Oslo

22. juli-film igang på åstedet

Med væpnede soldater, blålys og blodige ofre blir 22. juli 2011 nå gjenskapt i Oslo sentrum.

Filmskaperne prøvde å gjenskape det som skjedde 22. juli ved regjeringskvartalet.
  • Hilde Lundgaard
    Hilde Lundgaard
    Journalist
I Akersgata, utenfor VG-huset sto det flere åpne ambulanser og brannfolk omkranset av væpnet politi og mengder av statister og skuespillere, vakter og publikum. Hendelsene 22- juli 2011 blir gjenskapt på film.
Tungt væpende soldater bidro til uhyggelig realisme i Akersgata i dag. 22. juli-filmen er basert på Åsne Seierstads prisbelønte bok En av oss, og blir regissert av Jason Bourne-regissør Paul Greengrass.

Folk som passerte Akersgata lørdag måtte belage seg på gjensyn med ubehagelige scener fra vår nære fortid. Filmteamet bak filmen Norway, TV-filmen om 22. juli, startet nemlig i dag opptakene på åstedet for Anders Behring Breiviks terrorbombe i Regjeringskvartalet.

Væpnede soldater, bilkortesjer med blålys og livredde mennesker som flyktet ut av departementskontorene i Akersgata var blant scenene som ble gjenskapt i formiddag – i et Oslo der hverken temperaturer eller stemning minnet mye om juli.

Statister og skuespillere pakket seg inn i pledd og noen hoppet rundt for å holde varmen mellom opptakene. Om det ikke var midstsommers, var det i hvert fall folksomt. Alle nødetatene stilte opp med brannfolk, ambulanser og væpnet politi.

Ett av opptakene skapte en scene der politiet skjøv unna journalister, fotografer og tilskuere som filmet med mobilene sine mens en skadet ble langt inn i en åpen ambulanse som sto med blålysene på i Akersgata.

Fullt av kamerafolk ved Akersgaten og Apotekergaten lørdag formiddag for filminnspilling om 22. juli.
Selv om terrorangrepet skjedde i juli, skjer altså filminnspillingen i desember.
En politibil merket Søndre Buskerud politidistrikt oppstilt rett utenfor Finansdepartementet i forbindelse med filminnspilling av filmen om terrorangrepet 22. juli 2011

Har fått kritikk

Ingen i crewet ønsket å si mye om innspillingen, og henviste til en svært kortfattet pressemelding.

Der presiseres det at det er viktig for de involverte å utføre arbeidet på en respektfull og riktig måte. De ber samtidig norske medier om å opptre på samme måte.

Mange har vært svært kritiske til å lage en film om tragedien allerede nå, og 22.000 mennesker signerte tidligere i år et opprop mot filmen.

Støttegruppen for 22. juli har imidlertid støttet prosjektet og vært med i utviklingen av filmen. Også personene som blir gestaltet i filmen har samarbeidet med filmteamet.

Filmingen har pågått på ulike steder i Norge i noen uker. I løpet av dagen i dag skal samtlige scener fra åstedet i Oslo filmes.

  • Les også: Netflix sikret rettighetene til 22. juli-film
Akersgata vil være delvis avsperret mens filmingen av 22. juli-filmen pågår lørdag.

Åsne Seierstads bok

Filmen er basert på Åsne Seierstads prisbelønte bok En av oss, og blir regissert av Jason Bourne-regissør Paul Greengrass. Greengrass sto i vinterkulden og snakket med skuespillerne i formiddag.

Anders Danielsen Lie skal spille rollen som Anders Behring Breivik, Ola Furuseth spiller Jens Stoltenberg, mens Jon Øigarden har rollen som Behring Breiviks forsvarer Geir Lippestad.

Filmen skal ifølge planen distribueres via Netflix og vil dermed være tilgjengelig for svært mange seere over hele verden.

Serietips

Nyhetsbrev Trenger du en ny serie å se på? Få rykende ferske anbefalinger fra film- og serieanmelder May Synnøve Rogne på e-post.

Les mer om

  1. 22. juli
  2. Film
  3. Netflix