Byliv

Med nervene i helspenn før skolerevysesongen starter

Tusenvis av timer har gått med til øvelse, sang, dans, snekring, søm, sminke, tårer, glede og søvnmangel. Torsdag er det klart for de første av årets skolerevypremierer.

Skuespillerne ved årets OHG-revy øver dagen før premieren: Nora Bratfos (fra venstre), Maria Aaserud, Sara Anderson, Vilgot Åkesson, Martine Andresen, Nils Petter Alfsen, Hannah Kalager og Balder Bergan-Gulli.
  • Mina Hauge Nærland
Nyhetsbrev Bli varslet når vi gir en sekser!

– Jeg begynner å merke nervene nå. Det er litt stresset stemning her.

Det sier revysjef ved Oslo handelsgymnasium (OHG), Jacob Løkholm Reimers, til Aftenposten.

Revygjengen har øvd som gale de siste dagene. Det er dagen før premieren på OHG-revyen Fremad Mars. Den handler om økologi, klimakrise, krig, alt det mennesker ødelegger. Selvsagt med humoristisk vri.

Blindern VGS har også premiere på sin revy Privilegert torsdag.

Oslo Handelsgym, 2019: I et oppblåsbart badebasseng sitter skuespiller Aksel Melkersen.

– Revygjengen hadde fri julaften og halve dagen lille julaften, men ellers har vi jobbet fra 10 om morgenen til 12 om natten hele ferien. Folk begynner nok å bli slitne nå, innrømmer revysjef på Blindern Ole Thomas Petrusson.

12 skuespillere, fire revysjefer, tre instruktører og 120 gruppesjefer har vært involvert på OHG. Og opp til 50 medlemmer i hver gruppe.

– 90 prosent av skolen er med i en eller annen form. I år har vi satset på å få med omtrent alle, sier Reimers.

Stor oppgave

Å være sjef for det hele er kanskje den største oppgaven 18-åringen har tatt på seg i sitt liv:

– Vi er økonomisk ansvarlige for revyen, og jeg har kjent på ansvaret det er å lede andre, holde frister og passe på alle som er med.

Men revyfestene har gått bra, øvelsene det samme og rektor er fornøyd.

– Bortsett fra noen kulisser som har falt sammen, maling som er sølt og endel rot og dermed litt kjeft fra vaktmesteren, har det gått veldig bra, sier Reimers.

  • Les også: Jeg var 16 og hooket med revysjefen. På bussen dagen etter fikk alle høre om det.
Aftenpostens teaterkritiker Per Christian Selmer-Anderssen skal anmelde årets skolerevyer.

Anmelderne er klare

– For 15 år siden sluttet de proffe teatrene i Oslo å sette opp revyer. Det var blitt en gammeldags kunstform. Men ett sted er denne sjangeren blitt fornyet, og det er i skolerevyene, sier Aftenpostens teateranmelder Per Christian Selmer-Anderssen.

Han gleder seg til årets skolerevysesong. Selmer-Anderssen skal sammen med fire andre anmeldere fra Aftenposten, Maria T. Pettrém, Kristin Storrusten, Anders Veberg og Caroline Enge, vurdere årets revyer.

– Skolerevyene er alltid samfunnsaktuelle, og de er det i større grad enn den profesjonelle stand up-scenen, mener Selmer-Andersen.

– Og vi ser veldig mye talent og nye stjerneskudd. De som blir kåret til årets beste skuespillere kan bli proffe allerede året etter. Alfred Ekker Strande fra Nissenrevyen i 2018 spilte for eksempel på Amfiscenen på Nationaltheatret i høst.

Skuespillerne i årets Blindern-revy: Synne Holst Hansen (øverst til venstre), Oscar Lunde, Tuva Iuell, Rikke Vigander, Konrad Haga. Sara Kjeldsen Lie (nederst til venstre), Herman Vang, Noah Singh, Sofia Tjelta.

De fryktede karakterene

I 2018 gjorde Aftenposten det klart at vi ville ta i bruk en større del av karakterskalaen enn tidligere år. Mens vi sjelden ga dårligere karakter enn fire før, gikk vi helt ned til karakteren to i 2018.

Det ble det bråk av.

– Ingen skole- eller russerevyer fortjener terningkast to, sa blant andre komiker Sigrid Bonde Tusvik. Det ble debatt i avisspaltene og i Dagsnytt atten.

– Målet vårt er ikke å mobbe slik det er blitt antydet i debatten om skolerevyene de siste ukene. Men vi skal ikke skrive falske anmeldelser, svarte Aftenpostens anmeldere.

I år brukes de samme vurderingskriteriene som i 2018.

– Vi skal bruke hele skalaen i år også. Vi opplevde at den litt strengere karaktersettingen var mest kontroversiell blant de voksne. Vi fikk lite klager fra elevene selv. Ungdommene vil ha anmeldelser og de vil bli tatt på alvor, sier Selmer-Anderssen.

– Men det er viktig å understreke at våre vurderinger ikke handler om hvor mye ressurser skolen har. Vi bedømmer innholdet, ikke produksjonene. Det er et veldig stort spenn i hvor mye penger som brukes, men originaliteten og kvaliteten er likt fordelt.

Revysjef ved Blindern VGS Ole Thomas Petrusson (til høyre), sammen med skuespiller Oscar Lunde.

– Vi lager revy for folkene her på skolen

– Vi har snakket endel om anmeldelsene, men for å være ærlig: Vi setter opp revy for Blindern-menneskene. Vi vil skape samhold på skolen. Det er digg å få en god karakter, men det er ikke vært verdens undergang om vi ikke får det, sier Ole Thomas Petrusson fra Blindern.

– Jeg har sett denne forestillingen kanskje 50 ganger og ler meg i hjel fortsatt. Jeg syns årets revy er bedre enn de jeg har sett tidligere, fortsetter Petrusson (som på alle måter er inhabil).

På OHG frykter de kanskje terningkastet litt mer:

– Det er skummelt. Vår skjebne er jo i deres hender. Det er egentlig anmeldelsene som er min største bekymring akkurat nå. Vi håper og gjør det beste vi kan, men forbereder oss på det verste. Men for all del: Det er moro med konkurranse, og vi vil ikke ha anmeldelser uten terningkast, sier Jacob Løkholm Reimers.

Nyhetsbrev Bli varslet når vi gir en sekser!

Les mer om

  1. Skolerevyene 2019
  2. Skolerevy
  3. Revy
  4. Musikk
  5. Teater
  6. Humor
  7. Scene