Oslo

Bygger kontorbygning med 2000 arbeidsplasser i Oslo sentrum

Om fem år kan Vikas nye, store kontorbygg stå ferdig. Her blir det arbeidsplasser til 2000 mennesker og nytt garasjeanlegg.

Byråd Hanna Marcussen og Truls Nergaard, leder i Storebrand Eiendom, med dagens bygg i ryggen og fremtiden i sine hender. Klikk på bildet - og på pilen - og se flere tegninger av prosjektet. Foto: Stein Erik Kirkebøen

  • Stein Erik Kirkebøen

Slik ser arkitektene for seg at det nye bygget vil ta seg ut i krysset Munkedamsveien og Cort Adlers gate (hvor trikken går) Foto: Schmidt/Hammer/Lassen Architects

To diagonale korridorer gjennom bygget møtes ved et torg på midten. Foto: Schmidt/Hammer/Lassen Architects

Bygget får to diagonale gjennomganger, den ene får «himmelen selv til tak», som danner et torg midt i komplekset. Foto: Schmidt/Hammer/Lassen Architects

Byutviklingsbyråd Hanna Marcussen (MDG) mener bygget passer god inn i bilfritt byliv. Frp takker for parkeringsplassene, og kaller det god Frp-politikk.

Torsdag sa byrådet ja til et nytt og større kontorbygg i Ruseløkkveien 26, «House of Oslo-huset». Gir bystyret sitt samtykke, kan arbeidet sannsynligvis starte om et års tid og det nye bygget stå ferdig i 2021.

– Dette blir trolig det største nybyggingsprosjektet i det sentrale forretningsområdet i Oslo siden Barcode i Bjørvika, sier Truls Nergaard, leder i Storebrand Eiendom som legger ned et par milliarder kroner i det nye bygget som ligger midt i smørøyet, med byens høyeste kontorleier.

  • Her kan du lese mer om hvorfor eieren ønsker å bygge nytt i stedet for å bygge om.

Enda flere kontorer i Vika

Storebrand får erstatte dagens bygg med et større kontorkompleks. Det vil bestå av drøye 40.000 kvadratmeter kontorarealer (50 prosent mer enn i dag) og 14.000 kvadratmeter handelsarealer (12 prosent mindre i dag), pluss garasjeanlegg. Bygget får to diagonale passasjer og et offentlig tilgjengelig torg i midten. Det blir mange spennende hjørner, mange av dem vil bli serveringssteder, i passasjene gjennom bygget. Nesten 2000 vil jobbe i det ferdige byget.

– Nybygget blir noe større enn dagens bygg, og får mer effektiv arealutnyttelse. Vi er også opptatt av at det skal bli et grønt bygg med helhetlig miljøfokus, sier Nergaard

Byråden – og Frp – er fornøyd

Nergaard og byutviklingsbyråd Hanna E. Marcussen vil ikke være med på at fasaden vil bli stor og kjedelig, og tror bygges gateetasje vil gi mye liv og røre i strøket.

– Det er godt å se hvordan Storebrand her går foran i å skape nye møterom og økt byliv for byens befolkning. For et slikt prosjekt, som tilfører så mye, er vi også villige til å tillate noe mer høyde. Det blir enklere å komme seg fra Ruseløkkveien til Dokkveien, samtidig som torget i midten blir en attraksjon i seg selv. Her står de gående i sentrum. Det passer godt med vårt arbeid med bilfritt byliv, sier Marcussen.

Camilla Wilhelmsen (Frp), som er nestleder i byutviklingskomiteen, er mer opptatt av andre sider ved bygget: – Jeg er veldig godt fornøyd med at byrådet her går inn for god parkeringsdekning. Det er god Frp-politikk.

Hvor grønt er prosjektet?

Bygget får grønne tak, solceller, og energibrønner i fjellgrunnen. Og parkering – for biler – i kjelleren.

– Det blir parkeringshus, men det blir færre plasser enn i dag, og i tillegg skal gateparkeringen i Ruseløkkveien reduseres, sier Marcussen.

– Et brukbart bygg rives for å gi plass til et nytt. Hvor miljøvennlig er det?

– Vi har sett på mulighetene for å ruste opp eksisterende bygningsmasse, men den er forskjelligartet, bygget på forskjellige tidspunkter og vanskelig å gjøre noe med. Derfor har vi har vi et ønske om å bygge helt nytt, sier Nergaard. Han understreker at bygget, og rivingen, skal tilfredsstille de strenge miljøkravene til BREEAM Excellent-standard.

– Vi er generelt for gjenbruk, men innser at å bygge nytt noen ganger er det beste alternativet. Dette komplekset er ett av få rundt her som ikke er vernet. Det ser ut til å være gode grunner til det, sier Marcussen og skuer opp mot en fasade hvor det for en legmann ikke er lett å se verneverdige verdier.

Ingen boliger

– Mens byrådet ønsker mer liv og røre i sentrum, vil arealet med kontorlokaler – som ikke bidrar mye til liv og røre – øke med 50 prosent mens handelsarealene – som kan bidra til liv og røre – blir redusert med 12,5 prosent. Og det blir ingen boliger.

– Jeg hadde gjerne sett boliger i komplekset, men vi trenger også flere arbeidsplasser så nært et kollektivknutepunkt. Dessuten er det mange boliger i nærområdet. Jeg har også forståelse for at det kan være vanskelig å kombinere boliger og næring i samme kompleks. Jeg tror handels- og serveringstilbudene vil være mer tilgjengelige fra gateplan enn i dag, sier Marcussen som forsikrer at prosjektet ikke gir henne vondt i den grønne samvittigheten.

– Nei, jeg kan ikke ha dårlig samvittighet for et så godt prosjekt som jeg er sikker på kommer til å tilføre dette området mye, sier Hanna E. Marcussen.

Les mer om

  1. Byutvikling
  2. Oslo
  3. Handel