Vega kino åpner dørene: – Selvfølgelig er strømming en trussel

Midt i en film- og TV-revolusjon satser Vega Scene ved gamle Hausmania på smal film og ny dramatikk.

Programsjef Truls Foss kunstnerisk leder Katinka Rydin Berge står inne i det som skal bli en stor kinosal med 183 seter. Vega Scene åpner 3. november.

– Nå begynner jeg å bli lei denne hjelmen, ler Truls Foss, programsjef for kino på Vega Scene.

Ved gamle Hausmania har det reist seg et fjongt nybygg som skal huse tre kinosaler, en kafé, en teatersal og en salong. Drøyt to uker før åpning er stedet fortsatt en byggeplass. Vi må på med vernesko, refleksvest og hjelm for å få komme inn. Der jobbes det intenst med fasaden på det som skal bli kafé og billettluke i en stor og lys førsteetasje.

– Det er nok noen som ikke sover godt for tiden, men det er i rute. Dette går bra, sier Katinka Rydin Berge, som er del av teaterets kunstneriske ledelse sammen med Hege Aga Edelsteen.

Salongen blir en allsidig sal som kan brukes til alt fra debatter, foredrag og visninger.

Lokker med «kvalitetsfilm»

Vega kino ønsker å posisjonere seg et sted mellom Odeon på Storo, Oslo-kinoene, Cinemateket, Kunstnernes Hus og det som snart blir Frogner kino.

– Kvalitetsfilm som er i kinodistribusjon vil stå høyest på plakaten. I tillegg kommer vi til å ta inn noe egenfilm, samt legge opp til aktiviteter rundt visningene, forteller Foss.

– Hva er egentlig kvalitetsfilm?

– Det er et litt ullent begrep. En stor blockbuster kan jo ha gode kvaliteter. Tar vi utgangspunkt i begrepet art cinema, er det ofte europeisk film og festivalfilmer. Dette er filmer som kan være mer kompromissløse, de har ofte en mindre tilgjengelig form og et større særpreg, sier han.

– Hvordan kommer strømming av film og TV vil påvirke kinoene fremover?

– Det er jo flere som går på kino nå enn før, men det er færre som ser smal film. Den drukner litt. Strømming er nytt terreng, og jeg tror vi bare må vente og se hvordan det utvikler seg. Men selvfølgelig er det en trussel og en konkurrent, sier Foss.

Åpningsfilmen 3. november blir den norske «Harajuku» i regi Eirik Svensson. – Det er en film som ikke bare har en sterk historie, men som også bruker sterke, filmatiske virkemidler, sier Truls Foss.

Del av en kulturakse ved Akerselva

Selve huset er bygd og eies av eiendomsutvikleren Urbanium. Støtte til drift kommer fra Oslo kommune.

– Det har vært et bredt politisk flertall for å realisere Vega Scene. For dette byrådet har det vært viktig for satsingen på film i Oslo og ikke minst scenekunst for barn og unge, sier kulturbyråd i Oslo Rina Mariann Hansen (Ap), som setter pris på husets beliggenhet nært Akerselva, Mathallen og Blå.

– Det er en videreutvikling av kulturaksen langs Akerselva og blir et viktig bidrag til mangfold og bredde i kulturlivet i Oslo, sier Hansen.

– Vega får et ansvar for den smale filmen og ny dramatikk. Det ligger et samfunnsoppdrag i bunnen. Vega hadde ikke eksistert dersom Oslo kommune ikke hadde ønsket en scene for ny dramatikk og en alternativ kino, sier Rydin Berge.

– Vi kommer ikke til å ha store inntekter på popcorn-salg. Kafeen driftes av Lava og vil ha en annen type servering enn de store kinoene, fortsetter Foss.

«Goliat» er Vega Teaters første egenproduksjon, og Maria Tryti Vennerød undersøker myten om David og Goliat i vår tid.

Positiv konkurrent

Nordisk Film Kino er Norges ledende kinokjede med kinoer i 14 norske byer, inkludert Oslo. De er positive til ny kino.

– Kinomarkedet har endret seg mye de siste årene, og kinogjestene er kresne og på hvilke filmer de ønsker å se. Noen vil ha store og spektakulære opplevelser, andre ønsker mer lavmælte arenaer der filmen gjerne belyses gjennom en innledning eller debatt. Det er flott at det åpnes steder som kan tilby noe annet enn oss. Det kommer virkelig byens befolkning til gode, sier administrerende direktør Jannicke Haugen i Nordisk Film Kino.

Ny dramatikk

I tillegg til tre kinosaler, inneholder Vega-huset også en stor teatersal og en salong som kan brukes til alt fra debatter, foredrag og visninger.

– Vi blir den eneste scenen i Oslo som bare viser og produserer ny dramatikk. Vega vil vise urpremierer, ha egenproduksjoner og sette opp gjestespill. Et gjennomgående trekk vil være samfunnsaktualitet, sier Rydin Berge og fortsetter:

– Vi vil rendyrke nisjen og skape en felles møteplass for film og teater. Akkurat det er det ingen som gjør i dag.