Romsås-siktets DNA-profil oversendt Interpol
DNA-profilen til 41-åringen som er siktet i for overgrep mot to jenter på Romsås i Oslo i 2000, er oversendt Interpol. Profilen sjekkes nå mot DNA-databaser i hele Europa.
– Profilen ble nylig sendt ut via Kripos til Interpol, men det er foreløpig ikke bekreftet noen treff, sier politioverbetjent Kari-Janne Lid fredag kveld.
I tillegg til at DNA-profilen sjekkes mot databaser, sjekkes mannens navn mot europeiske strafferegistre, opplyser Lid, som leder avsnittet for seksuallovbrudd i Oslo politidistrikt.
Politiet har tidligere bekreftet at den siktede 41-åringen har oppgitt at han har arbeidet som trailersjåfør.
– Vi har opplysninger om at han har beveget seg i Norden og Europa, uttalte Lid tidligere denne uken.
Overgrepsoffer på Romsås: - Jeg hadde aldri trodd at han skulle bli tatt
Vil gjennomgå henlagt sak
Det var mandag 41-åringen møtte opp frivillig hos politiet etter at politiet hadde kontaktet ham. Han ble da pågrepet og siktet for voldtekt av barn under 14 år. De innledende avhørene av ham er avsluttet.
For ti år siden ble mannen anmeldt for voldtekt, men denne saken ble henlagt på grunn av bevisets stilling. Lid opplyser at Oslo-politiet fredag mottok alt materialet i denne saken fra Romerike politidistrikt.
– Vi vil gå inn i saken med nye øyne, og vi vil vurdere om det er grunnlag for å iverksette etterforskning. Deretter vil vi vurdere om det er grunnlag for å begjære saken gjenopptatt, sier politioverbetjenten.
85 000 profiler registrert i DNA-registeret
Bistandsadvokater oppnevnt
De to kvinnene som var 6 og 7 år gamle da overgrepet skal ha funnet sted for 16 år siden, får bistand av advokat Jørn Hergot i Tromsø og advokat Åste Solberg Hansen i Skien.
– Jeg har snakket med min klient, men jeg ønsker ikke å kommentere saken foreløpig, sier Hansen til NTB fredag. Hun vil heller ikke si om hennes klient har forklart seg for politiet eller hvor dette eventuelt har skjedd eller skal skje.
Hergot sier til NRK at hans klient aldri trodde saken ville bli oppklart, og har lagt den bak seg eller forsøkt å legge den bak seg. Advokaten sier kvinnen er glad for at DNA-registeret fungerer.
– Det viser at man kan bli tatt 16 år etter hendelsen, sier han.
Han bekreftet fredag til Aftenposten at kvinnen, som i dag er i begynnelsen av 20-årene, har forklart seg for politiet. Han sier det ikke er avklart om det blir flere avhør.
Spørsmål og svar om politiets DNA-register
Kan lese i mediene
Lid opplyser at det er begrenset hvor mye politiet kan si om etterforskningen ettersom mannen soner uten noen begrensninger på hva han kan lese i mediene.
– Vi jobber for fullt, men kan av taktiske grunner ikke opplyse om detaljer i etterforskningen, sier Lid.
Mannen soner en dom på tre måneder for spritsmugling. Lid bekrefter at politiet etter endt soning vil vurdere å fremstille ham for varetektsfengsling.