Han sikret byens første bit av Marka

Marka er hele byens rekreasjonsområde, men slik har det ikke alltid vært. Thomas Heftye bygget det første Tryvannstårnet og testamenterte det til kommunen.

Sarabråten, 26. juli 1874. Henrik Ibsen på besøk.
Portrett av Thomas Heftye, ca 1885.
Sarabråten, 10. juli, 1870. Ole Bull på besøk.
Rast med noe godt i glasset, Maridalen ca 1930.
Familen Gustafson på tur ved Østensjøvannet, ca 1910.
Rast ved vann i Oslomarka, 1894.
Sara Domaas med datter på tur til Båntjern i Vettakollen, 1905.
Familien Herdenberg på tur, ca 1905.
Ved Tryvann, ca 1955.
Tur langs Maridalsvannet, ca 1950.
På tur langs Nøklevann, 1930-årene.
Blåbærtur i marka, 1947.

Osloby har i samarbeid med Oslo Museum fått tilgang til flere unike historiske fotografier som viser livet i det gamle Oslo. Vi vil presentere dem gjennom flere kommende bildeserier.

Se de gamle fotografiene i bildekarusellen over.

Har du noen historiske Oslo-bilder du vil dele? Har du forslag til gallerier vi kan lage? Send oss en e-post!


Thomas Heftye (1822 – 1886) har en gate oppkalt etter seg på Frogner, men det er Marka Oslo kan takke han for. Mot slutten av 1800-tallet begynte friluftsliv å komme på moten, og Heftye var en av pådriverne for dette. Han var initiativtager og med på å stifte Den Norske Turistforeningen i 1868, og satt som første formann frem til sin død.

Heftye skal ha oppfordret til skigåing på eiendommene sine. Som bankier var han velbeslått og eide flere eiendommer i og rundt Oslo, blant annet Frognerseteren og Sarabråten ved Nøklevann. Sarabråten var familiens sommersted, hvor flere av datidens kjendiser var gjester, både kongelige og navn som Henrik Ibsen, Jonas Lie og Ole Bull.

Friluftsområder og drikkevann

Portrett av Thomas Heftye, ca 1885.

Det var også Heftye som i 1867 oppførte det første av fire Tryvannstårn. Før sin død i 1886 testamenterte han tårnet med tre mål skog til Christiania kommune. Tidligere hadde Marka vært en økonomisk ressurs med blant annet skogsdrift, men med stiftingen av Skiforeningen i 1883 og skirenn som Husebyrennet, med Fridtjof Nansen som trekkplaster, og Holmenkollrennet, skapte entusiasme og førte folk ut i Marka, skriver Bymiljøetaten.I 1889 kjøpte Oslo kommune opp Frognerseterskogen av Thomas Hefyes enke. Kommunen fortsatte å kjøpe opp skog, dette med tanke på å sikre rent drikkevann for byens befolkning, men også for å skape friluftsområder. Også Sarabråten ble kjøpt av kommunen (på den tiden Aker) i 1911, og Nøklevann ble drikkevann.

I 1919 ble åttetimers arbeidsdag innført, og folk flest fikk mer fritid. Friluftslivet som hadde vært mote blant overklassen ble nå allemannseie, og Marka ble hele byens rekreasjonsområde. I dag eier kommunen rundt 10 prosent av Oslomarka.