De største stjernene

De innrømmer selv at bandnavnet deres er et dårlig ordspill, men i dag grep Karpe Diem virkelig dagen.

  • Eirik Aimar Engebretsen

Vår vurdering:

6 av 6

Det er en en lang vei fra Club3 til Oslo Spektrum. Jeg tror ikke Karpe Diem våget å drømme om Spektrum da de sto på scenen i Asker rundt årtusenskiftet og lydmannen kuttet lyden halvveis i låten. Men jeg håper Karpe tok seg tid til å reflektere over reisen da oppvarmer Don Martin fortalte historien til et fullsatt Spektrum. For den er veldig imponerende.

Karpe Diem har med musikken sin klart å treffe en nerve hos det brede lag i befolkningen. Og selv om de nå strengt tatt er like mye en pop-duo som en rap-duo, så har de aldri blitt kritisert i for sterke ordelag av de mer tradisjonelle rapartistene i landet. At norsk hip hops gudfar Tommy Tee og hans TP Allstars varmer opp er talende i så måte.

I tillegg til låtene ligger mye av forklaringen til suksessen i den dønn ærlige arbeidsinnsatsen Karpe legger inn hver eneste gang de er på scenen. Michael Jordan gikk alltid i dress, siden han muligens kunne støte på en fan som ville se ham for første og siste gang. Da måtte han gjøre et godt inntrykk. Den mentaliteten har Karpe hver gang de går på scenen.

Det tar ikke mange minuttene før både pyroteknikk og åtte strykere gjør at alle som ser Karpe Diem for første gang i kveld ikke blir skuffet. Den produksjonen Karpe står for i Oslo Spektrum gjør ingen norske artister etter dem.

afp000492676-7hrBhKUIgV.jpg

Sammen med bandet Something Sally, som er blitt en viktig del av Karpe, kommer de som perler på en snor, ”Papirfly”, ”Blood”, ”Vestkantsvartinga” og ”Regnvær”.

Truls og Kråkesølv gjester henholdsvis ”Helseguru” og ”Støv”, og profesjonaliteten gjennomsyrer det hele. Riktignok har begge guttene en fin og uformell kontakt med publikum hele kvelden, men kvelden føles på dette tidspunktet som nesten for velregissert.

Profesjonaliteten har etter inntredenen til Something Sally til tider vært en begrensning for Karpe Diem – passer en låt ikke inn i deres eget bilde av hva Karpe Diem skal være, har de luket den ut av setlisten.

Men i kveld har Karpe skjønt at de ikke er tjent med altfor strenge rammer, og det er et samlet Spektrum som ønsker ”Piano” velkommen. Når de så følger opp med ”Fjern deg” komplett med indisk dans, har Karpe Diem med ett tatt med seg Club 3 til Spektrum. Det er denne koblingen av nytt og gammelt, stort og smått som gjør at konserten etter en time, bikker over fra bra til ”wow!”. Chirag tar til og med ”Kunsten å være inder”, og dette er en perfekt anledning for Karpe Diem til å ta oss tilbake til Spektrum.

For når Fadlabi kommer på scenen og leverer sitt nydelige dikt, som går rett over i ”Påfugl” føles Karpe Diem rett og slett som Norges største og proffeste artister.

De kunne egentlig gitt seg i konfettiregnet etter ”Her”, men Karpe har mye mer på lager. Den faktiske Toyotaen til Magdi dukker opp på scenen, og de får samtlige 9000 til å hoppe på ”Byduer i dur”. Karpe Diem har oppfylt sin våteste drøm. De har gjort akkurat som de har villet i kveld, og utførelsen av visjonen deres står til toppkarakter. I dag er det publikum som har stjerner i øya, og stjernene heter Chirag og Magdi.

Karpe Diem holdt konsert i Oslo Spektrum i kveld.