Oslo

Våronna er i gang på Sørenga

Nå er jorden pløyd og harvet, og vårens første frø sådd ved luftetårnene på Sørenga.

Onsdag hjalp disse to hestene til med å pløye og harve jorden på Losæter. Elever fra Natur Videregående skole fikk styre plogen sammen med Jens Peder Nilsen fra foreningen Arbeidshesten, som stilte med hester og håndlag.
  • Nicoline Haugsvær

Det er mange med grønne fingre som har fått med seg at urban dyrking er i vinden, men Losæter har tatt urbant landbruk ett skritt videre. Seteren på den grønne flekken mellom anleggsområder og trafikkerte veier på Sørenga, har nå fått sin egen bybonde.

Etter sine første uker på seteren kan Andreas Capjon nå bekrefte at våronna er i full gang.

— Onsdag fikk vi besøk av to arbeidshester fra foreningen Arbeidshesten. De pløyde og harvet opp jorden. Vi jobber sammen med elever fra Natur videregående skole, som var med og styrte skjæret, sier Capjon.

  • Flere borettslag har kastet seg på den grønne bølgen: Enerhaugen har startet med urbant landbruk

Driver økologisk

Han forteller at de første 14 dagene har vært spennende, men legger til at det foreløpig har gått mest i planlegging, og å snakke med alle involverte for å få oversikt over driften på seteren. Men nå har de fått sådd noen tidlige bladgrønnsaker, som ruccola og spinat. Etter hvert skal også blant annet gamle kornsorter, poteter og erten «tidlig grønn sabel» gro på den urbane jordflekken, som drives økologisk.

— Vi ønsker å løfte frem gammel norsk kulturtradisjon og vise miljøer og mennesker som bruker disse metodene i dag. Det er ikke bare for å være tilbakeskuende. De gamle sortene som er herfra har ofte færre sykdommer, og tåler økologisk jordbruk, forklarer Capjon.

Fra parsellhager til jordbruk

Det er Bjørvika Utvikling som står bak den grønne øyen. Det begynte med parsellhagene «Herligheten» i 2012. Da fikk de inn over 4000 søknader fra byfolk som ønsket seg en grønn flekk. Ettersom det har vært en økende interesse for urban dyrking de siste årene, åpnet de Losæter sommeren 2015. Da fikk frivillige budeier og setergutter hjelpe til med økologisk landbruk, dyrking av kulturelle kornsorter, og dyrehold.

I år utvides prosjektet, og Norges Bondelag er også med som samarbeidspartner. I januar ble stillingen som landets eneste bybonde lyst ut. Det kom inn 45 søknader, og fra 1. april kunne Capjon smykke seg med bybonde-tittelen. Han er født og oppvokst på økologisk gård på Nesodden.

— Jeg har det i hendene, blodet og hjertet, sier han, og legger til at han har et stort engasjement for å dyrke og bidra til kunnskap rundt dette.

Bred interesse

Capjon har allerede merket at interessen for urbant jordbruk er stor. I de 14 dagene han har vært bybonde har han allerede snakket på tre konferanser, og fått forespørsel om tre til. I tillegg er rundt 60 mennesker involvert i prosjektet på Losæter på ulike måter.

— Det er gøy, og det er ikke interesse fra de med lilla sjal. Det er alt fra hipstere fra Grünerløkka til byutviklere, sier han.