Kunden skulle spy, taxisjåfør fikk p-bot

På vei hjem fra byen måtte taxikunden plutselig spy, og åpnet bildøren midt på Grønland. Da sjåføren kjørte inn til siden og stoppet bilen, fikk han parkeringsgebyr.

Arfan Asghar (til venstre) og Iqbal Bhatti er taxieiere i Norgestaxi, og mener at de blir tvunget til å parkere feil på grunn av for få taxiholdeplasser i Oslo. Her står de på Grønland der en kollega fikk gebyr for feilparkering mens kunden holdt på å kaste opp.

Ved 01-tiden natt til en søndag i juni gikk ikke hjemturen helt etter planen for en taxipassasjer som hadde vært på byen. Plutselig måtte kunden spy. Uten forvarsel åpnet han bildøren mens bilen var på Grønland.

Stoppet i sykkelfeltet

Da sjåføren bråbremset, begynte bilene bak ham å tute. Dermed kjørte han inn til siden, på sykkelfeltet rett ved McDonalds. Der stoppet han bilen i påvente av at passasjeren skulle spy ferdig. Ifølge sin egen forklaring sto bilen der i mindre enn ett minutt.

Fikk bot i posten

Dette er noe taxisjåfører opplever fra tid til annen, og episoden glemt etter turen. Derfor var overraskelsen stor da sjåføren noen dager senere får tilsendt et brev med parkeringsgebyr i posten.

— Jeg synes det var dårlig gjort av parkeringsbetjenten at han skrev ut et gebyr mens kunden kastet opp. Jeg sto der i kanskje 30 sekunder, og kjørte fra stedet med en gang kunden var ferdig, sier sjåføren som ønsker å være anonym.

Fikk medhold

Han ville ikke godta gebyret på 500 kroner, og fikk hjelp fra en kollega til å utforme en klage. Der skriver han blant annet at han har kvittering på at han hadde kunde i bilen på det aktuelle tidspunktet. Nå har han fått medhold på klagen.

Bymiljøetaten skriver til sjåføren at «ileggelsen er opphevet fordi det i dette tilfellet er benyttet feil bestemmelse som grunnlag for overtredelsen».

— Når det gjelder medhold av klage, kan betjenten ha oppfattet situasjon annerledes enn den var. Vi innrømmer at vi av og til kan gjøre feil og oppfordrer alle til å klage hvis de mener ileggelsen av gebyr er uriktig, er den korte kommentaren fra Odd Bratteberg, pressetalsmann i Bymiljøetaten.

Lei av p-bøter

Taxisjåfør Arfan Asghar og kollega Iqbal Bhatti har i en årrekke sittet i trafikkutvalget til Norgestaxi. Asghar skrev klagen som ga medhold i oppkast-saken som er omtalt i denne saken.

- Stadig flere taxisjåfører klager over at de får gebyr hvis de parker et par meter utenfor holdeplassen. Siden jeg har vært med i trafikkutvalget og kan bedre norsk enn mange sjåfører, kommer de til meg med klagene. sier Asghar og viser Osloby noen av de andre p-gebyrene mot taxisjåfører.

Bhatti mener at problemet er at flere taxiholdeplasser er nedlagt de siste årene. Derfor må sjåførene presse seg inn i holdeplasser som er igjen.

— Oslo har neste 2000 taxier, men på store deler av dagen er godt under halvparten av disse opptatt. De som ikke har tur, må kunne stå et sted. Derfor bør kommunen opprette flere holdeplasser, sier Bhatti.

Flere holdeplasser

Odd Bratteberg sier at skiltingen også gjelder for taxisjåfører, og at de må regne med å få gebyr når de feilparkerer. Han legger til at kommunen jobber for å opprette flere holdeplasser.

- I løpet av høsten har vi planer om ny holdeplass i Bernt Ankers gate. Og så skal vi vurdere ny plass i Roald Amundsens gate ved dagens turistinformasjon. Det er som en midlertidig løsning etablert en privat taxiholdeplass på Trekanttomta som erstatning for plassen i Dokkveien (ved Aker Brygge). I tillegg er kapasiteten på holdeplassen i Karl Johans gate økt.