50 år med James Bond på film

- Shaken, not stirred! Bond-fan John Berge nyter en Martini på toppen av Grand Hotell – ristet ikke rørt, slik Bond selv foretrakk den. Daniel Craigs Bond gir derimot blanke i hva han får servert. I bildekarusellen ser du flere utgaver av Bond.
Pierce Brosnan.
Timothy Dalton
George Lazenby
Sean Connery
Roger Moore
  1. oktober er «offisiell» Bond-dag og markerer begynnelsen på 50 år med filmhistorie. - Jeg har vært fan i 25 av dem, sier John Berge som nærmest har gjort Bond til levebrød.

James Bond har mange fans i Norge, men få så store som John Berge. Ikke bare eier han domenet jamesbond.no, hvor han samler alt av Bond-nyheter. Han driver også nettbutikken 007shop.no, han har oversatt Roger Moores bok Bond om Bond, som utgis 15. oktober med et eksklusivt intervju Berge har gjort med ham.

Han har gitt ut fem tegneseriealbum om helten og har laget flere låter inspirert av Bond. Den ene, Devil May Care, etter tittelen på en av Bond-romanene, kan du se på YouTube med proff, Bond-inspirert musikkvideo. — Jeg kan dessverre ikke leve av Bond-inntektene, sier Berge. Derfor kombinerer han lidenskapen for Bond og musikkambisjonene sine med jobben som redaktør, journalist og bidragsyter bl.a. for det nystartede blu-ray-magasinet High-def, som kommer både på nett og papir.

— Jeg vokste opp i Kristiansund hvor jeg som 12 åring begynte å intervjue kjendisene som kom til byen ved å banke på hotellrommet deres, for så å selge saken til lokalavisen. Min fascinasjon for Bond startet i 1987, da a-ha, som jeg var en stor fan av, laget tittelmelodien til The Living Daylights.

— Jeg kjente ikke til Bond og gikk på kino for å se hva det var og ble veldig fascinert. Da jeg flyttet til Oslo fikk jeg jobb i NTB, og fikk i den forbindelse møte mange av skuespillerne. Det var da jeg fikk ideen til å lage en ambisiøs nettside om Bond. Siden jeg allerede hadde rettighetene til å gi ut Bond-tegneseriene i Norge fikk jeg også kjøpe domenet jamesbond.no.

Misliker Craig

Berge er, i likhet med mange hardcore fans, ikke begeistret for Craig. — Han ser ut som en russisk skurk! Han er en dyktig skuespiller, men manus og historie på filmene hans har vært elendige. Han har heller ikke hatt det klassiske Bond-miljøet å spille på. Min favoritt er Timothy Dalton. Han er den beste skuespilleren og tro mot Fleming. Han har humor også, men ikke for mye slik som med Moore. Men, jeg har møtt Moore to ganger og han er en veldig hyggelig mann som er svært imøtekommende med fansen.

— The Living Daylights er min favorittfilm. Etter mange år med tull og fjas kom endelig en seriøs krimhistorie. Og John Barrys kanskje beste soundtrack! Favoritt Bond-pike er Domino (Claudine Auger) fra Thunderball. I samme film finner du min favorittskurk, Largo (Adolfo Celi). Se traileren til den nye Bond-filmen her: