Øyafestivalen er i gang: – Vi har veldig store forventninger til Arctic Monkeys

Noen kommer for å se favorittbandet, mens andre synes det morsomste er å jobbe som frivillig. Øyafestivalen 2018 er i gang.

Festivalglede med dans og regnponchoer i Tøyenparken onsdag.

– Velkommen til Øya 2018, roper vokalisten i bandet Dig Deeper fra scenen. Tøyenparken er endelig åpen for årets festival og publikum har allerede trukket i fargerike regnponchoer i duskregnet.

– Oi, er de norske, utbryter Kathrine Nielsen.

– Dette er min type musikk. Jeg hadde ikke hørt om dem før, men dette likte jeg, sier venninnen Ellen Mong. Sammen har de tatt toget fra Stavanger med ett mål:

– Vi er her for å se Arctic Monkeys. Vi har vært store fans i flere år og har aldri sett dem live før, så vi har veldig store forventninger, sier Mong.

Kathrine Nielsen og Ellen Mong er på Øyafestivalen for første gang for å oppleve Arctic Monkeys live.
Det er viktig å følge festivalmoten.

– Morsomst å jobbe

I år er hele 2700 frivillige med på å holde festivalen i gang. Jentene i «solskinnspatruljen» har delt ut kaffe og spredt godt humør til andre frivillige siden klokken 11 og skal fortsette hele kvelden.

– Dette er den beste jobben, de blir så glade når vi kommer med kaffe, sier Marte Bakken Tyskerud.

«Solskinnspatruljen» på vei opp bakken med kaffe og vann til tørste frivillige. bakerst fra venstre: Amelie Jacobsson, Kathrine Wølner, Karina Lie og Marte Bakken Tyskerud.

De er på jobb for Øyafestivalen for andre år på rad.

– Jeg har vært her som publikum før, men det er mye morsommere å jobbe. Det er så god stemning, man kommer liksom mye mer inn i det. Det er veldig hyggelig, sier Kathrine Wølner.

De har valgt strategisk hvilke dager de skal jobbe.

– Vi jobber to dager og har fri fredag og lørdag. Det er da flest av artistene vi ville se spiller, forklarer Tyskerud.

En elg av typen som vanligvis brukes til utstopping fra Naturhistorisk museum skal få ny dekor hver dag under festivalen. Onsdag fikk den nye farger av graffitikunstner Espen Henningsen.
Tobias Ammodt, vokalist og gitarist i Virkelig synger om storbyangst fra Amfiscenen.

Rart å sove i sin egen seng

«Storbyangst treff mæ», synger vokalist i bandet Virkelig, Tobias Aamodt. Bandet har fått æren av åpne festivalens største scene, Amfiet. Det er fortsatt tidlig, men allerede er det tilløp til dansing og allsang på plenen i Tøyenparken.

Gry Telje og Malcolm Lea har byttet ut Glastonbury med Øya i år.

På vei til neste konsert møter vi Gry Telje og Malcolm Lea. De to er erfarne festivalgjengere, men er på Øya for første gang i år.

– Vi har bodd i England og vært på Glastonbury hvert år de siste ti årene. Men i år har den festivalen en pause, og siden vi bor i Oslo nå, måtte vi jo dra på Øya. Vi har flere venner som pleier å komme hit fra England, og de skryter veldig av festivalen, sier Telje.

Blant høydepunktene trekker de blant annet frem kveldens konsert med Arcade Fire og Patti Smith som skal spille på lørdag.

– Det er litt rart å være på festival og kunne dra hjem og sove i sin egen seng. Men det er fint òg. Vi gleder oss, sier Telje.

Viktoria Dyrlie Løhre (t.v.) og Selma Huseby foran scenen for å se Virkelig på Amfiscenen.