Byliv

Glitrende julemusikk fra Oslo Fagottkor

Med godt håndverk, lun humor og masse hjertevarme har Oslo Fagottkor gitt den norske julefeiringen et lydspor som passer til høytidens feststunder.

 • Cecilie Asker
  Cecilie Asker
  Avdelingsleder

Vår vurdering:

6 av 6
Oslo Fagottkor er et friskt pust i en ellers så tradisjonell norsk musikkjul. Her spares det hverken på glitter, feststemning, eller populærkulturelle referanser.
Oslo Fagottkor er et friskt pust i en ellers så tradisjonell norsk musikkjul. Her spares det hverken på glitter, feststemning, eller populærkulturelle referanser.

Med sine storslåtte og underholdende julekonserter har Oslo Fagottkor de siste årene vært et fargerikt innslag i en ellers så tradisjonell norsk julefeiring – i hvert fall på musikkfronten. Denne uken har koret for tiende år på rad holdt juleshow i Lilleborg Kirke, og som vanlig var det hverken blitt spart på juleglitter, julekostymer eller feststemning.

Selv kaller de seg Norges lekreste homsekor, og når man ser dem nykjemmede, med juleroser i kinnene, stående på rekke og rad, vil selv den største skeptiker ha vanskelig med å finne noen mot argumenter til den påstanden. Men selv om Oslo Fagottkor er en sann fryd for øyet, ville de aldri ha fått den popkulturelle statusen de har i dag, hvis de ikke også var en fryd for øret.

Gullguttene

Årevis med systematisk og målbevisst arbeid har gitt et kor med høy kvalitet og mye egenart, noe bredden i repertoaret, som strekker seg fra tradisjonelle julesanger til høytidens popperler, vitner om. De fløyelsmyke stemmene får øyeblikkelig juleroen til å senke seg, ikke ulik effekten som Sølvguttene har. Men siden det her er snakk om fullvoksne karer, blir det vel mer riktig å omtale dem som den norske julens gullgutter.

Lager julefest

Juleplater er en kjent øvelse blant norske musikere, og mange av våre mest folkekjære artister har laget minneverdige album i denne sjangeren. Men der de fleste norske musikere tar seg av den tradisjonelle, religiøse julemusikken, er ikke Oslo Fagottkor redd for å justere opp feststemningen med noen kilo glitter, i beste Disneystil.

Oslo Fagottkor leverer en herlig juleplate, mener vår anmelder.

Jo mer, jo bedreAt det aldri kan bli for mye av det gode her blir tydelig allerede i første låt, et julepotpurri som imponerende nok klarer å sy sammen blant annet både introlåten til tv-serien Dynastiet, Disneyjulens hymne "When you wish upon a star", juleklassikere som "Deck the halls" og "Nöel", samt flere norske julesanger.

Et musikkeventyr

For alle som liker å drømme seg bort i Disneys juleklassikere er det bare lukke øynene og fantasien vil sørge for resten. Her er det både fyr i peisen, snø i vindusposten, og både glitter og lys på juletreet. Og den gode julestemningen sørger feststemte låter som "Jinglebells", "Carol of the bells" og "Sleighride" for.

Rom for ettertanke

Men selv om dette er en plate for julens festlige sammenkomster, hvor man hverken sparer på glitter eller bobler, har albumet også roligere bidrag. Vakre utgaver av "Glade jul", "Sankta Lucia" og Have yourself a merry little christmas" sørger for at det er rom for ettertanke også.

Med denne platen har Oslo Fagottkor gitt den norske julen et lydspor som passer både til høytidens feststemte øyeblikk, så vel som mer rolige stunder. Den bør bli fast inventar i alle julehjem.

Flere juleplateanmeldelser:

Aftenpostens musikkredaksjon har anmeldt syv utvalgte juleplater. Og kvalitetsvariasjonene er voldsomme.

Her går det fra slakt og karakter 2, helt opp til to plater som har fått toppkarakter og strålende omtale.

Her er anmeldelsene:

Les også

 1. En juleklassiker er utsprungen

 2. Kelly Clarkson uler i motvind

 3. Sober jul fra Christel Alsos

 4. Kvalitetsjul fra Nick Lowe

 5. Pregløs julemusikk

 6. Stemningsrike juleduetter fra Krüger & Dagsland