Byliv

Konserthusets rampete lillesøster

I kveld åpner byens nyeste scene, Klubben i Røverstaden.

PR- og markedsføringsansvarlig i Røverstaden, Juliette Aleksine Piiksi, er fornøyd med hvordan det nye kulturhuset i Vika tar form.
 • Harald Fossberg
  Harald Fossberg
  Kulturjournalist og tegneserieanmelder

– Vika har trengt et skikkelig kulturtilbud, mener administrerende direktør Jørgen Roll i Konserthuset og PR- og markedsføringsansvarlig ved Røverstaden, Juliette Aleksine Piiksi. De viser oss rundt i det 4000 kvadratmeter store bygget mens travle snekkere, elektrikere, malere og murere jobber på spreng.

Konsertlokalet Klubben i kjelleren er laget med tre nivåer: Pit’en foran scenen, gulvnivået og plattformen der baren befinner seg.

– Du må ikke glemme loungen, der man kan trekke seg tilbake før og etter konserten, sier Roll.

Alle får plass

Pelle Neraasen har ansvaret for bookingen på Klubben i Røverstadens kjeller.

I kveld er det klubbkveld med den britiske DJ-duoen Idjut Boys på Klubben i kjelleren, og lørdag er det klart for den første konserten, der Club 7 og senere Sardine’s tidligere har eksistert. Det er smått legendariske Chipahua, «husorkester» på Club 7, som har æren å åpne scenen. Senere kommer konsertene på løpende bånd, med blant annet Spellemann-nominerte Motorpsycho og Ola Kvernbergs Steamdome, Lissie, Broen med flere.

– Dette er absolutt ikke et forsøk på å gjenskape stedene. Vi har for stor respekt for historien til det, men vi vil drive i samme ånd, sier Roll.

Pelle Neraasen står for bookingen. Han har 30 år i bransjen og gleder seg til å skape ny historie i det historiske lokalet.

– Jeg er veldig fornøyd med at vi har booket såpass mange artister i forskjellige sjangere med høy kvalitet før vi i har åpnet, og at flere av konsertene er utsolgt.

Han nevner spesielt sjangerbredden.

– Det er helt naturlig for en scene på denne størrelsen – vi har plass til 750 publikummere. Vi fokuserer heller ikke bare på konserter, men også på å øke tilbudet av det som blir spilt nattetid også.

– Dette er 2018, så vi er opptatt av å gi nye talenter en plattform, sier Piiksi og nevner at klubbformatet gir rom for å slippe frem nye artister.

– Vi vil tilby et internasjonalt klubbtilbud ved siden av konsertene. Den neste Kygo eller Cashmere Cat må ha et sted de kan starte, sier hun videre.

Happeninger i fleng

Konsertscenen Klubben ligger i kjelleren i Oslos nye kulturhus Røverstaden ved Konserthuset. Administrerende direktør i Konserthuset Jørgen Roll og PR- og markedsføringsansvarlig i Røverstaden Juliette Aleksine Piiksi.

En fordel med at Røverstaden er tilknyttet Konserthuset, er at man kan være mer fleksible når man booker artister, sier Piiksi og Roll. De mener at Klubben fyller et tomrom i Konsert-Oslo:

– Tenk deg å kunne oppleve et band som Motorpsycho i en intim setting som her, sier Roll og forteller at de har flyttet Mark Olsons (Jayhawks) konsert fra Konserthusets Lille sal til Klubben, fordi de mener Mark passer bedre på denne scenen.

Liv og røre i tre etasjer

Trappen opp til første etasje er første indikasjon på at her skal hele huset tas i bruk: Trinnene kan også gjøres om til sitteplasser, slik at man sitter i et amfi. I bunnen kan man vise film eller holde foredrag, ha ulike happeninger med mer. Fra kjelleren opp til første etasje er det nærmere 12 meter, så det oppleves som luftig.

Øverst, i annen etasje, holder arkitektkontoret Fische Konsern til. Moiré dekker design og mote, mens Lumina skal ha dokumentarfotoutstillinger.

Jan Vardøen står bak filmsenteret Oslo 16, som ved siden av å huse et produksjonsmiljø har to visningssaler med plass til henholdsvis 80 og 20 personer.

Baren på Klubben er nesten ti meter lang og ligger på det øverste av tre trinn ned mot scenen. Bookingansvarlig Pelle Neraasen er fornøyd med hvordan lokalet tar form.

Mat, drikke og mingling

Første etasje blir stedet der folk møtes og mingler. Her skal bar og restaurant holde åpent fra morgen til sent på kveld.

– Restauranten heter Smokestack og drives av Ann Sung-an Lee, som også står bak Way Down South på Grünerløkka, sier Piiksi.

– Baren skal hete Dueslaget og er oppkalt etter et av Vikas mest beryktede bordeller. Vi legger også opp til uteservering på balustraden utenfor Konserthuset, sier Jørgen Roll. Både han og Piiksi er sikre på at Røverstaden er et spennende tilskudd til området.

– Vika har vært ganske dødt i mange år. Mye bra har skjedd allerede, og vi håper Røverstaden skal bidra til videreutviklingen, mener de.

PR- og markedsføringsansvarlig ved Røverstaden Juliette Aleksine Piiksi og adm.dir. i Konserthuset Jørgen Roll i loungen til Klubben.

Første trinn på stigen

For deg som vil vise deg frem første gang, finnes det scener med såkalte åpen mikrofon-kvelder.

Uhørt i Strøget-passasjen er en av dem. Her kan du oppleve både ferske singer/songwritere, stand-upere med mer.

Gamla i Møllergata er også et populært sted for unge, fremadstormende band å vise seg frem, i likhet med Mono, som også booker mer etablerte artister.

Kulturhuset har etter flyttingen til Youngs gate fått flere scener der både uetablerte og etablerte kunstnere og artister kan prøve seg. Det samme gjelder Sentralen, der scenene er øremerket litt smalere kunstarter.

Krøsset i Maridalsveien arrangerer egne konserter og leier ut scenen til band som vil prøve seg for publikum.


Undergrunn og avant garde

I fjor mistet Oslo to av sine få scener for undergrunnsmusikk: Taxi Take Away og Maksi Taksi.

Café Hærverk i Hausmannskvartalet har tatt opp tråden og setter opp en mengde konserter med undergrunns- og avant garde-band fra både inn- og utland, det samme som Blitz, som har et av byens beste konsertlokaler lydmessig.

20-åringen Mir må også ut av Toftes gate på grunn av oppussing, men får et erstatningslokale mens bygget får en tiltrengt overhaling.


Musikklivet utenfor sentrum

Olsen på Bryn er blitt et av de mest aktive stedene med konserter hver uke.

Litt lenger ned i bakkene ligger Kampen Bistro og Postkontoret, der kjente og ukjente rockere og artister holder intimkonserter.

Hvaskjer på Torshov er mer enn biff og børst, de har også en scene for musikk innen alle sjangere.

Grefsenkollen har mer enn festivalen Over Oslo. Her dukker store navn opp på den lille kjellerscenen.

Dette er bare et lite utvalg av scener rundt om i byen. Vi har også 10 helgetips hver uke der vi presenterer konserter og andre arrangementer.

Nyhetsbrev Bli varslet når vi gir en sekser!

Les mer om

 1. Restaurant
 2. Jan Vardøen
 3. Konsert
 4. Motorpsycho
 5. Musikk
 6. Festival
 7. Design