Fant glemt Prøysen-perle etter 50 år

Rent detektivarbeid førte musikeren Per Husby til Prøysen/Amdahl-godbiten «Olafs Vise».

Alf Prøysen tok alltid stilling for de svakeste i samfunnet. Så også i den lille perlen Olafs Vise.

Sammen med sangeren Anne Lande har Husby spilt inn visen om lausungen Olaf og gitt den ut på singel. Olafs Vise ble trolig sist fremført offentlig i musikkteaterforestillingen Hu Dagmar med Nora Brockstedt i hovedrollen i Frognerparken i 1964.

Strevde lenge for å finne notene

Siden har den vært gjemt og glemt, helt til Per Husby begynte å grave etter ukjent Prøysen-materiale i forbindelse med utgivelsen av Alf Prøysens samlede viser og vers. Det fire bind store verket på 1700 sider blir utgitt tirsdag, og Husby har samarbeidet med dikterens datter og initiativtager til utgivelsen, Elin Prøysen, om verket i to år.

Alf Prøysen tok stilling for de svakeste og sparket aldri nedover. Tirsdag kommer dikterens samlede viser og vers ut i et fire bind stort verk.

- Vi har vært gjennom alt som er mulig å skrape sammen av tekster av Prøysen, sier Husby, som har vært redaktør på notesiden av utgivelsen.- Vi strevde lenge med å finne notene til musikkteateret Hu Dagmar , der også Slipesteinsvalsen var med. Det var så mange tekster vi ikke fant noter på, sier Per Husby.

I manus stod det bare «se vedlagt note». Vi lette overalt, men overså det åpenbare.

Har ikke vært fremført offentlig på 50 år

Det viste seg at Magne Amdahl, sønn av Bjarne, hadde vært kapellmester på Hu Dagmar i Frognerparken.

— Jeg har hele partituret, svarte Magne Amdahl, da jeg ringte og spurte om han visste hvor notene befant seg. De hadde ligget bortgjemt i 50 år. Dermed gjenfant vi denne lille perlen. Jeg våger påstanden at Olafs Vise ikke har vært fremført offentlig på 50 år, selv om det naturligvis kan hende Hu Dagmar har vært satt opp i amatørteaterregi, sier Per Husby.

-  Visen er typisk Prøysen og viser at han tar stilling for de svakeste. Han sparker aldri nedover, men veldig elegant oppover og viser at barmhjertighetens byrde er tung å bære.

Det er ikke lett å ta imot almisser, sier Per Husby.

OLAFS VISE

"en lausunge er je

_je veit det vel sjøl

om ingen har sagt det åt meg_

dom er taktfulle, folk

dom har aldri gitt svolk (juling, pisk)

der jeg vandre på en børrføtt landevei

æille kjøkkenglas sto åpne

når je smilte og så ne'

je fekk kaffe frå i går

og takke pent for det,

var det ekte hjertevarme je fekk føle

dom var så snille æille folk,

dom ga meg fred

men det kæin lett bli litt for mye ta det gode

_barmhjertighetas byrde

den har je børi støtt_

ja det kæin lett bli litt for mye ta det gode

men en får vara glad en er så heldig å bli født

åffer ska det vara forskjell på å mye en er verdt

åffer ska en stakkar dømmer etter det som blir fortælt

_åssen mor og far din trådte sine stier

ska bestemme åssen framtidsskjebnen blir "_

Olaf representerte datidens utenforskap

— Lausungen Olaf er en representant for datidens utenforskap, sier sangeren Anne Lande og forteller at Olaf tenker høyt i denne teksten og åpner for glimt inn til et liv uten tilhørighet i det gode selskap.

"Åffer ska det vara forskjell på å mye en er verdt"

— I vår tid er det helt vanlig å bli født utenfor ekteskap, og begrepet lausunge har mistet mye av sin betydning fra den gang. Men fenomenet utenforskap er langt fra avviklet. Vi har i vår tid nye rangeringer av mennesker og nye grupper som ikke slipper inn i varmen, sier Lande om den lille kulturhistoriske Prøysen-perlen.

Prøysen kunne ikke noter

— I arbeidet med å utgi Prøysens samlede viser og vers fant vi mer enn vi trodde. Elin Prøysen har mye gamle klipp og håndskrifter etter faren sin. Vi har vært gjennom et tusentalls viser og funnet en del tekster og melodier som ikke har vært fremført før, sier Per Husby, som tror det kan være duket for flere innspillinger.

Det finns Prøysen-tekster med opptil ti melodier. Rekorden er kanskje 15, sier Husby.

— Selv kunne ikke Alf Prøysen noter, og han hevdet at han ikke kunne spille gitar. Det ligger mye materiale i ukjente teaterstykker, der Prøysen skrev tekster og Bjarne Amdahl musikken.

Per Husby sier at det har blitt en myte at det er vanskelig å få tillatelse til å skrive nye melodier til Prøysens diktning.

- Det er beviselig feil, selv om det er vanskelig å skrive nye melodier til Bjarne Amdahls ting. Men hans melodier utgjør bare ti prosent av Prøysens produksjon, sier Per Husby.

Anne Lande og Per Husby har spilt inn den ukjente Prøysen-visen på singel.
Per Husby og Anne Lande