Oslo

10 tips for helgen 12.–15. oktober

NM i lutefisk, bli forført av vakre toner, bortført i en magisk teaterverden, fest som en tysker eller opplev gamle klassikere. Denne helgen har det meste for de fleste.

Oslo-Filharmonien inviterer til ny filmkonsert med toner fra Hollywoods gullalder, blant annet «Tatt av vinden»
  • Hilde Bjørhovde
    Journalist
  • Harald Fossberg
    Kulturjournalist og tegneserieanmelder

1. Filmmusikk fra Hollywoods gullalder

Oslo-Filharmonien inviterer til ny filmkonsert, denne gangen med musikk fra Hollywoods gullalder. Musikken vekker assosiasjoner til store opplevelser i mørke kinosaler. Du får musikk fra Tatt av vinden, Psycho, Citizen Kane, Ben Hur, Robin Hood og Star Wars. Filmmusikkekspert John Wilson er dirigent, og operasolist Eli Kristin Hanssveen svinger seg i de helt høye tonene i Salambbos arie fra Citizen Kane.

Hvor: Oslo Konserthus

Når: Torsdag og fredag kl. 19


2. Møt djevelen på biblioteket

Torbjørn Eriksen spiller Dr. Faustus.

– Å ta teateret ut av teaterhuset, gir kunstnere en helt ny lekegrind. De ender ofte opp med å overraske både seg selv og publikum, forteller teaterprodusent David Parrish, som i England har jobbet mye med det som kalles stedsspesifikt teater.

Nå inntar Parrish og hans team Deichmanske bibliotek for å gjøre det om til et magisk univers hvor Christopher Marlows Dr. Faustus får utspille seg. Denne helgen er det prøveforestillinger og generalprøve hvor du kan komme og se hva de driver på med. Selve premièren er 17. oktober.

Hvor: Deichmanske hovedbibliotek

Når: Prøveforestillinger lørdag og søndag kl. 19.30. Première tirsdag kl. 20

Les også

Les mer om forestillingen: Dr. Faustus inntar kunnskapens høyborg


3. Hva skjer egentlig på bakrommet?

Jan Eberholst Olsen avslører kinoens hemmeligheter

I dette tilfellet lurer vi på hva en kinomaskinist egentlig driver på med mens vi sitter i kinosalen og ser på film. Svaret får du på Cinemateket. Lørdag får du en unik sjanse til å besøke maskinrommet samtidig som det vises film. Kinoteknisk inspektør Jan Eberholst Olsen guider deg rundt, og du får se hvordan 35mm-visningene foregår.

Hvor: Cinemateket

Når: Lørdag kl. 13-14.30

Vil du ha flere tips? Sjekk vår Hva skjer-kalender

4. Husker du Hollies?

Hitparade med Hollies i Konserthuset lørdag.

I år er det 55 år siden bandet startet i Manchester. Siden da har The Hollies hatt 32 slagere på Englands hitlister, bl.a. «I'm Alive», «I Can't Let Go», «Long Cool Woman In A Black Dress», «The Air That I Breathe» og «He Ain’t Heavy – He’s My Brother». Alt ligger til rette for en hitparade lørdag.

Hvor: Oslo Konserthus

Når: Lørdag kl. 20


5. Bli bortført av Drømmesyndikatet

The Dream Syndicate er blant de fremste inne nypsykedeliabølgen som skyllet over USA og senere Europa tidlig på 80-tallet. Anført av «norgesvennen» Steve Wynn har de gitt ut en rekke sterke album. Nå er det mulighet for et gjenhør med bandet.

Hvor: Rockefeller

Når: Lørdag kl. 21

Vil du ha flere tips? Sjekk vår Hva skjer-kalender

6. Stemmeklang i krypten ...

Opplev den særegne akustikken i Emanuel Vigelands mausoleum lørdag og søndag.

Stemningsfull Emanuel Vigelands mausoleum blir fylt av stemmeprakt. Verkene er komponert av komponist, sanger og improvisasjonsutøver Kristin Bolstad. Hun har jobbet med flere ulike internasjonale musikere og utøvere rundt om i Europa, USA og Canada. Denne helgen kan du høre vokale stykker i et helt spesielt rom.

Hvor: Emanuel Vigeland Museum, Grimelundsveien 8

Når: Lørdag og søndag kl. 18 og 20


7. Fire dagers bursdagsfeiring

Nam nam lutefisk

Mathallen fyller 5 år. I den forbindelse arrangeres det historiens første offisielle verdensmesterskap i lutefisk. Jørn Hoel er konferansier, ti lutefiskprodusenter fra hele landet skal konkurrere og lutefisken skal presenteres for et fagkyndig dommerpanel.

Fredag markeres eggets dag med eggeretter på lunsjmenyen. Lørdag skal Mathallens supersmaker kåres. Publikum inviteres til å delta i to klasser; barn og voksen. På kvelden inviterer Torget til Mathallen by night – bursdagsedition med popcornmaskin, DJ og bursdagsdrinker i baren.

Festen avsluttes søndag med bursdagsfrokost bestående av råvarer fra Mathallens butikker og spisesteder. Det hele rundes av med gratis kake til alle besøkende.

Hvor: Mathallen

Når: Torsdag fra kl. 17. Bursdagsfesten fortsetter hele helgen

Vil du ha flere tips? Sjekk vår Hva skjer-kalender

8. Enda en fest i oktober

Fest på Grefsenkollen fredag og lørdag.

Oktober er måneden for lederhosen og dirndl. Denne helgen er det fest på Grefsenkollen, og hele huset pyntes til bayersk ompa-fest med langbord, Oslo Blaaseorkester og PolkaBjørn & Kleine Heine.

Hvor: Grefsenkollen

Når: Fredag kl. 17 og lørdag kl. 16


9. Strauss for full blås

Wienerfilharmonikerens hornist Thomas Jöbstl er solist med Forsvarets stabsmusikkorps på Akershus lørdag.

Komponisten Richard Strauss var sønn av en berømt hornist. Hornisten Thomas Jöbstl fra Wienerfilharmonien er solist i Strauss’ hornkonsert nr 1 når Forsvarets stabsmusikkorps inviterer til konsert i Ridehuset. Her skal orkestseret utforske militærmusikkens innflytelse på Richard Strauss og Richard Strauss' innflytelse på militærmusikken. Dirigent er Andreas Hanson.

Hvor: Ridehuset Akershus festning

Når: Lørdag kl. 15.00


10. Nyslipt Barberer i Operaen

Rossinis klassiker Barbereren i Sevilla har fått en make over og fremstår i en mer moderne versjon. Denne gang tar man utgangspunkt i Rosinas dagbok, og karakterene går inn og ut av den, men selvfølgelig er Figaro, intrigene og den overdådige musikken med. Lørdagsforestillingen er utsolgt, men det er ennå billetter igjen til i kveld.

Hvor: Operaen

Når: Torsdag kl. 19

Klassisk

Nyhetsbrev Annenhver uke deler Maren Ørstavik anmeldelser, tips og nyheter fra den klassiske musikkens verden, både i inn- og utland.

Les mer om

  1. Film
  2. Musikk
  3. Oslo
  4. Oslo-Filharmonien