Oslo

22. juli-film igang på åstedet

Med væpnede soldater, blålys og blodige ofre blir 22. juli 2011 nå gjenskapt i Oslo sentrum.

Filmskaperne prøvde å gjenskape det som skjedde 22. juli ved regjeringskvartalet. Foto: Ingeborg Moe

 • Hilde Lundgaard
  Hilde Lundgaard

I Akersgata, utenfor VG-huset sto det flere åpne ambulanser og brannfolk omkranset av væpnet politi og mengder av statister og skuespillere, vakter og publikum. Hendelsene 22- juli 2011 blir gjenskapt på film. Foto: Frode Sætran

Tungt væpende soldater bidro til uhyggelig realisme i Akersgata i dag. 22. juli-filmen er basert på Åsne Seierstads prisbelønte bok En av oss, og blir regissert av Jason Bourne-regissør Paul Greengrass. Foto: Hilde Lundgaard

Folk som passerte Akersgata lørdag måtte belage seg på gjensyn med ubehagelige scener fra vår nære fortid. Filmteamet bak filmen Norway, TV-filmen om 22. juli, startet nemlig i dag opptakene på åstedet for Anders Behring Breiviks terrorbombe i Regjeringskvartalet.

Væpnede soldater, bilkortesjer med blålys og livredde mennesker som flyktet ut av departementskontorene i Akersgata var blant scenene som ble gjenskapt i formiddag – i et Oslo der hverken temperaturer eller stemning minnet mye om juli.

Statister og skuespillere pakket seg inn i pledd og noen hoppet rundt for å holde varmen mellom opptakene. Om det ikke var midstsommers, var det i hvert fall folksomt. Alle nødetatene stilte opp med brannfolk, ambulanser og væpnet politi.

Ett av opptakene skapte en scene der politiet skjøv unna journalister, fotografer og tilskuere som filmet med mobilene sine mens en skadet ble langt inn i en åpen ambulanse som sto med blålysene på i Akersgata.

Fullt av kamerafolk ved Akersgaten og Apotekergaten lørdag formiddag for filminnspilling om 22. juli. Foto: Siv Dolmen

Selv om terrorangrepet skjedde i juli, skjer altså filminnspillingen i desember. Foto: Siv Dolmen

En politibil merket Søndre Buskerud politidistrikt oppstilt rett utenfor Finansdepartementet i forbindelse med filminnspilling av filmen om terrorangrepet 22. juli 2011 Foto: Ingeborg Moe

Har fått kritikk

Ingen i crewet ønsket å si mye om innspillingen, og henviste til en svært kortfattet pressemelding.

Der presiseres det at det er viktig for de involverte å utføre arbeidet på en respektfull og riktig måte. De ber samtidig norske medier om å opptre på samme måte.

Mange har vært svært kritiske til å lage en film om tragedien allerede nå, og 22.000 mennesker signerte tidligere i år et opprop mot filmen.

Støttegruppen for 22. juli har imidlertid støttet prosjektet og vært med i utviklingen av filmen. Også personene som blir gestaltet i filmen har samarbeidet med filmteamet.

Filmingen har pågått på ulike steder i Norge i noen uker. I løpet av dagen i dag skal samtlige scener fra åstedet i Oslo filmes.

 • Les også: Netflix sikret rettighetene til 22. juli-film

Akersgata vil være delvis avsperret mens filmingen av 22. juli-filmen pågår lørdag. Foto: Hilde Lundgaard

Åsne Seierstads bok

Filmen er basert på Åsne Seierstads prisbelønte bok En av oss, og blir regissert av Jason Bourne-regissør Paul Greengrass. Greengrass sto i vinterkulden og snakket med skuespillerne i formiddag.

Anders Danielsen Lie skal spille rollen som Anders Behring Breivik, Ola Furuseth spiller Jens Stoltenberg, mens Jon Øigarden har rollen som Behring Breiviks forsvarer Geir Lippestad.

Filmen skal ifølge planen distribueres via Netflix og vil dermed være tilgjengelig for svært mange seere over hele verden.

Les mer om

 1. 22. juli
 2. Film
 3. Netflix

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Netflix brøt avtale om 22. juli-filming

 2. KULTUR
  Publisert:

  Anders Danielsen Lie: – Jeg har endret syn på Behring Breivik

 3. KULTUR
  Publisert:

  Norsk skuespiller får hovedrollen i amerikansk Utøya-film

 4. KULTUR
  Publisert:

  Protestene mot 22. juli-filmen vokser. Dette vet vi om filmen så langt.

 5. KULTUR
  Publisert:

  Se traileren til den nye 22. juli-filmen

 6. KULTUR
  Publisert:

  AUF-leder reagerer på «actionpreg» i 22. juli-trailer