10 tips for helgen (5.-8. juli)

Denne helgen er det duket for ymse musikalske opplevelser. Men du kan også danse deg gjennom sommerhelgen.

Det mangehodede musikktrollet King Crimson spiller på Sentrum scene tre dager på rad: Søndag til tirsdag.

1. Tre ganger hurra for Kongene

Det smått legendariske progrock-bandet King Crimson feirer 50 år: Fra begynnelsen i London i 1968 har de vært toneangivende innenfor flere avarter innen rocken: Både jazz, folk og psykedelia. De albumdebuterte med In the Court of the Crimson King i 1969, og har fortsatt å utvikle og utfordre sitt uttrykk gjennom skiftende besetninger.

Bandet er ikke ofte på turné, men gjorde tre sagnomsuste konserter i Oslo i fjor. Nå gjentar de bedriften, og denne gang har bandsjef Robert Fripp med seg Mel Collins, Tony Levin, Pat Mastelotto, Gavin Harrison, Jakko Jakszyk og Bill Rieflin på scenen.

Hvor: Sentrum scene

Når: Søndag, mandag og tirsdag kl. 19


2. Utefotball med någå attåt

Tusener samler seg foran storskjermene for å følge med på fotball-VM. fredag og lørdag er det klart for kvartfinaler.

Jo da, det blir fotball denne helgen også: Fredag og lørdag er det klart for kvartfinaler i VM, og en bråte utesteder har pusset storskjermene til glede for fotballfrelste. Vil du slikke sol samtidig, er Kontraskjæret, Lektern og Prindsen hage steder du kan prøve. Men husk at det fort blir fullt.

Hvor: Over hele byen.

Når: Avspark fredag og lørdag kl. 16 og 20


3. Ekstra salsa, ja takk!

På med danseskoene, folkens. Lørdag er det tropisk fest på Rockefeller.

Ohoi, alle danseglade! Denne lørdagen er det mulighet til å riste løs til sydende toner. Det er Radio Latin-Amerika som inviterer til det årvisse Big Latin Party der DJ Mike Prez (Sverige) og DJ Astor (Argentina) gir deg den beste dansemusikken: Reggaeton, salsa, bachata og latin-hits.

Hvor: Rockefeller

Når: Lørdag fra kl. 23


4. Fest med Motvind

Motvind er festivalen for dem som liker grenseoverskridende musikk. For tredje året har Kafé Hærverk og Blå hentet noen av de mest spennende navnene til to dager fulle av improvisasjon, frijazz og eksperimentell musikk i alle sjatteringer.

Svenske Träd Gräs och Stenar kommer, og som prikken over i-en skal Thurston Moore fra det alternative rockebandet Sonic Youth spille med den svenske saksofonisten og bandlederen Mats Gustafsson.

Hvor: Hærverk (Hausmannsgt), Blå og Cappelens Forslag

Når: Fredag og lørdag


5. Hela huset skal riste

Hiphopkollektivet Huset fra Göteborg er blitt populære langs hele Västkusten, og er kjent for sin eksperimentering i hiphop-sjangeren og sine elleville liveshow. I fjor kom EP-en Från Igår, som ble listet på flere radiokanaler. Låtene «Allting» og «07x» er blitt publikumsfavoritter, og nå er det endelig Oslo-publikumets tur til å oppleve åttemannsbandet.

Hvor: Dattera til Hagen

Når: Torsdag kl. 21


6. Bekmørk søndagsfest

Konsertarrangøren Oslo Beikmørke går inn i fellesferien med et brak av en trippelkonsert: De har klart å raske sammen noen av de tyngste navnene innen stoner/doom Bongzilla, Dopethrone og Sons Of Otis på Blitz’ store scene. Arrangøren er ikke snauere enn at de proklamerer oppmøteplikt, med varselet «vi fører fravær» ... Dette blir garantert blytungt.

Hvor: Blitz

Når: Søndag kl. 20


7. Smektende søndagssommertoner

Christian Grøvlen

De etter hvert så tradisjonelle sommerkonsertene på Vigelands-museet ved Frognerparken er i full gang. Hver søndag frem til 2. september er det mulig å la seg henføre av klassiske, smektende toner. Denne søndagen er det primus motor Ole Böhn (fiolin) som møter Christian Grøvlen (piano) til en høytidsstund.

Hvor: Vigeland-museet

Når: Søndag kl. 14


8. Hva med en utelatter?

Svenske Tobias Persson skal få deg til å se i sommer

Er du luta lei fotball over hele byen og trenger en god latter? Da er kanskje utescenen på Latter stedet for deg. Helt til 1. september inviterer de til Stand Up i bakgården fra tirsdag til lørdag. Det blir DJ-er og komikere «som vil holde temperaturen oppe uansett vær, lover arrangøren. Denne helgen er det Tobias Persson, Vidar Hodnekvam, Jim Swann og Henrik Farley som underholder.

Hvor: Utescenen, Latter

Når: Tirsdag til lørdag kl. 19


9. På jakt etter rariteter og snurrepiperier?

Se der ja! Nå kan du invitere tante Agathe på søndagskaffe.

Loppemarkedssesongen for alle byens skolekorps er over, men det finnes også helårsmarkeder som aldri tar fri. Også denne helgen kan du jakte på kupp rundt om i Tigerstaden. Hvem vet, kanskje du endelig finner et bilde som passer på veggen, nye kjøkkenredskaper eller en bok du har hatt lyst til å lese i evigheter.

Hvor og når: Vestkanttorvet lørdag kl. 9, St. Halvardsgt. 21 lørdag kl. 12, Birkelunden og Blå søndag kl. 12


10. Blåtoner i fredagsnatten

Bluesgitaristen Bendik Bergestig er blitt kalt «en av Oslos råeste gitarister». Sammen med sin powertrio – Sander Eriksen Nordahl på bass og Knærten Simonsen på trommer – skal han gjenskape stemningen fra slutten av 60-tallet. Bergestig er inspirert av mestere som John Lee Hooker, B.B. King, Stevie Ray Vaughan, Jeff Beck, Ry Cooder og Jimi Hendrix, så da vet vi hvor blueslandet ligger.

Hvor: Herr Nilsen

Når: Fredag kl. 22