- Helgene er egentlig verst for oss som går ute
I julen er det litt ekstra varme å få for dem som bor på gaten. Kaldt ute, men varmt inne. I julen er det døgnåpent på Natthjemmet, Kirkens bymisjons tilbud for kvinner.
Kvinnen er 50, men ser mye yngre ut. Like før jul var hun en av de heldige som fikk gratis hårklipp av frisører som jobbet på dugnad for Kirkens Bymisjon.
Hun har ikke noe fast sted å bo, men hun sier at hun ikke bekymrer seg.
— Jeg er velsignet sånn. Og jeg er velsignet med gode venner som jeg kan bo hos.
På Kirkens bymisjons tilbud til kvinner, Natthjemmet, like ved Veterinærhøyskolen på St. Hanshaugen, har hun aldri opplevd at det er fullt.
Nå i julen er Natthjemmet også åpent på dagtid. Her har det også vært julaften med gaver, og julelunsj første og andre juledag, i huset som har vært et privat hjem og fortsatt ser sånn ut.
Kvinnen er takknemlig for hjelpen hun får, men er bekymret for noen av dem hun kjenner.
— Jeg kjenner folk som ikke har noen alternativer. Som faller mellom alle stoler. Folk som har psykiske problemer, men ikke så syke at de får innleggelse. Og noen som ikke greier å sove inne, sier kvinnen.
Får alltid inn en ekstra seng
Selv sier kvinnen at hun ikke har hatt noe eget hjem på 20 år.
— Helgene er egentlig verst for oss som går ute.
Hun er rusavhengig og forteller at hun har ADHD, men at hun ikke prostituerer seg.
— Alle her har sine grunner til å være her, sier hun, og legger til at hun synes de som jobber på Natthjemmet er helt fantastiske.
— Jeg får alltid en plass her. Det har vært fullt, men de får alltid inn en ekstra seng, sier hun.
Ekstra synlige i julen
Gudmund Johnsen, daglig leder for Natthjemmet, vil ha folk under tak i julen.
— Julen er spesiell, da faller byen til ro. De som går ute på gaten og er ensomme synes ekstra godt. Og ingen ønsker at det skal være slik at noen blir gående ute. Det gode i mennesket røres, og det er bra, sier Johnsen.
12 uten seng hver natt i november
Hanne Krogstadmo er prosjektleder for Røde Kors' akuttovernatting for utenlandske arbeidssøkende. Røde Kors og Kirkens Bymisjon driver to overnattingstilbud, hver med 50 plasser. Gjestene der er stort sett fra Sør- og Øst-Europa.
— Stemningen er veldig fin og avslappet. Folk som kommer inn er slitne, og det går ikke mange minuttene fra vi slukker til de fleste sover.
Alle får utdelt en pose med dyne og håndkle, de får sove i sovesalen til de blir vekket kl. 7.30.
— Vi møter mye takknemlighet. For denne gruppen fantes det ikke tilbud før dette kom i gang i 2013, sier Krogstadmo.
Loddtrekning om sengeplass
I november var det i gjennomsnitt 12 personer hver natt som ikke fikk seng, men tallet har avtatt i desember.
— Nå er det stort sett plass til alle, sier Krogstadmo. Mange av de utenlandske arbeidssøkende reiser hjem i julen.
Menn overnatter i Misjonskirken på Majorstuen. Kvinner, og menn over 60 år, kan få seng i Gamlebyen kirke, som drives av Kirkens Bymisjon.
- Tilbudet bør bli bedre
I samarbeid med Frelsesarmeen fortsetter kommunen det som kalles Vinternattilbudet, der Frelsesarmeen åpner dørene dersom det er kaldere enn ti effektive minusgrader. Også dersom det ikke er så kaldt, men at værtypen er sånn at det likevel er fare for helseskade, skal tilbudet være åpent.
Ivar Johansen mener tilbudet kunne vært bedre markedsført.
— Erfaringen fra forrige vinter var at det var for få plasser, og dårlig koordinering mellom hjelpetilbudene. Man visste aldri når Frelsesarmeens tilbud var åpent, slik at andre kunne sende folk dit når det var fullt, sier Johansen.