Byliv

Skjeletter, teater, kunstfilm og lysshow. Bli med på Oslo kulturnatt

Fredag holder 150 steder over hele Oslo dørene åpne mellom 11.00 og 06.00. Blir med på Oslo kulturnatt. Alle arrangement er åpne.

Andre verdskrigen - Natt i verda spilles på Det Norske Teatret under Oslo kulturnatt.
  • May Synnøve Rogne
    Film- og TV-anmelder

Lysten på kunst, musikk, dans, film, teater, bygg, litteratur, historie og kulturutveksling? Fredag arrangeres Oslo kulturnatt i regi av Kulturetaten i samarbeid med byens kulturliv, kunstnere, organisasjoner, artister og næringsliv.

Hele 150 ulike steder tilbyr ulike arrangementer hvor ønsket er å synliggøre hvor mye bra kulturaktivitet det er i Oslo.

Her er vår guide til noen av høydepunktene under årets kulturnatt fredag 16. september:

Natt på museet

I en av fem mumiekister fra oldtidens Egypt som Universitetet i Oslo besitter, ligger Dismutenibtes. Hun var prestedatter fra byen Akhmim i det øvre Egypt. Nå hviler hun på Historisk museum i Oslo

Alle som har sett filmen Natt på museet vet at det skjer mystiske ting når mørket senker seg. Vi får virkelig håpe at ikke mumiene kommer til live når Historisk museum holder nattåpent. Kropp, død og begravelse er tittelen på nattens program.

De reklamerer i alle fall med dødskul vandring blant menneskelevningene. Møt skjelettet fra tukthuset og andre hodeskaller, de egyptiske mumiene og smykker laget av menneskekropper.

Hvor: Historisk museum, Frederiksgt. 2

Når: Åpent til midnatt


* Fullt program til Oslo Kulturnatt finner du her

Kunstfilm inn i natten

Hun ble mobbet på skolen, og stiller klassen til veggs tyve år senere. Regissør og manusforfatter Anna Odell spiller selv hovedrollen i Gjenforeningen. Den er en av filmene som vises under Kulturnatt på Mellomstasjonen, Brynjulf Bulls plass 2.

På vei til det nye Nasjonalmuseet ligger informasjonssenteret Mellomstasjonen. Denne kvelden inviterer de til en avslappende kveld med spennende og utfordrende filmer.

Filmene som vises er Pina av Wim Wenders, Gjenforeningen av Anna Odell, Det er meg du vil ha av Dag Johan Haugerud, Sangen fra havet av Tomm Moore og Heart of a dog av Laurie Anderson.

Hvor: Mellomstasjonen, Brynjulf Bulls plass 2

Når: Fra kl. 17.00

  • Se også denne videoen om hunder på kino:

Lysshow i parken

Når mørket kommer snikende kan du oppleve Vigelandsparken på en litt annerledes måte. Det er lysdesignere fra Zenisk som gir deg en ny, visuell opplevelse med lyssetting av skulpturene rundt Monolitten. Vi tror dette vil danne et stemningsfullt bakteppe for en vandretur mellom parkens steinfigurer.

Hvor: Vigelandsparken

Når: Fra kl. 21.00


Morsomt, rart og stille

Har du sett filmen The Lobster? Der er det en scene hvor hovedpersonene tar på seg høretelefoner og danser hver for seg. Silent Disco får du oppleve midt i Oslo.

En DJ spinner plater, mens du danser, men det er helt stille. Du låner trådløse hodetelefoner. Arrangørene lover full trøkk i stillheten.

Hvor: Fridtjof Nansens plass foran Rådhuset (ikke sjøsiden).

Når: Kl. 20.00–22.00


Kostymesalg og Shakespeare

Andre verdskrigen - Natt i verda spilles på Det Norske Teatret under Oslo kulturnatt.

Kvelden på Det Norske Teatret starter med kostymesalg hvor du kan skaffe deg noen ekslusive antrekk ingen andre har. Videre inviterer de til Bikubekveld med Much Ado About Shakespeare – or What You Will. I år er det 400 år siden Shakespeare døde og han er stadig like aktuell.

Dersom du virkelig lider av lakenskrekk setter de igang maratonforestillingen Andre verdskrigen - Natt i verda på Hovedscenen kl. 23.45.

Hvor: Det Norske Teatret

Når: Fra kl. 18.00

Leilighetsviser

Eldar Vågan synger leilighetsviser.

Vi kjenner Eldar Vågan fra Vazelina Bilopphøggers og sanger fra Mjøsa. I kveld har han gravd i Nasjonalbibliotekets visearkiv og spiller leilighetsviser på sitt helt eget vis.

Litt senere på kvelden blir det samtale om og med Dizzie Tunes.

Hvor: Nasjonalbiblioteket

Når: Kl. 18.00


Live jukebox

Det Norske Solistkor.

En campingvogn er bygget om til en liten, intim, mobil konsertarena, hvor det blir en minikonsert med en kvartett fra Det Norske Solistkor. Her kan man fritt velge sanger fra jukeboxmenyen. Koret ble dannet i 1950.

Hvor: Youngstorget

Når: 17.00–21.00


Palace of Pleasure

Husker du Palace of Pleasure?

Bandet Palace of Pleasure fikk mye skryt for sitt første album Release the Pleasure i 1996. Samme år spilte de på Quartfestivalen og har vunnet Spellemannspris for beste dance-album.

Hvor: Månefisken

Når: 20.00–02.00.


Se morgendagens stjerner

Se nye band på Popsenteret.

Under Oslos kulturnatt kan du se noen av dem som øver jevnt og trutt på Øvingshotellet på Popsenteret. Kanskje noen av dem får plass på Popsenterets vegger en gang i fremtiden?

Hvor: Popsenteret

Når: 20.00–23.00


Døgne i domkirken

Kor- og orgelkonserter i Oslo Domkirke.

Oslo Domkirke inviterer til åpen kirke med konserter hele døgnet. Hver hele time blir det en 25-minutters kor- eller orgelkonsert, og kirken er åpen hele natten. Kl. 23.00 er det Kåre Nordstoga som holder orgelkonsert.

Hvor: Oslos Domkirke

Når: 16.00–06.00


Les også

  1. Flere gode råd: 10 tips for helgen

Les mer om

  1. Kultur
  2. Teateranmeldelse
  3. Film
  4. Vigelandsparken