Byliv

På gjensyn, Justin

Akkurat i det Justin Bieber tilsynelatende pensjonerer seg, presterer han å bli en kritikerfavoritt.

Denne julen har ungdomsidolet Justin Bieber annonsert at han vil pensjonere seg som popartist. Paradoksalt nok slipper han på samme tid albumet Journals, som har fått strålende kritikker verden over.
  • Eirik Aimar Engebretsen

Vår vurdering:

5 av 6

Det etterlengtede albumet Journals, resultatet av Biebers Music mondays med noe attåt , er endelig ute. Og samtidig som vi ønsker Justin velkommen til alle seriøse ”årsbeste”-lister, skal vi visstnok ønske han lykke til som pensjonert pop-artist.

Fått nok

For Justin Bieber har som nittenåring funnet ut at nok er nok, og har denne julen annonsert at han gir seg som artist. Så da vil Journals bli stående som Justins svanesang.

Nå har riktignok Justins manager gått ut og avkreftet ryktene om at Justin legger opp.

Nesten alll erfaring med lignende uttalelser fra artister tilsier at manageren er nærmere sannheten enn Justin selv.

Men la oss for moro skyld være Beliebers, og se på hvordan Journals er som et slags musikals testament.

Solid håndverk

Som jeg tidligere har skrevet i Aftenposten, er de 10 låtene som inngikk i Biebers Music mondays meget gode.

Les også

- Alle unger bør få Justin Bieber til jul

Journals får vi fem låter i tillegg, og de holder alle nesten det samme nivået som ble nådd med mandagslåtene.

De fleste føyer seg fint inn i lydbildet som ble skapt gjennom mandagslåtene hans, en rolig, voksen og drømmende r’n’b. ”

What’s hatnin” skiller seg mest ut av de nye låtene, og er en av bare tre låter på skiva som gjør seg på et dansegulv.

Denne gjestes heldigvis av Future, en artist som jeg allerede nå garanterer et Olympus Mons-stort 2014, basert på de to siste årene.

Ellers fremstår fortsatt ”All that matters”, ”Hold tight”, ”Rollercoaster” og ”P.Y.D” like knallsterke som da de kom, og det er i det store og hele en hel masse vellyd på Journals.

Den eneste sorgen er at ikke ”Wait for a minute” med Tyga får plass på Journals , for man kan nesten ikke snakke om Biebers kvalitativt råsterke 2013 uten å nevne den.

I overgangsfase

Hvis Journals faktisk blir stående som Biebers siste verk, vil han gi seg mens han kvalitativt er på toppen av sin korte karriere, samtidig som mye kan tyde på at han aldri har vært mindre populær.

Les også

Justin Bieber er tilbake

Siden de færreste tror på Justins beskjed om at han legger opp, så kan vi si at den dalende populariteten skyldes at han er i en overgangsfase mellom tenårings/ungpikeidol og fullvoksen artist.

Men når det nærmest uunngåelige ”comeback”-albumet slippes, med etterfølgende turne tipper jeg at han vil være tilbake i varmen, både hos fans og kritikere.

Slag i trynet

Skulle likevel all logikk kortslutte, alle forståsegpåere ta feil, og dette faktisk er Justins siste, er det mer enn en verdig avskjed for en enkelt artist.

Det vil også være et slag i trynet for popmusikk i årene som kommer.

For Journals viser en ung mann med større artistiske ambisjoner enn noen kunne ha drømt om første gang de så han på YouTube.

Les også

  1. Kulturår, ulturkår, tulkurår

  2. Justin Bieber: En musikkgave til store og små