Oslo

Oslo kommune gruset gammel rekord: – Vi har aldri før strødd så mye

I vinter er 100 mil med glatte fortau blitt dekket med 22.000 tonn grus.

Staver kom godt med da Hedda Borgvin Christensen holket seg fra Vålerenga til Kampen søndag. Mellom grusete fortau åpenbarte det seg isblanke gangveier. Vinterskoene hadde utvekslingsstudenten lagt igjen i Tyskland.
  • Bjørn Egil Halvorsen
    Journalist
  • Thomas Olsen
    Journalist

Snø, så regn, så masse snø, så mildt, kaldt, mildt og akkurat nå – steinkaldt. Og veldig glatt.

Hofter og håndledd har de siste dagene fått kjørt seg i Oslo. Aftenposten har det siste døgnet fått flere henvendelser fra lesere som er misfornøyd med strøingen i byen.

  • Dagene det var så glatt: Flere hundre innom legevakten med mulige benbrudd i helgen

Stavret seg frem

– Her burde man heller hatt skøyter, konkluderer Hedda Borgvin Christensen (17), mens hun staver seg frem på hålken ved Kampen hageby. Oslo-jenta er utvekslingsstudent i Berlin, men hjemme på vinterferie.

– I Tyskland kjører de på med grus bare det sludder litt. Her er det skikkelig vinter, konkluderer Borgvin Christensen.

Denne vintersøndagen bare måtte hun på skitur. Derfor ble hun nødt til å krysse «grønlandsisen» for å hente stavene sine hos mamma på Vålerenga, mens skiene står hos pappa på Kampen. Stavene kom godt med på ferden over Jordal.

– På vei opp følte jeg meg som Bambi på isen. Vinterskoene mine står nemlig igjen i Tyskland, sier hun og kikker småflau ned på joggeskoene sine.

Da Aftenposten var ute i Oslo søndag, var fortauene i stor grad strøkne. Det vil si fulle av grus. Faktisk har det aldri vært strødd mer i Oslo enn akkurat denne vinteren.

Grus. I bøtter og spann og 1400 lastebillass denne vinteren.

Suveren, ny grusrekord

Oslo kommune har kjørt ut hele 22.000 tonn denne sesongen. Det tilsvarer 1400 lastebillass med grus. Bare i januar er 7000 tonn strødd utover drøyt 100 mil med fortau.

– Det er mye mer enn noe annen vinter så lenge jeg har tall for det – det vil si tilbake til 2004/2005, sier seksjonssjef Joakim Hjertum i Bymiljøetaten. Forrige «grus-toppår» var snøvinteren 2009, med rundt 17.000 tonn.

– Så vi har strødd hele vinteren. Jeg føler vi nesten ikke har gjort annet, sier Hjertum.

– Hva vil du si til folk som likevel opplever at det er glatt?

– Siste uke har vi brøytet opp en del, fortsatt med bortkjøring av snø og strødd mye. Det er klart: Noe av grusen kan ha forsvunnet eller blitt skyllet vekk. Hvis folk opplever at det er glatt, kan de melde inn. Så strør vi på nytt.

Grusen er godt synlig flere steder i sentrum.

Hundretusener i bøter for manglende strøing

Oslo kommune har kontrakt med entreprenører som utfører vinterdriften. Klarer de ikke levere, vanker det bøter. Ifølge Hjertum har etaten skrevet ut bøter på rundt 200.000 kroner for manglende eller for sen brøyting hittil i år.

– Det kan også komme noe for manglende strøing. Vi hadde kontrollører ute på fredag, sier Hjertum.

– Hvordan vil du karakterisere situasjonen ute på byens veier og fortau akkurat nå?

– Det er vinter i Oslo. Det er snø og is. Men vi jobber på spreng med fremkommelighet og trafikksikkerhet.

Les mer om

  1. Oslo kommune
  2. Snø
  3. Vinter