Byliv

«Den tyske legen er en uhyggelig, opplysende og suggererende film»

Snikende uhygge og suggererende bilder i argentinsk drama om nazilegen Josef Mengele

Image for xstream video 19733
  • Ingunn Økland
    Ingunn Økland
    Kommentator og hovedanmelder

Vår vurdering:

5 av 6

Hva er verst: Å ha fostret nazismen? Eller å gi nazistene beskyttelse etter 1945?

Det sære forholdet til Nazi-Tyskland er i hvert fall en av verkebyllene i argentinsk historie. Landets daværende president Juan Peron skal ha solgt 10.000 blanke pass til nazistene. SS-offiseren Adolf Eichmann ble oppsporet og pågrepet av israelsk etterretning i 1960, en aksjon som skildres i fjorårets spillefilm om filosofen Hannah Arendt.

I det argentinske dramaet Den tyske legen er den samme etterretningstjenesten på sporet av legen og torturisten Josef Mengele. Han utførte ekstreme eksperimenter på fanger i konsentrasjonsleirene.

Moren (Natalia Oreiro) blir begeistret, faren (Diego Peretti) skeptisk når en ukjent lege forklarer hvordan han kan hjelpe den kortvokste datteren deres. Legen viser seg å være Josef Mengele.

Fortsatte han med ugjerningene i Sør-Amerika?

Oscar-kandidat

Den tyske legen hevder det. Dette argentinske dramaet bygger på en roman av Lucia Puenzo (38), og hun har selv både manus og regi på filmen. Puenzo blander fiksjon, myter og virkelighet, men tegner et realistisk bilde av en besatt vitenskapsmann som er smart og vennlig nok til å vekke tillit hos ganske vanlige folk.

Det er en uhyggelig, opplysende og suggererende film som formidler historiekunnskap gjennom små hint og talende bilder. Den var landets Oscar-kandidat i fjor, og ble vist i Cannes i år.

Nazister i Patagonia

Allerede i åpningsscenen føler tolvåringen Lilith en dragning mot Mengele, som presenterer seg som Gregor Helmut. Hun blir hans inngangsportal til et liv på familiens hotell i naturskjønne omgivelser i Patagonia. Det er i denne tysk-argentinske familien at legen, spilt av spanske Alex Brendemühl, skal fortsette sine medisinske eksperimenter.

Lilith (Florencia Bado) er kortvokst, og føler seg smigret når en ukjent lege vil hjelpe henne. Det skal vise seg å være Josef Mengele (Alex Brendemühl).

Lucia Puenzo henter elementer fra den psykologiske thrilleren, men er fremfor alt en kresen og formbevisst filmskaper. Vide, åpne naturbilder fra tyskspråklige landsbyer i Patagonia spiller på den visuelle profilen i nazistisk propagandamateriale. Små detaljer i scener som egentlig handler om noe helt annet, avslører hvordan landsbyen var Hitlertro under – og etter – krigen. Det kan være et hakekors som synes i et klassebilde, eller hemmelighetskremmeriet rundt ettersøkte personer som skjules der.

Vår familie er bare delvis en del av dette miljøet. Moren (spilt av Natalia Oreiro) vokste opp der med tyske foreldre, mens hennes mann (Diego Peretti) er spansktalende argentiner, og den som føler størst ubehag ved legens tilbud om å behandle Lilith for hennes kortvoksthet.

"Helbrede" mobbeoffer

Dynamikken følger et klassisk spenningsmønster, der den fremmede klarer å slå sprekker i familiesamhørigheten. Florencia Bado gjør en nydelig rolle som mobbeofferet Lilith. Hun er også en gryende kvinne som føler seg sett av en myndig mann. Lilith har fortellerstemmen i filmen, og er den som kommenterer alle de sirlige tegningene og notatene fra Mengeles dagbok.

Lucia Puenzo er i det hele tatt svært inspirert av legens virkelige dagboknotater, og har utallige nærbilder av skremmende illustrasjoner av hvordan hans eksperimenter endrer fysikken hos mennesker og dyr.

Den tyske legen går rett inn i nær historie som er lite behandlet på både tysk og argentinsk side, og borer i menneskelig grusomhet på en subtil og virkningsfull måte. Selv om man enkelt kan sjekke hvordan det gikk i virkeligheten, beholder filmen spenningen til siste scene. Faktisk har Den tyske legen norsk co-produsent (Gudny Hummelvoll) og er støttet av Sørfond med 850.000 kroner. Vel anvendte midler fra et fond som nå står i fare for å legges ned.

Les også

«Sex tape» er hverken morsom eller romantisk