«12 Years a Slave»: Vondt og storslått

«12 Years a Slave» er forhåndsfavoritt til å få Oscar for beste film.

Vår vurdering:

5 av 6

Slavehandelen har vært et alvorstynget motiv i amerikansk film, preget ikke minst av tabuer og klisjeer. Bare de djerveste blant regissører har våget å eksperimentere eller tulle med denne delen av amerikansk historie, som Lars von Trier i Manderlay og Quentin Tarantino i Django Unchained .

Les Øklands kommentar:

Les også

Orker du å se på?

Jeg ventet en lignende eksperimentiver av den britiske regissøren Steve McQueen. Han har bakgrunn som videokunstner og har tidligere laget to stiliserte og provokative spillefilmer, nemlig Hunger og Shame .

Men i 12 Years a Slave er McQueen forvandlet til historieforteller av mer tradisjonelt format. Han kan fremdeles iscenesette maleriske tablåer, og filmen inneholder brutale og rystende torturscener. I likhet med Hunger og Shame er den filmet av Sean Bobbitt. 12 Years a Slave er likevel appellerende og storslått på klassisk Hollywood-maner, en film som ber om å bli sett av et stort publikum.

Appellen ligger fremfor alt i hovedkarakteren. Solomon Northup ligner ikke så lite på – deg. Et fritt menneske som eksempelvis oppdrar barn, gjør innkjøp og spiller fiolin. Plutselig blir han kidnappet og solgt som slave, uten muligheter for å kontakte familien.

Sann historie

Filmmanuset bygger på dagboken til et virkelig menneske. Det var i 1841 at Solomon Northup ble frarøvet friheten, og første del av filmen skildrer hans innbitte og håpløse kamp mot å forvandles til en slave – mentalt.

Den britiske skuespilleren Chiwetel Ejiofo gir denne indre kampen et sterkt og nyansert uttrykk, ja, 12 Years a Slave er full av karakterskuespillere som gestalter hvert sitt skjebnedrama midt i en sump av groteske avstraffelser og amerikansk rasisme.

Steve McQueen og Michael Fassbender synes å ha blitt uadskillelige, i hvert fall spiller Fassbender en av de sentrale rollene også her, en sadistisk plantasjeeier som voldtar og pisker slavene, gjerne i ruset tilstand. Destruksjonslysten lyser av denne karakteren.

Interessant nok ligger virkelige historier til grunn for flertallet av filmene som i år er nominert til Oscar i kategorien beste film. At 12 Years a Slave er den store forhåndsfavoritten, skyldes ikke minst at den virkelige historien i dette tilfelle er voldsom, viktig og opprørende.