50 arkitekter fantaserer om Høyblokka

Kan høyblokken gjøres om til en femti meter høy bikube? Eller studentboliger? Og hva med å bygge på Y-blokken med 15 etasjer?

Her har man sett for seg å bevare den originale høyblokka inne i et transparent nybygg.
En vertikal minnelund med 77 trær er også blant forslagene.
Studentboliger i høyblokken vil både være god samfunnsøkonomi og samtidig bidra til å skape liv i sentrum, mener Kollaboratoriet, som har laget denne skissen.
Kan Y-blokka gjøres om til en høyblokk. Y not?
Statsarkiv i høyblokka er blant galleridirektørens favorittforslag.
Takterrasse for allmennheten på høyblokka
«A Soft Monumentality»
«Encounterings».
«Encounterings«
Høyblokka Revisited
«Kaleidoscope»
«Proportions, Beuty and Potential».
Arne Gaborgs plass 1940-2020. Dette er en videreutvikling av «Echo Chamber», laget for «We are Living on a Star» på Henie Onstad kunstsenter.

Realistiske er de kanskje ikke, men det er ingen mangel på forslag til hva som bør skje med regjeringskvartalet.

Se flere av forslagene i bildeserien over saken.

Denne uken åpnet utstillingen «Høyblokka revisited» på Grønland. Galleri 0047 og bransjemagasinet Arkitektur N har invitert arkitekter og kunstnere til å komme med innspill.

Gjenreisingen av regjeringskvartalet er for viktig til å bli overlatt til økonomer og ingeniører, mener initiativtagerne, som vil inspirere til å tenke utenfor boksen.

«I denne ladde situasjonen kreves det noe mer enn praktisk ekspertise og tekniske rapporter, og det går åpenbart bortenfor rent praktiske hensyn. Dette er et sted som har behov for noe mer», skriver de i invitasjonen.

Les anmeldelsen av utstillingen:

Les også

Lekent tenkt og tegnet

Snart tre år er gått siden terrorangrepet i Oslo og på Utøya. Fortsatt ikke avklart hva som skal skje med for eksempel høyblokken og Y-blokken, eller om de i det hele tatt blir stående.

— Ettersom jeg ikke er norsk, forstår jeg ikke at dette engang er mulig å tenke. I mine øyne er dette allerede blitt et minnesmerke, sier Markus Richter, direktør i Galleri 0047.

afp000693435-wyj8Z8rCB2.jpg

— Vi må spørre oss selv: Hva er denne bygningens funksjon? Sikkerhetsspørsmålet er selvsagt blitt viktig etter angrepene. Gir det da mening å bruke høyblokken som regjeringskontor? Hjertet av byen må være et offentlig sted. Dersom sikkerhetshensyn står i veien for at folk kan bruke disse områdene, kanskje vi burde tenke nytt? Kan vi gjøre høyblokken om til et kulturhus, nasjonalbibliotek eller arkiv, for eksempel? Det er slikt vi må diskutere, sier Richter.Det har kommet inn over 50 bidrag fra inn- og utland - både fra studenter og fra velrennomerte arkitektbyråer.

Et av de mest visuelt slående går ut på å innkapsle høyblokken inn i et dobbelt så stort og fullstendig gjennomsiktig bygg. Andre foreslår å gjøre signaturbygget om til en 50 meter høy bikube, riktignok midlertidig. Spennet er stort, men det finnes visse likheter.

— Pr. i dag vender så å si hele regjeringskvartalet ut mot Akersgata. Mange av de innsendte bidragene tar for seg forholdet mellom regjeringskvartalet og Youngstorget, og hvordan man kan gjenopprette den koblingen. Dette synes jeg bør bli en del av debatten når det en gang skal utlyses en offisiell arkitektkonkurranse, sier Richter.

Uansett hva Stortinget til slutt faller ned på, håper han at kostnadene ikke blir avgjørende for valget.

— Det ville være ikke å ta situasjonen på alvor. Dette kan ikke handle om penger.

Utstillingen blir stående til 11. mai.