Oslo

Snøen laver ned over Oslo. Og det vil den også de neste dagene.

Det er bare å finne frem skiene. Endelig er snøen kommet, og nå blir den liggende.

Det er flotte forhold for skiturer mange steder, som her på Store Åklungen i Nordmarka.
  • Christian Sørgjerd
    Christian Sørgjerd
    Journalist

— Det vil fortsette å snø i Oslo-området de neste dagene, men intensiteten vil variere noe.

Det sier vakthavende meteorolog Ingrid Bentsen hos Meteorologisk institutt.

Gradestokken viser like under null mange steder i Oslo, men det er nok til at snøen denne gangen blir liggende. Og man skal ikke mye ut av sentrum eller opp i høyden før det er kaldere.

— Det kan stige noe, men temperaturen vil fortsatt være under null fremover. Så snøen vil ikke smelte bort, kanskje med unntak av Oslo sentrum. Så for folk som er glad i å gå på ski, er det godt nytt, i Marka vil snøen nok bli liggende, sier Bentsen.

Snømenn på Operaen er ikke hverdagskost. Det var mulighet for det tidligere i vinter, og flere anledninger vil komme fremover.

Meteorologisk institutt måler ikke snømengde, men smelter om snøen til vann og måler dette. Bentsen forteller at snøen som faller nå er både tørr og lett. Dermed blir noen få milimeter nedbør til relativt store mengder snø raskt.

Flotte forhold i Marka

— For det første er det fantastisk at det endelig snør, det er vi veldig glad for! Man får nesten en tåre i øyekroken av langtidsvarselet.

Det sier Emilie Nordskar, kommunikasjonssjef i Skiforeningen. Hun forteller at de mandag alene kjørte opp 325 kilometer løyper.

Men den lette snøen i kombinasjon med vind gjør at det mange steder snør igjen. De prioriterer løyper på skogsveiene.

— Vi har måttet ventet litt med terrengløypene, så det er ennå mange løyper igjen å kjøre opp. Det vi venter på, er at snøen legger seg og vinden roer seg ned. Da blir det virkelig supre forhold.

Lørdag 24 og søndag 25. januar er det forøvrig kretsmesterskap i langrenn i Holmenkollen. Dermed kan det akkurat denne dagen være lurt å legge skituren et annet sted.

Søndag blir det også mulig å testkjøre traseene til årets Holmenkollmarsj. Det er nytt av året.

Flere steder i Oslo og ellers på Østlandet har det vært glatt for tiden. Ta det rolig, råder politiet.

— Vi inviterer til en liten tyvstart. Det blir en gratis gjennomgang, hvor også instruktører er tilstede, sier Nordskar.

Glatt føre på veiene

Snøfallet i Sør-Norge har gitt vanskelige kjøreforhold i mange fylker. I morgentimene tirsdag var det langt mer kø enn vanlig på motorveiene inn mot hovedstaden.

— Det er tett trafikk på alle innfartsveiene inn mot Oslo nå. Folk må regne med forsinkelser med det været vi har nå, slik er det bare, sa trafikkoperatør Lars Berntsen ved Vegtrafikksentralen til Aftenposten tirsdag morgen.

I løpet av natten og morgentimene kom det også meldinger om mange ulykker. I Oslo har imidlertid trafikantene slupper billigere unna. Ifølge politiet har det vært få hendelser av betydning i hovedstaden.

— Det ser ut som bilistene tar det med ro. Snøværet var varslet. Det sier seg selv at man ikke setter fartsrekord når det snør såpass mye, sier operasjonsleder Tor Grøttum.

Les også

  1. Den hellige Markagrensen

  2. Vintre uten snø

  3. Signatursti skal åpne Marka for turistene