Highasakite klare som Øya-headlinere

Norske Highasakite har hatt stor suksess de siste årene. Til sommeren er de en av headlinerne under årets Øyafestival.

Ingrid Helene Håvik, Trond Bersu, Øystein Skar, Marte Eberson og Kristoffer Lo i Highasakite er klare som headlinere for Øyafestivalen 2016. Festivaljobben blir trolig en av få Norgeskonserter i år.
  • Sol Sigurjonsdottir

Tidligere i januar ble det kjent at rockelegenden PJ Harvey kommer til Øya, etter å ha blitt mast på i minst 15 år. Nå er det også klart at norske Highasakite blir en av årets headlinerband under festivalen i Tøyenparken.

Highasakites forrige album, Silent Treatment er det norske albumet som har ligget lengst på VG-lista noensinne med sine 94 uker på listen. Det siste året har bandet brukt mye tid på turnévirksomhet utenlands, blant annet med bandene Of Monsters and Men og London Grammar. Også i 2016 blir det mange konserter utenfor Norge.

Men høydepunktet kommer trolig på hjemmebane, i Tøyenparken, 12. august.

— Det skal henge høyt å få spille siste sett på den scenen fredag. Highasakite er et band vi har fulgt fra den spede start, fra de spilte på en liten scene på festivalen i 2012. Nå gir de ut et album som låter vanvittig bra, og det er kult å sette dem på toppen av plakaten, sier Claes Olsen, bookingsjef i Øyafestivalen.

— Dette er noe vi har gjort med blant annet Susanne Sundfør, Todd Terje og Karpe Diem før. Vi prøver å ha en norsk headliner hvert år, og det å la dem spille sist på en stor scene er en viktig del av det vi ønsker å oppnå med festivalen. Vi vil løfte norsk musikk, samtidig som vi legger listen høyt.

- En av få konserter i Norge i 2016

Olsen har fått høre på det nye albumet «Camp Echo» som slippes i mai.

— Det er en plate som er mer «uptempo» enn den forrige, og passer perfekt å avslutte med på en festival. De kommer til å spille få konserter på hjemmebane i 2016, så hvis man har lyst til å se dem spille her i Norge, er Øyafestivalen en av få muligheter man har til det, sier han.

Krig, global oppvarming og politisk engasjement

Det nye albumet handler om tematikk som krig, terrorisme og global oppvarming, forteller bandet.

— Tekstene er inspirerte av politiske taler og dokumentarer om krigene i Irak og Afghanistan, men låtene kan også tolkes som kjærlighetssanger. Det er en mer direktehet og større ytterpunkter i denne platen enn den forrige, sier vokalist og låtskriver Ingrid Helene Håvik.

Krig og terrorisme har vært en del av verdensbildet siden de var tenåringer, og har preget alle medlemmene i bandet, forteller de.

Fra venstre: Marte Eberson, Ingrid Helene Håvik og Trond Bersu, tre av fem medlemer i Highasakite. Bandet er aktuelle som en av årets headlinere under Øyafestivalen.

— Vi var tenåringer i 2001 og begynte alle å bli politisk engasjerte etter 11. september. Jeg husker at det var året jeg gikk i demonstrasjonstog for første gang. Krigen i Irak var noe som engasjerte oss alle. Vi elsker å se på konspirasjonsteororivideoer og dokumentarer. I en av tekstene er det brukt sitat fra Bush' tale om krigen, og jeg får frysninger når jeg tenker på hvor hatefullt det er, sier Eberson.På spørsmål om hvordan de tror albumet vil bli tatt imot, har de ikke noe tydelig svar.

— Aner ikke! Men mamma og pappa likte det, så vi får ta det som en god pekepinn. Det er en voldsomhet i alle låtene hvor vi ikke legger noe imellom. Er det pompøst eller knitrende, så er det veldig pompøst eller knitrende, fortelle de.

Karrièren tok av gjennom festivalen

At bandet har fått stort gjennomslag internasjonalt, kan sies å ha begynt nettopp på Øyafestivalen. Det var etter konserten i 2012 at karrièren for alvor begynte å skyte fart.

— Bon Iver hørte dem spille, og tvitret om at dette var hans nye favorittband. De fikk mye presse verden over på grunn av det, og etter hvert fikk bandet samme bookingagent som Bon Iver. Det har gitt dem mange muligheter, og vi ser at de er blitt store i flere land. Jeg husker at de i 2012 var så beskjedne at jeg måtte dra dem inn for å møte Bon Iver. Det var typisk norsk beskjedenhet, sier Olsen.

— Vi gleder oss veldig! Alt vi gjør nå, gjør vi med Øya i bakhodet. Det er veldig fint at de har backet oss siden starten, og hatt troen på oss hele veien, sier Eberson.