorado i Torggata 9. En amerikansk voldsfilm så klart - med Jack Palance i hovedrollen. Ellers kom jeg alltid inn på såkalt voksen film. Aldersgrense: Seksten. Eldorado var en kino for de tøffere filmer: Krig, gangstere, vill vest. Skyting, død, massedød. Helter og banditter. Jeg så en uforglemmelig Rod Steiger i rollen som gangsterjævelen Al Capone på Eldorado. Ikke en ledig plass på galleriet en gang.

Eldorado hadde en stor og god kinosal der det også var mange plasser på galleriet.

For en mengde år siden ble Eldorado bygget om til flerkino med fem saler istedenfor en stor. Så dabbet kinointeressen av. Oslos kinoselskap kvittet seg med enda en kino i hovedstaden, enda vi alle er blitt matet med myten om at kinoen i Oslo må være kommunal, ellers nedlegges kinoer og kvaliteten på filmene blir borte. Jeg kunne bruke mange minutter på å ramse opp alle de kinoene som Oslo kommunale kinematografer har lagt ned i øst og i vest ledsaget av innlegg om manglende filmkvalitet både her og der. I dag er det blitt et gedigent boktempel i Eldorados ombygde kinolokaler. Vi skal få det som skal oppleves mellom permer. Litt vemodig kanskje, at en fin kino ikke er mer. Men det er vel livets gang. Actionfilmer har jo rykket inn i TV-kanalene og konkurrerer med de store lerreter.

Eldorado har ligget der i Torggata helt siden året 1891. Det startet som et konsert— og varietélokale før skuespillerparet Alma og Johan Fahlstrøm tok over det romslige lokalet i 1903. De fikk arkitekten Henrik Bull, han som tegnet Nationaltheatret, regjeringsbygningen og Paulus kirke, til å bygge om lokalitetene som skulle bli til Fahlstrøms Theater.

Slik så fasaden ut i året 1895. Et sted for Kristianias underholdningstilbud.

Skuespillerparet bodde på Slemdal i et vakkert stort hus som heter Bakkehuset med atlier for Johan Fahlstrøm. I tillegg til å være en av Norges fremste scenekunstnere, var han en glimrende billedhugger. Han var skuespiller på Nationaltheatret og gift med danskfødte Alma Bosse. Men en dag fikk hun ikke engasjement på landets hovedscene. Da startet paret for seg selv. Mange store forestillinger ventet, som Maksim Gorkis Nattasylet med mange av Norges beste krefter. Det holdt ikke lenger enn til 1911. Kinematografen overtok stedet under flere navn fra Verdensspeilet til Admiral-Palads, et navn som eierne hadde hentet fra Berlin. Så kom Oslo Kinematografer i 1928. Året etter åpnet Eldorado kino og teppet gikk til side for den første lydfilm her i landet, nemlig The singing Fool med Al Johnson. Tre år før krigen ble Eldorado bygget om til moderne kino. I oktober 1986 kom det nye kinosenteret.

Vi gikk til Eldorado for å se James Bond i mange versjoner, Oslofolk så Sean Connery og noen oppdaget ham en vakker dag utenfor Frogner kirke. Ungdom ville på Eldorado. Olav fra Hegdehaugen sto utenfor kinoen og gredde håret til mindreårige med den fete Brylcreme, så bøllevakter ikke skulle avvise dem i døren. Jeg tenker på den grinete kinovakten fremdeles når jeg går i dagens versjon av Torggata på vei til det rehabiliterte Youngstorvet. Det skjer før kinotid og mørketid.