Guide: Oslo er full av cocktailbarer. Dette er ekspertenes favoritter.

Det kan være vanskelig å orientere seg i mylderet av cocktailbarer i Oslo. Vi har bedt tre personer med smakskompetanse tipse om sine favoritter.

Matskribent Helle Øder Valebrokk anbefaler cocktailbaren Hai pai på Frogner. – Dette er en spektakulær bar i ekte shanghai-stil à la 1920-tallet, sier hun.
  • Siran Øzalp Yildirim

Det har åpnet flere nye cocktailbarer i Oslo de siste månedene. Og med det har valget kanskje blitt enda vanskeligere. Hvor skal man gå?

De tre ekspertene Aftenposten har snakket med er i alle fall sikre på hvilken bar de foretrekker. I listen er det både gamle og nye skatter.

Ekspertenes anbefalinger

Hvem: Helle Øder Valebrokk, matskribent

Anbefaler: Hai Pai, Oscarsgate 81

– Dette er en spektakulær bar i ekte shanghai-stil à la 1920-tallet.

Valebrokk har de siste årene jobbet utelukkende med mat og drikke. Hun er journalisten som ble matblogger på fulltid. På bloggen kan man lese om mat og drikke i hele verden, og ikke minst Oslo.

– Du får fornemmelsen av opiumbule når du drikker punchen deres som kommer i tekanne og kopp. Når du snur koppen, siver det aromatisk røyk ut av den. Alt dette under de røde kinesiske lyktene. Jeg elsker dette stedet.

Røde kinesiske lykter dekker taket i baren. På Hai Pai drikker man unike cocktails i dunkel belysning.

Cocktailbaren på Frogner har også småretter på menyen.

– Bestill fantastiske små momo (dumplings fra Nepal) med sauser, laget med økologisk svinekjøtt. Så gode!

Helle Øder Valebrokk lot seg fascinere av den rykende cocktailen som blir servert fra en tekanne.

Hvem: Arnt Steffensen, forfatter av oppskriftsboken «Fredagscocktail»

Anbefaler: Himkok, Storgata 27

– Himkok er cocktailbaren som gjorde at jeg for alvor fikk øynene opp for hvor gøy og spennende cocktails kan være.

Før Himkok var Steffensen mest opptatt av whisky og sært øl. Første kveld her ble starten på en ny hobby som etter hvert «har tatt litt av».

Til vanlig leder Steffensen en fagforening for kokker. Etter arbeidstid er det cocktails som opptar ham. Det siste året har han skrevet to bøker om temaet.

– Himkok er en cocktailbar som ikke synes fra gateplan. Inngangen er en anonym dør i gaten bak Sentrum politistasjon. Sånn sett er det et nikk til den gamle illegalen bulen fra forbudstiden.

De ble nylig kåret til Norges beste cocktailbar av magasinet Kabaret. Baren har første åpningsdag etter skjenkestoppen nå på fredag.


Hvem: Sara Døscher, sommelier og vinskribent

Anbefaler: Svanen, Karl Johans gate 13

– Svanen cocktailbar er mitt førstevalg når det kommer til Oslos beste drinker.

Døscher er sommelier og vinskribent. Selv om vin er hovedinteressen, utforsker hun gjerne byens cocktailbarer.

– Det er deilig når Oslo for en gangs skyld er foran København med historie i veggene, kontinental selvtillit og utsikt over Oslos gamle storhetstid.

Svanen Cocktailbar ligger i Karl Johans gate i lokalene til det gamle Svaneapotheket fra 1896. På menyen er både klassiske cocktails og deres egne varianter.

Døscher bestiller helst en negroni arrabbiato, en cocktail med blant annet akevitt, vermouth, kaffebønner og pekannøtter.

– Med denne cocktailen viser Svanen hvordan de, på den mest elegante og raffinerte måten, greier å balansere alle våre ulike grunnsmaker i én og samme drink – uten at det føles «too much». Hver slurk er en liten opplevelse.


Andre gode cocktailbarer i Oslo


Fuglen, Universitetsgata 2 og St. Halvards gate 33

Dette var opprinnelig en kaffebar i Universitetsgata. Der ligger den ennå, men i dag har Fuglen også filialer i Japan og i Gamlebyen. Begge barene i Oslo serverer cocktails om kvelden fra torsdag til søndag.


Bortenfor, Brenneriveien 7

Den lille cocktailbaren ved Akerselva er plassert rett ved siden av, eller «bortenfor» Ingensteds og Blå. De serverer klassiske cocktails, men har også en egen meny med sine huscocktails.


Internasjonalen, Youngstorget 2A

Dette kan kanskje kalles en klassiker. Baren har holdt stand på Youngstorget siden 2003. Klassikeren serverer også klassiske cocktails.


Aku Aku tiki bar, Thorvald Meyers gate 32

Aku aku er dedikert til Kon-Tiki og Thor Heyerdahl. Her lages alt fra bunnen av, selv ingredienser som «bitters» og siruper.

De har både klassiske tiki-cocktails som mai tai, men også egne signaturdrinker på menyen.


Torggata botaniske, Torggata 17B

Den lille cocktailbaren i sentrum er full av grønne planter. Cocktailene er friske og skal fremheve det botaniske i forskjellig brennevin, ifølge dem selv. Menyen består av selvkomponerte signaturdrinker.


Nedre Løkka, Thorvald Meyers gate 89

Lokalene er innredet etter inspirasjon fra 1920-tallets cocktailbarer i New York. På menyen er det både klassiske cocktails og deres egne oppskrifter.


Pier 42, Jernbanetorget 2

Hotellet Amerikalinjens cocktailbar åpnet i mars 2019. Menyen skal reflektere Amerikalinjens historie.

De har en ny meny med signaturcocktails de har kalt for «The Contrasts». Cocktailene skal vise arven fra Norge og New York gjennom ulike kategorier som for eksempel arkitektur.


Othilia lobby bar, Karl Johans gate 31

Lobbybaren på Grand hotell serverer både selvkomponerte drinker, men også klassiske cocktails, både med og uten en tvist. Har som uttalt mål å bli en av landets beste cocktailbarer.


Bettola, Trondheimsveien 2

Nederst på Grünerløkka finner du baren som er innredet med skandinaviske møbler fra 1960-tallet. De kaller seg en italiensk aperitivo-cocktailbar. Her serverer de klassiske italienske drinker og egne signaturcocktails.


Bar Boman, Stortingsgata 24/26

Dette er Hotel Continentals cocktailbar. De serverer både klassikere med en tvist, men også egenkomponerte cocktails. De har også flere matretter på menyen.


Krongods, Nordre gate 2

Nedre Foss gårds cocktailbar åpnet i 2018. Baren er liten med sine 30 sitteplasser. På menyen har de både sesongbaserte og klassiske cocktails.

Dæl, Københavngata 18

Rodeløkkas cocktailbar drives av samboerparet Anna og Jonas. Begge har lang fartstid i bransjen. Jonas ble i 2018 erklært Norges beste bartender og begge to har sommelierutdannelse.

Baren åpner igjen neste uke.


Andre til høyre, Youngs gate 19

Som navnet tilsier, cocktailbaren finner du om du går opp en trapp og tar til høyre. Denne cocktailbaren på Youngstorget er innredet som en leilighet.

De sier selv at drinkene deres er fargerike og dekadente varianter av klassikere, «alltid servert med et glimt i øyet».

NB: Andre til høyre holder stengt inntil videre. De avventer ytterligere lettelser i koronarestriksjoner.


Pigalle, Grønlandsleiret 15

Cocktailbaren over restauranten Lompa på Grønland har eksistert siden 1965. Før var det telefoner ved hvert bord. Da kunne man ringe og flørte med andre i lokalet. I dag er Pigalle både cocktailbar og nattklubb som serverer klassiske drinker.


The Conservatory, Rostockgata 42.

Esben Holmboe Bangs cocktailbar ble en snakkis før den åpnet i vinter. Ukene før jul var baren fullbooket. Han har fått med Anne Maurseth på laget. Det betyr at en av de mest erfarne på cocktails og cocktailbarer i byen driver stedet.


Dangerous club, Maridalsveien 10.

Denne cocktailbaren holder til i bygningen som lenge har vært kontorlokaler, sykkelverksted og bensinstasjon. Ganske langt nede i Maridalsveien er en av byens nykommere. De sier at de har en klassisk tilnærming til cocktails. Og de skal også ha et over snittet bra lydanlegg.

Listen er ikke fullstendig. På grunn av gjeldende koronarestriksjoner stopper alkoholserveringen klokken 23. Alle bør holde én meters avstand til andre enn husstandsmedlemmer og tilsvarende nære.