Oslo

- Jeg føler meg ikke trygg

Hun har bodd i bygården i snart 80 år. Nå er den bevegelseshemmede 82-åringen nærmest isolert blant afrikanske prostituerte, østeuropeiske arbeidere og sosialklienter.

Mens Aften er på besøk hos kvinnen på Alexander Kiellands plass, slår sivile politimenn til mot to menn som forsøker å skjære løs låste sykler i bakgården. En av mennene var bevæpnet med en jernstang.
  • Forf>
  • <forf>thomas Olsen <

For noen uker siden ble kvinnens dør smadret av en forbannet mann som trolig var blitt kastet ut fra en av naboleilighetene der det bor nigerianske kvinner. 82-åringen forteller at hun var livredd da mannen gikk løs på døren klokken tre om natten.

— Jeg føler meg ikke trygg. Det er stadig bråk om natten. Tidligere i år ble en gutt i gården stukket i halsen med kniv.

Mens Aften er på besøk hos kvinnen på Alexander Kiellands plass, slår sivile politimenn til mot to menn som forsøker å skjære løs låste sykler i bakgården. En av mennene var bevæpnet med en jernstang.

- Politiet er her rett som det er. Reglene i gården følges ikke opp lenger, hvis det er noen regler som gjelder nå. Det hives madrasser ut vinduene og folk kaster fra seg rykende sigaretter i tretrappene, forteller hun oppgitt.

Byttet ut beboere

Kvinnen flyttet til gården i Darres gate 1 da hun var tre-fire år gammel. Siden har hun bodd i foreldrenes gamle leilighet.

I 1993 kjøpte eiendomsinvestor Leif B. Hesle gården etter et tvangssalg.På få år ble leietagere byttet ut.

I dag er det bare 82-åringen igjen fra da Hesle tok over. Inn er det kommet sosialklienter, østeuropeiske arbeidere og nigerianske prostituerte.

- Det er blitt så mye bråk her. Og det er ingen som snakker norsk, så det er umulig for meg å få noen kontakt med dem. Nå er de afrikanske jentene i flertall her. Jeg har sett dem kapre kunder midt på dagen i nabolaget. Men de er søte og hyggelige og hjelper meg når de ser at jeg har det vanskelig ned trappen, sier hun.

Dramatisk omveltning

Aften har vært i kontakt med flere tidligere beboere i gården. Alle forteller om en dramatisk omveltning etter at Hesle overtok.

- Nå er det er kanskje blitt av en Oslos mest beryktede gårder. Det var helt Texas en periode. Han forsøkte å kaste ut alle eller få folk til å betale mangedoblet leie, sier Marit Bjørkhaug som bodde flere år i gården.

Voldsvitne

I 1994 ble en beboer banket opp av en annen leietager og presset til å hoppe fra fjerde etasje av naboene. Bare flaks gjorde at mannen overlevde. Morten Aalberg vitnet i rettssaken etter hendelsen. Han var jusstudent da han bodde i Darres gate. I dag er han advokat, ikke overraskende er et av spesialfeltene boligrett. Han hjalp først Hesle i forhold til leiekontraktene i gården, men endte raskt opp som leietagernes støttespiller.

- Jeg sjekket opp en del ting og skaffet litteratur for ham. Men det ble brukt på helt feil måte. Det var helt på det rene at han ikke brydde seg mye om lover og regler. Han fikk eldre beboere til å skrive under nye kontrakter og det ble operert med seksmåneders kontrakter. Hvis folk ikke godtok de nye kontraktene, måtte de flytte, sier Aalberg.

Føler seg presset ut

Den 82-årige kvinnen har en livslang leiekontrakt i gården. Leieprisen er lavere fordi gården er omfattet av husleiereguleringen. Kvinnen har fått merke at hun ikke er gårdeiers beste inntektskilde.

- Jeg skjønner at han vil ha inn noen som betaler mer. I to år maste jeg for å få skiftet en pakning på en kran som var lekk. Til slutt måtte jeg selv leie inn en rørlegger. Hesle har også snakket om at vi skal få nye dører, nå trekker det så mye på vinteren at det blir iskaldt. Tidligere har han sagt at de skal kittes. Han lover og lover, men det skjer aldri noe. Jeg har inntrykk av at han vil ha meg ut. Hadde jeg vært frisk og kunne gå, ville jeg engasjert meg. Men jeg orker ikke mer, sier kvinnen, som har en vond hofte og dårlige ben.

- Er du heller ikke blitt tilbudt bolig i en av de andre gårdene som Hesle eier?

- Hvis jeg skulle bytte bolig, vil jeg i hvert fall ikke inn i en leilighet han eier. Jeg orker ikke tenke på noen flytting nå. Jeg er så gammel, sier hun.

En omsorgsbolig vil fjerne henne fra Kiellands plass, frykter hun.

- Jeg er oppvokst i dette området. Hvis jeg skulle flytte langt, vil jeg bli veldig isolert, sier kvinnen som ikke har noen familie i Norge.

Les også

  1. - Har fått tilbud om forbedringer

  2. Sexsalg brer seg til boligstrøk

  3. Trekker ut på gatene i nabolaget

  4. Prostituerte kan få egne soner

  5. - Helseskadelig

  6. Tusenvis bor i brakker

Les mer om

  1. Oslo
  2. Prostitusjon