Oslo

Advarer kvinner mot å drikke seg for fulle

afp000513450-WwLUycEokI.jpg
  • Mathias Vedeler
  • Vi bruker sikkerhetsbelter når vi er ute og kjører bil fordi vi vet at trafikkulykker kan skje. Vi vet også at det kan skje voldekter, og da kan vi beskytte oss ved å ta forholdsregler, sier Tuva Strøm Johannessen som selv har opplevd å bli voldtatt.

Tuva Strøm Johannessen (29) skrev et blogginnlegg som ble publisert på aftenposten.no torsdag, der hun fortalte om sine erfaringer etter å ha blitt brutalt voldtatt.

Blogginnlegget ble den meste leste saken på Aftenpostens nettsider torsdag og er delt av tusener på sosiale medier.

Det var etter en bytur i 2006 at hun ble dratt rundt et gatehjørne av en gruppe menn og voldtatt av to av dem mens resten passet på.

Etter voldtekten rømte Strøm Johannesen ut av byen i sjokk og endte opp i Lillestrøm der hun ble kjørt til Akershus universitetssykehus i ambulanse.

Hun politianmeldte forholdet, noe som førte til at en av gjerningsmennene til slutt ble tatt og dømt til fem og et halvt års fengsel.

Nå gir hun råd til andre kvinner om voldtektsfaren i Oslo.

Sammenligner med trafikksikkerhet

I blogginnlegget – som innledes med «Jeg er så Oslo at du kan kalle meg for voldtatt. Derfor advarer jeg deg» – råder hun kvinner til å ta forholdsregler nå de er ute på byen.

Les også

Iraker dømt for overfalls- voldtekt for annen gang

– Vi bruker sikkerhetsbelter når vi er ute og kjører bil fordi vi vet at trafikkulykker kan skje. Vi vet også at det kan skje voldtekter, og da kan vi beskytte oss ved å ta forholdsregler – ved ikke å drikke oss overstadig beruset. Da blir man forsvarsløs og ikke var på farer, utdyper Strøm Johannessen overfor Aftenposten. – Flere vil mene at slike forholdsregler er begrensende for friheten til kvinner?

– Jeg vet ikke om jeg er helt enig i det. Folk blir ranet også, og det er gjerne gutter. Gutter som er kjempefulle, forsvarsløse og rangler rundt i gaten, sier

Mange menn har tatt kontakt

Etter blogginnlegget anslår Strøm Johannessen at hun har mottatt mellom 100 og 200 tilbakemeldinger, i all hovedsak positive støtteerklæringer.

– Det er mange gutter og menn som sender mailer og meldinger til meg og takker meg for at jeg står frem og er åpen, sier hun

– De takker også for at jeg sier at det er viktig å ta forholdsregler. At menn sier at kvinner må ta forholdsregler kan være litt som å banne i kirken. Det blir raskt tolket som at menn tenker at kvinnen har noe av skylden for at hun blir voldtatt, sier Strøm Johannessen.

– Det samme som politiet har sagt

Kari-Janne Lid, leder ved avsnitt for seksualforbrytelser i Oslo-politiet, forteller at rådene til Strøm Johannesen er mye av det samme som politiet har sagt i flere år.

– Men jeg vil understreke at disse rådene gjelder like mye for gutter som jenter. Det er klokt å ha et begrenset inntak av alkohol både for gutter og for jenter, sier hun.

– Gutter og menn blir sjelden mer smarte eller veloverveide når de blir overstadige beruset. Det er gutter og menn som må ta ansvar for egne handlinger, respektere jenters grenser, og forsikre seg om at de jentene de tar med hjem på fest eller har sex med, faktisk samtykker til dette, sier hun.

Les også

To dømt for voldtekt av mindreårig

Lid forteller at politiets erfaring er at personer som begår overfallsvoldtekter, skiller seg ut fra andre voldtektsmenn og er i liten grad i målgruppen som kan påvirkes gjennom holdningskampanjer.Hun mener derfor at kvinner dessverre må ta sine forholdsregler når de går ute nattetid.

– Omgi deg med mennesker som vil deg vel og som vil ta vare på deg hvis du skulle være så uheldig å få i deg for mye alkohol. Tenkt på hvor du går hen, planlegg turen hjem og unngå mørke steder hvor det også foregår annen kriminalitet, sier hun.

– Begrenser kvinners frihet

Anna Tresse, nestleder i Sosialistisk Ungdom – som har kvinners sikkerhet og voldtektsproblematikken som en av sine fanesaker – sier at det er viktig å lytte til rådene fra Strøm Johannessen som selv har følt voldtekt på kroppen.

– Men slike forholdsregler begrenser jenters frihet, og det gjør også frykten for voldtekt. Det er urettferdig at jenter skal være redd for hvor de beveger seg og hvor mye de skal drikke, sier hun.

– Vi kjemper også for at vi skal ha en trygg by – at man skal slippe å ta slike forholdsregler, sier Tresse.

Hun legger likevel til at inntil byen faktisk er blitt trygg, er det «ikke dumt å ta forholdsregler».

Tresse sier at det viktigste arbeidet mot voldtekt er å få gjennomført holdningsendring blant menn – særlig når det gjelder festrelaterte voldtekter, som det er langt flere av enn overfallsvoldtektene.

– Vi må klare å plassere ansvaret der det ligger. Det ligger hos de mennene som begår overgrep. Da er det der vi må ta kampen først og fremst, sier hun.

Les også:

Les også

  1. India med strengere lover mot voldtekt

  2. Vil ha forvaring etter grov gjengvoldtekt i Slottsparken

  3. 20-åring fikk redusert straff etter voldtekt

afp000513449-jBfgESZrmr.jpg