Byliv

Herbie Hancock til Oslo

Det ble stor jubel hos Oslo Jazzfestival da de landet superstjernen på programmet.

Jazzpianisten Herbie Hancock spiller i Operaen 9. august. Billettsalget starter tirsdag 9. juni kl. 13.00
  • May Synnøve Rogne
    May Synnøve Rogne
    Film- og TV-anmelder

Noen artister kan med rette kalles legender. Herbie Hancock er en av dem. 9. august besøker han til Oslo

— Hvis jeg skal være kort må det være at han er den komplette musiker, sier Edvard Askeland, daglig leder i Oslo Jazzfestival, som har jobbet lenge med å få den allsidige artisten til Oslo.

Vidunderbarn

Jazzpianisten og -komponisten fra Chicago har samarbeidet med de fleste store, og karrièren hans tok av da han ble med i Miles Davis Quintet. Men han er også en stor artist alene, og har utforsket og utfordret sjangeren.

- Hvorfor er Hancock så stor?

— Han begynte som klassisk skolert vidunderbarn på piano og fortsatte med jazz i ung alder, han spilte hele tiden med de beste folkene hvorav tiden i Miles Davis’ kvintetten for mange står som et høydepunkt. Han fikk tidlig utgi plater under eget navn og har skrevet fantastiske låter der flere er blitt klassiske. Hancock var en av de viktigste da jazzen ble elektrifisert og keyboards dominerte, men han har også holdt ved like det akustiske uttrykket. Han er det beste eksempelet på en musiker som er åpen og nysgjerrig på nye ting både musikalske og tekniske, fortsetter en entusiastisk Askeland.

Når han endelig tar turen til Oslo, blir det en musikalsk begivenhet for veldig mange jazzfolk. Hancock inntar Operaen 9. august.

— Hancock alene på scenen med et flygel er en sjelden begivenhet. Det skjer på et stort Fazioliflygel som for anledningen hentes opp fra Amsterdam. Ingen musikere jeg vet om kommer opp mot Herbie Hancock, sier Askeland.

Hancock er også aktiv i organisasjonen Artists For Peace, og ble i 2011 utnevnt til Goodwillambassadør for UNESCO. Mens han er i Oslo vil Hancock også holde en tale på markeringen av at det i år er 70 år siden bombingen av Hiroshima på et arrangement på Youngstorget den 6. august.

Her er fem av Hancocks plater festivalsjef Askeland mener du bør sjekke ut:

Maiden Voyage 1965

Med klassikeren Dolphin Dance og tittellåten Maiden Voyage som også Blood Sweat & Tears spilte inn en glitrende versjon av med Jojje Wadenius som gitarist.

Head Hunters 1973

Jazzfunk og fusion som åpnet opp til et bredt publikum, inneholder klassikere som Chameleon og Watermelon man

The Piano 1979

Akustisk soloplate innspilt i Japan med standardlåter og egne komposisjoner. Kanskje noe i denne retning vi kan håpe på i Operaen?

Gershwins World 1998

Nye og musikalsk utfordrende arrangementer av Georg og Ira Gershwins låter med Stevie Wonder, Joni Mitchell, Chick Corea, Wayne Shorter og et kammerorkester.

River – The Joni Letters 2007

Hans største suksess i nyere tid, mottok Grammy for "Album of the year" i 2008. Forskjellige solister og smakfullt akustisk jazzkomp bånn på Joni Mitchells klassikere.