Syv skandaleopptredener på norske scener

Ikke bare Justin Bieber har stormet ut av norske scener. Her er syv skandalekonserter i norsk konserthistorie.

Ikke bare Justin Bieber har forlatt scenen uten å fullføre konserten, og etterlatt seg et forvirret og sørgende publikum. Her fra gårsdagens ufullendte senanse på Chateau Neuf.

I går stormet popartisten Justin Bieber av konsertscenen på Chateau Neuf etter at han hadde blitt tatt på av fansen. Dét etter å ha spilt kun én låt. Hendelsen omtales som en skandale og den norske fansen er i sjokktilstand. Men Bieber er tross alt ikke den eneste som har skapt skandale på norske scener.

Les om hendelsen i går kveld:

Les Cecilie Askers kommentar:

1. Da Frank Ocean forlot scenen

På Øyafestivalen i 2012 var den amerikanske rapperen og sangeren Frank Ocean en av head linerne. Publikum ble derfor ubeskrivelig skuffet da Ocean, etter bare fire låter, måtte avslutte konserten. Et par minutter etter at Ocean hadde stormet av scenen, opplyste en representant fra

Frank Ocean

Øyafestivalen over høyttaleranlegget at R&B-sangeren hadde mistet stemmen. Årsaken som ble oppgitt var «akutt sykdom».

Konserten skulle i utgangspunktet starte klokken halv seks, men publikum måtte vente i rundt et kvarter før Ocean dukket opp på scenen. Deretter spilte han i tyve minutter, og rakk knapt å fullføre låter som «Novacane» og «Thinkin' Bout You» før han avsluttet konserten.

Les om Oceans fallitt her:

2. Da Pete Doherty spydde på scenen

Babyshambles hadde heller ikke dagen på Øyafestivalen i 2005. Konserten hadde for det første blitt utsatt i timevis fordi Doherty ikke overraskende ble holdt igjen i tollen.

Vel oppe på scenen spilte bandet i tyve minutter før hovedvokalisten selv, Doherty, spydde på scenen. Konserten tok brått slutt.

Det hjalp ikke stort på dagsformen at vokalisten hadde bedugget seg med en flaske vodka, vinglet rundt på scenen og kakket mikrofonen i

Pete Doherty og bandet Babyshambles hadde ikke dagen i 2005: Doherty ble sittende fast i tollen, og flere timer forsinket rakk han å tømme en flaske sprit, bomme røyk av publikum og spy på scenen.

cymbalene, mens han bommet røyk fra publikum.

Flere publikumere ga opp og dro etterhvert som konserten ble utsatt og utsatt, så det var bare et par tusen sjeler som fikk med seg Dohertys oppkast.

Les også:

3. Da Kurt Cobain var på randen av overdose

I 1992 brukte Cobain heroin for 400 dollar om dagen, som var maksandel penger han fikk ut i minibanken hver dag. Konsertene i denne perioden speilet forbruket, og en av de mest ustødige konsertene ble holdt på Kalvøya i samme år.

Den ble ikke i nærheten av så legendarisk som publikum hadde håpet. Nirvana gjennomførte det planlagte settet, men konserten gikk ned i historiebøkene som en kjip affære. I musikkbladet Puls ble Nirvana så vidt nevnt.

– Det var en kjempeskandale at mannen ble satt på veien. Han skulle blitt lagt rett inn, så hadde han levd i dag. Alle rundt Cobain gjorde den turneen for å tjene penger, sa Kalvøya-general Paul Karlsen om Nirvana-konserten i 1992 til NRK.

4. Da Yoko Ono skrek primalskrik fra scenen

Øya-festivalen er kjent for å booke artister som ikke alltid er selvsagte. Selv om Yoko Ono er et stort navn, var det ikke sikkert det var riktig artist å booke til en konsert.

Yoko Ono på Øya

Ono står for et av de underligste innslagene i Øyafestivalens historie da hun i 2006 tok med seg en blodig dukke opp på scenen, bar rundt på den under hele seansen, tasset forvirret rundt og avleverte primalskrik mens publikum viftet med utdelte lommelykter. Mer hipster blir det nok ikke.

5. Da David Bowie fikk en kjærlighet på pinne i øyet

I 2004 stod artisten David Bowie på scenen på Frognerbadet, og var i ferd med å avslutte tredjelåten «Battle» da en kjærlighet på pinne kom flyvende mot ham og traff ham rett i venstre øye.

David Bowie

— Jeg har bare ett øye, din jævla idiot. Heldigvis traff du det riktige!, var Bowies umiddelbare reaksjon. Bowie hadde allerede sterkt nedsatt syn på det venstre øyet, etter en episode i skolegården som 13-åring i 1961.

En sjokkert Bowie ble stående og vri seg i smerte flere minutter, tok til slutt mikrofonen og ropte ut mot 7000 fans:

— You fucking wanker! You little fucker!

Så sier Bowie plutselig mot stedet kjærligheten kom fra:

— Å, så du sniker deg vekk i mengden, ditt jævla lille svin. Men jeg skal finne deg.

6. Da Red Hot Chili Peppers gikk av scenen etter å ha gjespet seg gjennom en kort konsert

I 1999 holdt Red Hot Chili Peppers konsert for 9300 hoppende publikummere i Oslo Spektrum.

Entusiasmen gikk deretter dalende. Bandmedlemmene startet bra, men konserten ble etter hvert en stillestående, stampende fremvisning av artistenes ferdigheter.

Vokalist Anthony Kiedis hadde dårlig lyd på vokalen sin og mumlet i mikrofonen. Ellers holdt Kiedis stort sett kjeft mellom sangene. Han spaserte uten mål og mening rundt på scenen, og gjorde ingen forsøk på å kommunisere med publikum. Flere gjesp kunne spottes i løpet av den knappe timeslange konserten.

7. Da Amy Winehouse ble lagt inn på sykehus og avlyste konsert

Crewet til Winehouse var på plass i 2007 før Amy Winehouse skulle spille konsert på Øyafestivalen. Alt var klart for at det norske publikum skulel få se det britiske musikktalentet. Backingbandet hadde akkurat gjennomført lydsjekken da festivalen fikk beskjed om at Whinehouse måtte avlyse.

Amy Winehouse i en litt bedre tilstand.

Hun hadde blitt lagt inn på sykehus på grunn av alvorlig utmattelse og rusmisbruk.

På festivalens nettsider stod det at « Øyafestivalen beklager å informere om at den noe ustabile britiske popsoul-kometen Amy Winehouse har avlyst sin opptreden ».

Tidligere samme år måtte Amy Winehouse reddes av kordamene fordi hun var så full at hun ikke husket sangtekstene.